În perioada 25 – 27 februarie 2011 Muzeul de Istorie Naturală al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” organizează, în parteneriat cu Muzeul de mineralogie Baia Mare, o expoziţie temporară cu tema „Cristale de marţisor”.
În cadrul acestei manifestări colecţionari amatori si profesionişti vor fi prezenţi in sala de la etaj a muzeului cu o serie de eşantioane pentru colecţionari, fosile, casete didactice cu minerale, colecţii de pietre semipretioase, geme şlefuite si cărţi de mineralogie, ce completează expoziţia permanentă de geologie a Muzeului.
Încă de la infiinţarea sa, în anul 1834, Muzeul a fost structurat în 3 secţii: “Mineraloghie, Zoologhie şi Bibliotecă” fiind destinat a prezenta publicului ieşean “bogăţiile pamântene şi subpamântene ale Moldovei,precum şi curiozităţi din alte parţi ale lumii”.
Expoziţia se află deja la a cincea ediţie, fiind organizată şi în cursul anilor 2009 şi 2010, prilej cu care un număr record de vizitatori, adulţi şi copii, au trecut pragul Muzeului.
Ediţia din martie 2011 este dedicată «imperiului mineralelor si castei pietrelor pretioase» şi include o gamă foarte largă de piese: cristale de cuart transparent, cristale de ametist mov sau citrin galben, jasp, rodocrozit sau calcedonie, agate de dimensiuni impresionante, geode, tavi din malachit verde sau din calcar, cutii din zoisit ,etc. Ca şi la ediţiile din anul trecut, în centrul atenţiei vor fi bijuteriile, de la simple inele, cercei sau brăţări până la coliere lucrate cu migala si fantezie. Acestea sint confecţionate numai din pietre semipreţioase precum calcedonie, granat, opal, turcoaz, turmalina, topaz sau din chihlimbar, coral si perle.
Expoziţia este un prilej de încântare a ochilor, de îmbogăţire a cunoştinţelor despre mediu si de ce nu, un prilej de dărui celor dragi, un mărţişor din fascinanta lume a mineralelor.