Între 3 şi 9 mai 2010 Asociaţia Mai Bine organizează la Iaşi Săptămâna Fair Trade ce va cuprinde o serie de evenimente dedicate mişcării Fair Trade (Comerţ Echitabil) şi consumului local, cu respect faţă de oameni şi faţă de mediu.
Fair Trade (comerţ echitabil) desemnează o mişcare socială şi economică ce apără drepturile producătorilor şi doreşte să echilibreze sumele ce le revin acestora din vânzarea produselor, în comparaţie cu profiturile realizate de distribuitori. Această mişcare este susţinută de un număr mare de organizaţii din lumea întregă şi este în continuă dezvoltare; în România, deşi produsele marcate Fair Trade sunt rare, avem posibilitatea de a contribui mai ales prin consumul produselor locale, ecologice, sustenabile, cumpărate direct de la producător.
Programul evenimentului:
● Workshop-uri de Cultură Civică Contemporană:
3 şi 4 mai, orele 16.00 – 19.00, Acaju Café
Vor fi prezentate anumite aspecte privind adoptarea unui stil de viata etic, ecologic şi echitabil şi, de asemenea, se va discuta despre cum, prin schimbarea tendinţelor de consum, putem contribui la schimbări pozitive în economia locală. Toţi participanţii vor primi diplome şi cadouri ecologice.
● Proiecţie filme documentare urmate de discuţii, la care participanţii vor putea câştiga produse certificate Fairtrade şi premii ecologice:
- Miercuri, 5 mai, ora 19.00, Casa de Cultură „M. Ursachi” Iaşi: Vanishing of the Bees (SUA, 2009, 96 min.)
- Joi, 6 mai, ora 19.00, Casa de Cultură „M. Ursachi” Iaşi: Our Daily Bread (Austria, 2005, 92.min)
- Vineri, 7 mai, ora 17.00, Centrul Cultural Francez: Food.Inc (SUA, 2008, 94 min.)
- Vineri, 7 mai, ora 19.00, Centrul Cultural Francez: Black Gold (SUA, 2006, 78 min.)
● Beat the Drums for Fair Trade: 8 mai, ora 18.00, Parcul Voievozilor
Pe 8 mai, Ziua Internaţională Fair Trade 2010, iubitorii de muzică sunt invitaţi la un concert special „Beat the Drums for Fair Trade”, la care sunt încurajaţi să vină cu instrumente alternative pe care să le folosească alături de ceilalţi participanţi pentru un adevărat jam-session. Această activitate va avea loc în lumea întreagă în acelaşi timp, în semn de susţinere a Comerţului Echitabil (mai multe detalii pe www.worldfairtradeday10.org).
● Târg Fair Trade: 8 şi 9 mai, Str. Lăpuşneanu
Ieşenii au posibilitatea de a comunica liber cu artiştii, de a participa la scurte ateliere introductive susţinute de meşterii populari, de a face un prim pas în susţinerea unui comerţ echitabil, plătind preţul corect către producător. Scopul organizării unui Târg Fair Trade la Iaşi este acela de a susţine, încuraja şi promova în mod direct artizanii şi meşterii populari, iar, prin ei, cultura şi tradiţia autohtonă.
De unde vine cafeaua ta preferată? Cine recoltează bananele şi ceaiul verde pe care le consumi atât de des? Ce procent din preţul pe care îl plăteşti pentru produsele pe care le consumi revine producătorului? Câţi kilometri au călătorit hainele pe care le porţi? Află răspunsul la aceste întrebări şi la altele de acest fel participând la Săptămâna Fair Trade.