Pe 23 iunie 2013, începând cu ora 9:00, la Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru-Ioan Cuza” din Iasi (Amfiteatrul Paul Demetrescu, I.1), va avea loc Conferința Națională de Criminalistică „Criminalist pentru o zi”, ediția întâi.
Este primul eveniment de acest gen din zona Moldovei care se adresează atât publicului larg – tuturor persoanelor care sunt pasionate de cultura forensic, cât și studenților, masteranzilor, doctoranzilor.
Conferința este organizată de Grupul de initiațivă „CrimeAnaliStick” în colaborare cu Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi si cu sprijinul ELSA Iaşi (Asociația Europeană a Studenților la Drept).
În cadrul evenimentului vor participa cadre universitare, doctoranzi, specialişti şi experți criminaliști, precum şi alţi reprezentanți ai sistemului de justiţie penală. O parte dintre aceștia sunt:
- Prof. Dr. Tudorel TOADER, Decan al Facultății de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași,
- Lect. Dr. Daniel ATASIEI, Avocat al Baroului Iaşi și Coordonator al Masteratului
- Criminalistică din cadrul Facultății de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași,
- Lect. Gabriel Ioan OLTEANU – Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București,
- Prof. Ionel MANGALAGIU, Decan al Facultății de Chimie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași,
- Prof. Dr. Ion SANDU – Director al Laboratorului Științific de Investigare și Conservare a Patrimoniului Cultural,
- Expert Cristina FILIP din cadrul Laboratorul de expertize Criminalistice Iaşi, delegat al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice
- Raluca Mădălina ANDREI – Avocat al Baroului Iaşi.
Conferința se va desfășura în două părți și dorește să atragă un public format din 200 de participanți care va avea acces gratuit la eveniment. Cei care doresc să se înscrie, pot completa formularul de pe site-ul www.crimeanalistik.info, disponibil la secțiunea Înscriere.
În prima parte a conferinței, participanţii vor avea ocazia să afle detalii interesante despre ceea ce presupune ştiinţa criminalistică, despre opiniile și experiențele experţilor din acest domeniu, despre tehnici şi metode moderne de cercetare criminalistică și nu în ultimul rând, despre beneficiile concrete ale derulării unui astfel de masterat în domeniul criminalisticii.
În cea de-a doua parte a conferinței, vor avea loc workshop-uri – activități practice realizate de masteranzii criminalişti – care se vor axa atât pe testarea cu poligraful pentru detectarea comportamentului simulat, pe metode practice de prelevare și fixare a amprentelor papilare, cât și pe expertize criminalistice ale documentelor.
Participanții vor putea identifica oportunitățile de valorificare profesională în această ramură a justiției, având în același timp ocazia să își epuizeze curiozitățile legate de acest domeniu, prin adresarea de întrebări invitaților prezenți. Organizatorii doresc să facă din acest eveniment o tradiţie, prin care studenţii în ani terminali de la ciclul de licenţă şi masteranzii să intre în contact direct cu diverşi specialişti şi experţi criminalişti, practicanţi din domeniu, în vederea facilitării accesului ulterior pe piaţa muncii, din acest sector de activitate.
Pentru mai multe informații despre eveniment, accesați site-ul.