Începând cu 1 ianuarie 2019, România va asuma, pentru șase luni, Președinția Consiliului Uniunii Europene, un proiect de importanță majoră pentru întreaga societate, aflat în coordonarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Acest interval de vizibilitate reprezintă o oportunitate pentru promovarea țării noastre atât în anul premergător, cât şi pe perioada deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene.
Dorința de a pune în valoare atuurile României va fi transpusă într-o campanie de promovare. Astfel, de la bogățiile naturale cu care este înzestrată, arătând tradițiile şi patrimoniul care dau autenticitatea şi savoarea spiritului românesc, România poate arăta nivelul de excelență şi potențialul din mai multe domenii de activitate: cercetare şi inovare, IT&C, educație, turism, producţie şi dezvoltare industrială, energie, agricultură, cultură, sport.
Astfel, se dorește valorificarea resurselor pe care le are ţara noastră: antreprenoriat; creativitate și inovare; autenticitate; mobilitate și acțiune; securitate și stabilitate; excelență și performanță; cultură și tradiție; sustenabilitate; adaptabilitate; resurse naturale. Aceste resurse sunt esențiale atât pentru România, cât și pentru Europa în ansamblul său, și au rolul de a stimula potențialul de dezvoltare al unei Românii europene, dar și al unei Europe puternice ca actor global.
Concursul se va desfășura în perioada 27 septembrie – 1 noiembrie 2017, cu respectarea următoarelor termene:
- Lansarea concursului: 27 septembrie 2017;
- Înscrierea participanților la concurs și depunerea proiectelor: 27 septembrie 2017, ora 22:00 – 17 octombrie 2017, ora 23:59;
- Prima etapă de selecție – alegerea de către juriu a listei scurte de 19 proiecte finaliste: 18 – 22 octombrie 2017;
- A doua etapă de selecție – alegerea proiectelor câștigătoare: 23– 30 octombrie 2017;
- Anunțarea câștigătorilor: 1 noiembrie 2017;
- Ceremonia de acordare a premiilor și expoziția câștigătorilor: 3 noiembrie 2017.