Scriituri feminine francofone

Iași, 20-23 martie 2022

Manifestarea „Scriituri feminine francofone” se înscrie în ambiţia comună a membrelor Parlamentului scriitoarelor francofone de a-și extinde manifestările în cea mai mare ţară francofonă din Europa centrală și orientală, România, mai precis în regiunea Moldovei.
Parlamentul scriitoarelor francofone este o structură gândită de la bun început ca un spaţiu al întâlnirilor internaţionale între autoare de pe toate continentele pe care se vorbește limba franceză.

Manifestarea corespunde unui proiect comun al orașelor Orléans și Iași, orașe care găzduiesc dezbateri cu intelectuali și artiști din întreaga lume francofonă și are drept scop promovarea francofoniei, prin intermediul scriiturilor feminine contemporane. Proiectul este de fapt o invitaţie la dezbateri privind condiţia femeilor în lume, locul pe care acestea îl ocupă pe scena publică, politică.

În acest sens, Institutul Francez din România a invitat nouă membre ale Parlamentului scriitoarelor francofone : Marie Rose Abomo Maurin, Marijosé Alie, Chochana Boukhobza, Florence Cadier, Catherine Cusset, Geneviève Damas, Sedef Ecer, Nadia Essalmi, Madeleine Monette. Acestora li se vor alătura trei scriitoare românce, Magda Carneci, Florina Ilis și Simona Popescu, precum și jurnalista RFI Catherine Fruchon-Toussaint.

Femei de acţiune, femei angajate, majoritatea sunt autoare care își pun creaţiile literare în slujba societăţii civile.

Prin cele patru mese rotunde, vizitele liceelor, serate artistice, autoarele invitate își vor prezenta cărţile cele mai recente, punând în evidenţă diversitatea parcursului lor extrem de bogat și polivalent.

Organizarea unei manifestări legate de carte, de traduceri și de profesia de scriitor se impune ca o evidenţă într-un oraș cu un Muzeu al Literaturii, un Muzeu al poeziei, și în care Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” formează spiritul critic al viitorilor cetăţeni europeni de mâine.

Evenimentul poartă în subtext speranţa ca forţa cuvintelor să aducă la suprafaţă în această perioadă tulbure spiritul de fraternitate și solidaritate, care ne ajută să construim împreună pacea.

PROGRAMUL EVENIMENTULUI
LUNI, 21 MARTIE 2022
-ora 15.30, Casa Muzeelor, sala de conferinţe (str. Vasile Alecsandri, nr. 6)
Masǎ rotundǎ „Libres de s’exprimer ?”
Moderatoare: Sedef Ecer
Participǎ: Catherine Cusset, Nadia Essalmi, Chochana Boukhobza, Magda Carneci, Madeleine Monette

-ora 17.30, Institutul Francez din România la Iași
Masǎ rotundǎ „Devenir écrivaine : entre héritage et affirmation de soi”
Moderatoare: Marijosé Alie
Participǎ: Madeleine Monette, Catherine Cusset , Simona Popescu, Florence Cadier, Geneviève Damas

-ora 19.15, Mediateca Institutului Francez din România la Iași
Searǎ de povești francofone „Et si on racontait”

MARȚI, 22 MARTIE 2022
-ora 17.00, Casa Muzeelor, sala de conferinţe (str. Vasile Alecsandri, nr. 6)
Masǎ rotundǎ „A la croisée des écritures”
Moderatoare: Catherine Fruchon-Toussaint
Participǎ: Geneviève Damas, Chochana Boukhobza, Sedef Ecer , Marijosé Alie, Marie Rose Abomo Maurin

-ora 19.30, Institutul Francez din România la Iași
Searǎ poeticǎ și muzicalǎ „En mots et en sons”

INTRAREA LIBERĂ !