Joi, 25 octombrie 2018, de la ora 17.00, la Librăria „Orest Tafrali” (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, corp A), va avea loc lansarea volumului Diplomați și supuși otomani în Vechiul Regat. Relaţii otomano-române între anii 1878 și 1908, de Silvana Rachieru.
Împreună cu autoarea, sunt invitați pentru a vorbi despre cartea lansată prof.univ.dr. Alexandru-Florin Platon, prof.univ.dr. Gheorghe Cliveti și conf.univ.dr. Ionuț Nistor.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Centrul de Studii Turce al Facultății de Istorie de la Universitatea din București, în colaborare cu Institutului Cultural „Yunus Emre” din București și cu sprijinul FeelOlio Sapori.
Una din cele mai recente apariții din colecția Historica, lucrarea Silvanei Rachieru oferă un fragment de istorie socială a relaţiilor diplomatice otomano-române și aduce în discuție trei decenii din istoria modernă a României (1878-1908) văzute, în principal, din perspectivă otomană.
Structura și problematica volumului au fost determinate de către cercetarea amănunţită a unui fond documentar inedit, respectiv documentele Ministerului Afacerilor Străine Otoman referitoare la România, Hariciye Nezareti Evrakı, la care s-au adăugat alte fonduri arhivistice, cum ar fi Fondul Constantinopol de la Arhiva Ministerului Afacerilor Externe Român, Fondul Casa Regală din Arhivele Naţionale Istorice Central sau fondurile ambasadei şi consulatelor franceze din România de la Archives Diplomatiques de Nantes.
Silvana Rachieru (n. 1974, Ploiești) este lector universitar la Facultatea de Istorie, Universitatea din București. Doctor în istorie (2010, Universitatea din București). Master în istorie (1998, Central European University Budapesta). Specialistă în istorie socială și diplomatică sud-est europeană modernă, cu un interes special în istoria Imperiului Otoman în „lungul secol al XIX-lea”. Director al Institutului Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul (2011-2015), cu o experiență de 9 ani în diplomație culturală la Istanbul (2006-2007), coordonator proiecte, 2007-2011 director adjunct. Membră în board-ul științific al IAOSEH − International Association of Ottoman Social and Economic History − și membră în CIEPO – Comité International des Études Pré-Ottomanes et Ottomanes. Secretar științific al Centrului de Studii Turce – Facultatea de Istorie, Universitatea din București. Studii și articole publicate în România și în străinătate dedicate relațiilor diplomatice româno-otomane după 1878, perspectivei otomane asupra modernizării Vechiului Regat, istoriei moderne de gen în România. A susținut prelegeri la numeroase conferințe internaționale și a fost invitată să conferențieze la Universitatea Bilkent Ankara, Universitatea Sabanci Istanbul, Universitatea Panteion Atena, Institutul Francez de Studii Anatoliene Istanbul etc. Stagii de cercetare în Turcia, Franța, Grecia și Ungaria.