Începând cu data de 4 martie 2019, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi vă aşteaptă la expoziţia „Femei celebre ale României”, realizată de Departamentul Cercetare şi Informare Bibliografică, care doreşte să omagieze, în acest fel, personalităţile feminine ale României care ne-au marcat istoria.
Sunteţi invitaţi să descoperiţi vieţile unor femei extraordinare din secolele XIX şi XX, devenite celebre în ţara noastră şi în străinătate. Admirate sau controversate, uneori nedreptăţite de istorici, câteodată neînţelese de contemporani, Femeile celebre ale României alcătuiesc o galerie impresionantă: oameni de ştiinţă şi artiste, regine şi literate. Istoria le-a păstrat în memorie mai ales pe cele care s-au afirmat în domenii acceptate la nivelul opiniei publice ca fiind destinate doar bărbaților, dar din ambiţie şi dorinţă de schimbare, ele au avut curajul să pătrundă într-o lume închisă lor până atunci, croindu-şi un nou drum atât pentru ele cât şi pentru urmaşele lor.
Româncele au fost primele în foarte multe domenii, pe lista personalităţilor feminine regăsindu-se: Eliza Leonida Zamfirescu (prima femeie inginer din Europa), Cecilia Cuţescu-Storck (prima femeie profesor universitar în învăţământul de artă din Europa), Smaranda Gheorghiu (prima femeie din lume care a călătorit la Polul Nord), Sarmiza Bilcescu-Alimăneşteanu (prima femeie doctor în drept din lume), Clemansa Barberis–Plăcinteanu (prima femeie compozitor de muzică de operă din România), Smaranda Brăescu (prima femeie pilot din România), Maria Rosetti (prima femeie ziarist din România) etc.
Ele au schimbat cursul istoriei şi îşi merită atributul de „personalităţi ale culturii şi istoriei naţionale”.