Expoziția își propune să aducă în atenția publicului aspecte ale artei ieșene în deceniul opt al secolului trecut. Dacă stilurile convenționale, artiștii consacrați și operele cu recenzii bogate au reținut în epocă și păstrează încă interes din partea criticilor și publicului, arta neconvențională este încă un teritoriu puțin explorat. Ea reprezintă un capitol al istoriei artei românești și ieșene, dar și o intrigă în analiza relației dintre mediul artistic și regimul politic.
În aceste condiții, expoziția pune în lumină opere reflectând propriile credinţe ale autorilor, detașate de constrângerile oficiale şi raportate la curente similare din țară și de peste hotare și este o invitație nu doar la contemplarea fenomenului artistic, ci și la dezbateri asupra relației dintre artist, operă și regimul comunist. Vizitatorii vor putea vedea creații, transpuse într-un format nou, ale pictorilor Jenő Mihály Bartoş, Francisc Bartok, Dan Covătaru, Dimitrie Gavrilean, Ioan Gînju, Val Gheorghiu, Valeriu Gonceariuc, Corneliu Ionescu, Dan Hatmanu, Liviu Suhar.
Conceptul de expoziție este și el original. O parte a lucrărilor a fost expusă la Muzeul Municipal, începând cu 6 noiembrie, cealaltă parte va fi deschisă publicului la Muzeul Universității. Pentru realizarea proiectului au colaborat Muzeul Universității, Muzeul Municipal și Uniunea Artiștilor Plastici Iași, având sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Iași.
Vernisajul expoziției va avea loc la Muzeul Universității, marți, 14 noiembrie, la ora 18.