Conferinţa “O cetate fără cetăţeni? România Mare de la Alba Iulia la Griviţa”

Afis - conf_resVineri, 27 noiembrie 2015, orele 17.00, la Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (Strada Titu Maiorescu, nr. 12), Societatea de Studii Istorice din România (SSIR), Centrul Cultural German din Iaşi şi Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi organizează conferinţa O cetate fără cetăţeni? România Mare de la Alba Iulia la Griviţa, susţinută de dr. Florian Kührer-Wielach.

Dr. Florian Kührer-Wielach a studiat istoria şi romanistica la Universitatea din Viena şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. În anul 2013 şi-a susţinut doctoratul la Universitatea din Viena, iar în prezent este director la Institutul pentru Cultura şi Istoria Germanilor din Europa de Sud-Est din München. Domeniile sale de interes sunt: istoria Europei de Sud-Est în epoca modernă şi contemporană; istoria României; naţionalism şi minorităţi etnice. Este autorul cărţii Siebenbürgen ohne Siebenbürger? Zentralstaatliche Integration und politischer Regionalismus nach dem Ersten Weltkrieg, München, De Gruyter Oldenbourg Verlag, 2014.

Conferinţa va fi urmată de o discuţie, moderată de dr. Ovidiu Buruiană, privitoare la formarea României Mari în 1918 şi la procesele de integrare ale Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei şi Banatului. Prezentarea şi dezbaterile vor avea loc în limba română.

În discursul istoriografic majoritar, unirile din primăvara-toamna anului 1918 sunt lecturate ca rezultat al unui proces istoric necesar. Dar societatea românească de după război îngloba comunităţi etnice diferite ca tradiţie, cultură, educaţie, mentalităţi. România Mare trebuia construită nu numai din punct de vedere politic sau economic, ci şi cultural sau identitar.

Discuţia pe care o propunem pleacă de la mai multe întrebări: A existat un proiect de societate care să ofere consistenţă ideii de România Mare? Care au fost politicile amorsate pentru integrarea Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei, Banatului şi „părţilor ungureşti”? Cât de eficiente au fost acestea? Care a fost răspunsul comunităţilor definite drept minoritare din perspectiva Centrului?

Societatea de Studii Istorice din România, iniţiatoarea dezbaterii, este o asociaţie profesională înfiinţată în 2003 de un grup de cercetători ieşeni care îşi propune să promoveze valorileistoriografiei occidentale moderne şi să militeze pentru respectarea criteriilor academice universal acceptate. Pentru informaţii suplimentare: Ovidiu Buruiană – tel. 0740361079.

Leave a Reply

Your email address will not be published.