Pe data de 19 mai, în cadrul Galeriilor de Artă „Pod Pogor – Fiul” a avut loc cenaclul cu tema “Absolvenţii îşi caută poeţii şi compozitorii”. Discuţiile s-au purtat în jurul a ceea ce înseamnă poezia şi ce presupune un act de creaţie, având ca punct de plecare competiţia pentru imnul absolvenţilor care s-a desfăşurat în această primăvară. Printre invitaţi amintim personalităţi de seamă precum poeţii Horia Zilieru şi Lucian Vasiliu iar din partea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” doamna prof dr. şi prorector Carmen Creţu, precum şi din partea Universităţii de Arte „George Enescu” domnul prof, dr. şi compozitor Romeo Cozma alături de doamna conf. univ. dr. Anca Ciobotaru.
În cadrul cenaclului am avut ocazia de a-i cunoaşte pe cei doi câştigători ai competiţiei, studenţi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”: Ciprian Cotruţă, student la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social – Politice şi Diana Tanasă, studentă la Facultatea de Litere, care au vorbit pe scurt despre ideea de la care a pornit imnul compus de ei. Alături de câştigători au fost invitaţi şi ceilalţi participanţi care s-au înscris în competiţie pentru a-i cunoaşte mai bine şi pentru a ne vorbi despre motivaţia şi curajul de a se înscrie.
În luna mai, conform spuselor domnului profesor Romeo Cozma, s-a desfăşurat Concursul de creaţie muzicală „Imnul absolvenţilor” organizat în acelaşi spirit şi care s-a încheiat la data de 16, urmând ca în ziua de 23 mai să fie desemnat câştigătorul. Prima audiţie a „Imnului absolvenţilor” urmând să aibă loc pe data de 18 iunie 2011.
Scopul acestor competiţii este acela de a impulsiona studenţii şi de a scoate la iveală puterea de creaţie care caracterizează de obicei spiritul tânăr, de asemenea de a spori dorinţa de reuşită şi de recunoaştere. Totodată se doreşte ca prin lucrările realizate să se facă auzite acele voci care pot da viaţă unor creaţii menite să transimtă sentimente statornice şi vii faţă de studenţie şi de oraşul Iaşi, un oraş al culturii şi al unui trecut ce naşte nostalgii. De asemenea, conform spuselor doamnei prorector Carmen Creţu, astfel de competiţii vor mai avea loc în anii ce urmează, sperând că tot mai mulţi studenţi vor fi atraşi de asemenea activităţi şi îşi vor face curaj să se înscrie, pentru că nu doar cei de pe podium au de câştigat.
Pe final, în cadrul cenaclului s-a mai vorbit despre poezie şi despre muzicalitatea unui text poetic, despre ceea ce înseamnă un imn pentru o comunitate şi capacitatea unei astfel de creaţii de a mobiliza dar şi de a produce o atmosferă solemnă, precum şi despre necesitatea unor astfel de competiţii prin intermediul cărora să fie stimulată imaginaţia şi talentul creator al tinerilor.