De ce și mai ales cum să faci un internship?

Aplică la un stagiu în PR, foto sau grafică oferit de UAIC. Click pe imagine

Încă de la o vârstă fragedă m-am implicat în evenimentele organizate de școala sau liceul în care învățam. Ajunsă pe băncile Facultății de Litere, Departamentul Jurnalism și Științele Comunicării am hotărât să urmez varii stagii de practică dar și să particip la organizarea de proiecte cu organizațiile non-guvernamentale din care am făcut parte: ASJ (Asociația Studenților Jurnaliști) și ESN Iași (Erasmus Student Network).

 

În vara anului 2010, după ce am revenit în țară din Norvegia unde am fost plecată pe o perioada de 5 luni cu bursă Erasmus de studii am hotărât să îmi petrec vacanța în București participând în mai multe stagii de practică în domeniul jurnalismului. În toamna anului 2010, datorită experienței dobândite în urma stagiilor de practică și cu puțin noroc am primit o bursă Erasmus de practică în Germania la o agenție de știri online din domeniul învățământului superior ce acoperea toată Europa.

Revenită după bursa din Berlin, la începutul anului acesta, am făcut o retrospectivă a tuturor lucrurilor pe care le-am făcut în sprijinul carierei mele viitoare. Datorită tuturor stagiilor de practică pe care le-am urmat până acum mi-am format caracterul; am devenit mai sociabilă, am scăpat de teama de a-mi spune părerea, sunt mult mai organizată în gândire și am avut șansa să îmi dezvolt creativitatea punându-mi imaginația și cunoștințele în aplicare într-un ritm continuu.

Poză realizată în perioada stagiului de practică la Senatul României, în septembrie 2010.

Datorită stagiilor prin care am trecut am căpătat experiență în domeniul jurnalismului, învățând de la oameni specializați pe anumite arii de activitate și am luat drept exemplu modul lor profesional de a lucra.  Am avut, de asemenea, posibilitatea să îmi demonstrez capacitățile punând în practică noțiunile deja învățate în facultate. Am avut ocazia să lucrez într-o instituție/ redacție pe care o admiram și la care visam să lucrez încă de mică (National Geographic România). Astfel mi-am îndeplinit un vis, acela e a fi ghidată în munca mea de oamenii din spatele magiei National Geographic România. Cu această ocazie am aflat ponturi noi care m-ar putea ajuta într-o viitoare angajare( exp.: când vrei să îți spui ideile șefului, trebuie să găsești momentul potrivit).

 

Am înțeles totodată că fiecare instituție căreia i-ai călcat pragul te recomandă. Poți primi recomandări din partea șefilor ceea ce îți va crea o imagine serioasă în fața viitorilor angajatori. Prin intermediul stagiilor de practică la o instituție specializată pe un anumit domeniu ai posibilitatea să utilizezi anumite programe și mașinării care în mod normal sunt greu sau imposibil de accesat stând pe scaun în banca sălii de curs. Astfel, vei înțelege mai bine ce reprezintă meseria ta viitoare și ce abilități ai nevoie să dobândești.

În urma stagiilor efectuate am avut ocazia să fiu mai bine informată și înțeleg mai ușor noțiunile ce mi s-au predat ulterior la facultate.Condimentându-mi viața prin aceste internshipuri și ieșind din rutina specifică vieții de student (casa- universitate- bibliotecă- plimbare în oraș- casă) am cunoscut oameni noi din domeniul jurnalismului și mi-am făcut o imagine de ansamblu asupra viitorului meu job. Știu mult mai bine ce se cere unui angajat și cine îmi sunt competitorii. Dar, lăsând la o parte ideea de competitivitate, am avut plăcuta experiență de a-mi face prieteni noi cu care încă țin legătura și cu care pot discuta diverse lucruri din domeniul jurnalismului.

Pentru mine stagiile de practică sunt un mod de a trăi. Sunt conștientă că numai câștigând experiență și cunoscând exact cerințele de pe piața muncii voi putea să aspir la jobul dorit. Astfel că nici acum nu m-am oprit din efectuare internshipurilor și nu cred că ma voi opri în următorii 2 ani. Internship-urile sunt bucurie, câștig și aventură!

Stagii de practică realizate de mine

2011
Departamentul MEDIA al „Universității Alexandru Ioan Cuza” din Iași

2010-2011
ESNA Higher Education News and Communication Berlin, Germania

2010
Europa Fm București
Tvr București
Revista National Geographic România
Senatul României
Departamentul MEDIA al „Universității Alexandru Ioan Cuza” din Iași

2009
Stagiu organizat de jurnalista Sanda Nicola in Iași



Leave a Reply

Your email address will not be published.