Lansare de carte: „Tabloul unui destin – Ștefan Augustin Doinaș. O monografie” de Mihaela Doboș

afis dobos final finalEditura Adenium vă invită joi, 5 decembrie, de la ora 15.00, la lansarea volumului Tabloul unui destin – Ștefan Aug. Doinaș. O monografie, de Mihaela Doboș, volum ce deschide colecția Anthropos. Istorii Literare. Evenimentul va avea loc în sala de conferințe a corpului R, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (fosta clădire Romtelecom) Strada Lăpușneanu, nr. 14, etaj 5.

Alături de autoare vor participa prof. univ. dr. Lăcrămioara Petrescu, director al Școlii Doctorale de Studii Filologice și prof. dr. Camelia Gavrilă, inspector școlar general al ISJ Iași. Moderator: Liviu Antonesei.

În cadrul evenimentului va fi lansată ediția de noiembrie a Revistei Culturale TIMPUL.

Tabloul unui destin – Ștefan Aug. Doinaș. O monografie sintetizează viața și opera marelui poet, dramaturg, traducător și eseist român Ștefan Aug. Doinaș, precum și implicațiile operei sale în cultura română. Autoarea abordează principalele segmente ale creației doinașiene, alocând un spațiu consistent unor aspecte mai puțin cunoscute ale biografiei unuia dintre membrii marcanți ai Cercului Literar de la Sibiu.

„Tabloul personalității doinașiene nu a putut fi trasat decât în deplină cunoaștere a biografiei, a sensului – nu o dată sinuos sau controversat, în perspectivă târzie – în care se transformă actele unui om pe toată durata existenței lui. Apreciem ca excepțional aportul autoarei la inventarierea, gruparea pe direcții de manifestare scriptică și modalități de expresie, recuperarea și tezaurizarea, într-o lucrare impresionantă, a complexei acțiuni intelectuale a lui Ștefan Aug. Doinaș.” (Lăcrămioara Petrescu)

Mihaela Doboș (n. 1973) este profesoară de limba și literatura română la Colegiul „Costache Negruzzi” din Iași, doctor în filologie cu teza Ștefan Aug. Doinaș, Studiu monografic. A absolvit Facultatea de Litere, secția română‑franceză, din cadrul Universității „Al.I. Cuza” din Iași (1995) și un master în managementul instituțiilor publice (2008). În 2012 a beneficiat de o bursă doctorală în cadrul Universității din Strasbourg, Franța. A semnat articole în Timpul, Limba română, Poezia, Interstudia, Tabor, Accente în educație, Evenimentul și lucrări științifice în diverse volume academice. În perioada 2000‑2013 a publicat 20 de lucrări de specialitate și auxiliare didactice, dintre care amintim: Limba și literatura română. Standard (4 vol.), Analele Colegiului „C. Negruzzi” Iași (coordonator), Receptarea textului literar. Analize, sinteze, repere critice, Limba şi literatura română de la competenţă la performanţă, Compendiu de teorie şi critică literară, Ghid de teorie literară.

Leave a Reply

Your email address will not be published.