Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului (CSCP) şi Arhivele Naţionale ale României, în parteneriat cu Societatea de Studii Istorice din România (SSIR) organizează lansarea volumului editat de Costin Feneşan, Sub steag străin. Comuniştii şi Partidul Comunist din România în Arhiva Kominternului (1919-1924), Bucureşti, Editura Enciclopedică, 2011.
Evenimentul va avea loc vineri, 27 mai 2011, orele 11.00, în sala H1 (Corpul H) a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.
Volumul de documente editat de Costin Feneşan aduce în discuţie istoria comunismului românesc interbelic, de la începuturile mişcării radicale şi a Partidului Comunist din România până la scoaterea acestuia în afara legii (decembrie 1924).
Fenomenele surprinse de actele Kominternului, de la alăturarea şi participarea socialiştilor de stânga la Revoluţia bolşevică din 1917 la înfiinţarea Partidului Comunist din România ca secţie a Internaţionalei Comuniste, arată devoţiunea comuniştilor români faţă de obiectivele Moscovei.
Volumul va fi prezentat de:
• Dorin Dobrincu, directorul Arhivelor Naţionale ale României;
• Ovidiu Buruiană, lector la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi;
• Flavius Solomon, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie “A. D. Xenopol” din Iaşi;
• Costin Feneşan, editorul volumului.
Costin Feneşan a fost director al Arhivelor Naţionale între 1998 şi 2002; este preocupat cu precădere de istoria medievală şi modernă a Banatului, fiind autorul multor lucrări în domeniu.