Proiectul Călătoria memoriei se desfăşoară sub egida Centrului de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului (CSCP) şi este sprijinit de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi Fundaţia Konrad Adenauer. Proiectul are ca scop familiarizarea, cunoaşterea şi aprofundarea ştiinţifică de către absolvenţi şi cursanţi ai programului de master „Istoria comunismului românesc” din cadrul CSCP (Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi) a locurilor memoriei regimului comunist din România. Prima ediţie a proiectului Călătoria memoriei se va desfăşura în perioada 14-17 mai 2012.
Asimiliarea de informaţii şi cunoştinţe specifice istoriei represiunii comuniste presupune identificarea şi vizitarea locurilor în care au fost încarceraţi deţinuţii politici în perioada 1945-1989 (Sighetu-Marmaţiei, Gherla, Făgăraş, Jilava, Rm. Sărat). Grupul de studenţi va vizita de asemenea Casa memorială Elie Wiesel (Sighetu Marmaţiei), CNSAS şi Palatul Parlamentului. Grupul este format din 30 de absolvenţi şi cursanţi ai programului de master „Istoria comunismului românesc”.
IICCR (devenit IICCMER) şi Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. Cuza” Iaşi au încheiat, în noiembrie 2006, un protocol de colaborare în vederea înfiinţării Centrului de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului. Centrul funcţionează sub egida Facultăţii de Istorie a Universităţii „Al. Cuza” Iaşi şi a IICCMER din anul 2007. Centrul a organizat un program de master care este primul de acest fel dedicat studierii fenomenului comunist în România. Programul de master are ca temă istoria comunismului şi postcomunismului. Programul de master „Istoria comunismului românesc” asigură aprofundarea în domeniul studiilor de licenţă şi, deopotrivă, dobândirea şi dezvoltarea unor capacităţi de cercetare ştiinţifică în domeniu. Acest program de master constituie o etapă pregătitoare obligatorie pentru studiile doctorale, mai ales pentru cei care se vor specializa pe istoria comunismului românesc. Programul de master „Istoria comunismului românesc” a debutat la 1 octombrie 2008, beneficiind inclusiv de locuri finanţate de la bugetul de stat. Pentru detalii, vezi www.studiulcomunismului.ro