UAIC oferă noi oportunități studenților

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași face parte, începând cu anul 2020, din Alianța universitară europeană EC2U (The European Campus of City-Universities). Acest consorțiu este format din șapte universități cu tradiție îndelungată în educație și cercetare, angajate atât în comunitatea academică internațională cât și în comunitățile locale ale unor regiuni din Nordul, Sudul, Estul și Vestul Europei: Universitatea din Coimbra, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din Jena, Universitatea din Pavia, Universitatea din Poitiers, Universitatea din Salamanca și Universitatea din Turku.

Alianța EC2U și-a propus să potențeze contribuțiile individuale ale membrilor săi la o Europă mai unită prin promovarea valorilor europene  și a creat  un adevărat campus paneuropean care conectează comunitățile academice, cetățenii și alte părți interesate printr-o rețea de activități comune și o mobilitate sporită.

De curând, Alianța EC2U, din care face parte și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a primit, pentru următorii patru ani, o nouă finanțare în valoare de 14,4 milioane de euro în cadrul apelului de propuneri pentru universități europene 2023 lansat de Comisia Europeană, trecând astfel la o altă fază de dezvoltare a acestei alianțe.

Odată cu primirea acestei noi finanțări, studenții din universitățile membre vor beneficia de noi oportunități de dezvoltare profesională, precum:

  • posibilități crescute de mobilitate (studiu/documentare) la universitățile partenere;
  • participarea la programe de studiu de scurtă durată (intensive);
  • implicarea în activități de cooperare cu o comunitate de peste 200.000 de studenți;
  • participarea la activități în cadrul Școlilor de vară organizare în cadrul alianței;
  • organizarea/participarea la evenimente dedicate studenților din cele șapte universități membre;
  • workshop-uri dedicate doctoranzilor;
  • participarea la evenimente pe teme de antreprenoriat;
  • dezvoltarea unor abilități de adaptare la medii culturale noi.

În cadrul acestui proiect, prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC, reprezintă Universitatea în raport cu partenerii alianței, iar coordonatorul instituțional este Prorectorul pentru relaţii internaţionale şi parteneriate de studii şi cercetare, prof. univ. dr. Daniela COJOCARU.

Așadar, începând din această toamnă, studenții UAIC sunt invitați să profite din plin de această inițiativă europeană fără precedent și care are în prim-plan Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG) ale Națiunilor Unite. Toate detaliile vor fi publicate pe site-ul Universității, la secțiunea Internațional.