Pe data de 9 mai Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a avut-o ca invitată pe Leslie Hawke, preşedintă şi cofondatoare a Asociaţiei Ovidiu Rom, într-o dezbatere pe tema voluntariatului şi a implicării în problemele sociale. Dezbaterea reprezintă în acelaşi timp un prim pas în seria de evenimente organizate de universitate în spiritul Anului European al Voluntariatului.
Leslie a iniţiat discuţia punctând câteva dintre momentele reprezentative ale experienţei sale profesionale, accentuând faptul că tot ceea ce a întreprins în decursul carierei a pornit din sentimente sincere şi din dorinţa de a aduce o schimbare în jurul său.
Una dintre cele mai importante lecţii desprinse din întreaga activitate de până acum este aceea că ajutorarea celorlalţi necesită nu doar resursele de ordin material ci şi credinţa celor implicaţi în cauza pe care o susţin, credinţă menită să ţină piept dificultăţilor ivite pe parcurs.
Asociaţia Ovidiu Rom are ca principal scop integrarea copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani în sistemul educaţional, oferindu-le astfel şansa la un trai mai bun şi la posibilitatea de a deveni în viitor membri activi ai societăţii. Iniţiativa surprinde ideea că oferindu-le acestor copii oportunitatea de a învăţa şi de a se integra într-un colectiv de la o vârstă fragedă, măreşte şansele ca aceştia să continuie studiile, asigurându-şi astfel un loc în societate.
Orice activitate de voluntariat trebuie să pornească din inimă, ne mai spune Leslie Hawke, potenţând astfel ideea că nu poţi aduce o schimbare în viaţa cuiva fără a sădi în încercarea ta un dram de afecţiune şi credinţă. Cel mai elocvent exemplu în această direcţie este activitatea invitatei noastre, a cărui vis a fost acela de a ajuta cât mai mulţi copii să se dezvolte frumos şi să aibă acces la cunoştinţe din diverse domenii. Partea încurajatoare a acestui proiect a fost acela că alături de ea s-au implicat persoane mobilizate de aceeaşi dorinţă: de a clădi un viitor mai bun pentru viitoarele generaţii.
A fi voluntar nu înseamnă numai încercarea de a-i ajuta pe ceilalţi este de asemenea şi o formă de a te descoperi pe tine însuţi, de a învăţa să dăruieşti şi să crezi în ceea ce faci. Ideea unei societăţi mai bune este atât o provocare cât şi o responsabilitate a noastră, a tuturor.
În cadrul dezbaterii a fost prezentat un videoclip realizat de Asociaţia Ovidiu Rom în care au fost surprinse câteva cazuri ale unor copii ce au fost ajutaţi să se integreze în sistemul educaţional precum şi oameni care şi-au dovedit devotamentul faţă de profesia lor şi de dorinţa de a ajuta aceşti copii. Leslie Hawke a mai precizat faptul că acest lucru face ca iniţiativa să fie considerată un succes şi un demers de viitor indiferent de gradul în care se implică autorităţile, atâta timp cât există oameni care cred şi luptă pentru acele familii în care există copii ce merită la fel de mult ca oricare altul o şansă la o viaţă mai bună si mai ales o şansă la educaţie şi cunoaştere.
Cea din urmă parte a dezbaterii a surprins discuţia dintre studenţi şi Leslie Hawke în care s-au pus probleme interesante în ceea ce priveşte: extinderea iniţiativei în toate colţurile tării, un aspect la care se lucrează, un alt punct atins a fost aclea al implicarii studenţilor în această activitate precum şi opinia invitatei cu privire la discriminare, o problemă care poate fi privită din diferite perspective şi care naşte controverse fără a se ajunge totuşi la un consens. De asemenea Leslie consideră că există o problemă cu privire la atitudinea generală ce înconjoară destinul acestor copii majoritatea dintre ei facând parte din familii de romi, astfel ne putem gândi spre exemplu că una dintre problemele majore care împiedică implicarea copiilor în activităţi educaţionale poate fi iscată chiar din spiritul delăsării, caracteristicile mediului familial şi teama de respingere.
În concluzie, Leslie Hawke este o persoană de la care putem învăţa foarte multe: despre punerea în aplicare a unei idei ce pare irealizabilă, despre motivaţie dar şi despre cum ne putem implica şi schimba viaţa unor persoane a căror soartă a fost mai puţin darnică.
„Zilele voluntariatului la UAIC” abia au început, prin urmare în perioada 9-20 mai ai şansa de a demonstra că îţi pasă şi că îţi doreşti o societate mai bună. Detalii despre eveniment găsiţi AICI.
Vezi galeria foto a evenimentului: