„Bunătatea și impactul ei asupra stării de bine”
18 – 24 Mai 2020
În perioada 18 – 24 mai 2020, la nivel european, s-au desfășurat o serie de activități în campania Mental Health Awareness Week (MHAW). Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a luat parte la acest eveniment, pentru al patrulea an consecutiv, propunând o paletă de activități dedicate întregii comunități academice din UAIC, și nu numai.
Mental Health Awareness Week este un eveniment anual organizat de către Mental Health Foundation din Marea Britanie, ca o inițiativă internațională prin care se trage un semnal de alarmă asupra importanței sănătății mintale. Fiecare an are în prim-plan o temă diferită din aria sănătății mintale, în concordanță cu contextul și necesitățile globale din anul respectiv.
Într-o lume în care ne confruntăm tot mai adesea în mod involuntar cu astfel de dificultăți, universități din numeroase țări au ales să adere la această inițiativă, pentru a contribui la sănătatea mintală a studenților și a întregii comunități academice.
MHAW la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Pe lângă implicarea activă în parcursul de dezvoltare educațională și profesională a fiecăruia dintre voi, studenții UAIC, Serviciul pentru Studenți și Absolvenți (SSA) din cadrul UAIC, oferă suport și pentru dezvoltarea voastră emoțională. Acesta este cel de-al patrulea an în care am integrat în comunitatea academică acțiuni de conștientizare a importanței sănătății mintale și emoționale, sub coordonarea psihologului din echipa SSA, Anca PĂDURARU.
Povestea MHAW la UAIC a început în 2017, având ca punct de plecare conferința internațională Wellbeing and Mental Health Education din Londra, la care a participat Irina ȘUBREDU, Psiholog în cadrul Departamentului Servicii pentru Studenți și Absolvenți – denumirea noastră de la acel moment. Dorința de a pune în aplicare în România cunoștințe și bune practici despre care s-a discutat mult în cadrul acelei conferințe și conștientizarea faptului că una din cinci persoane are dificultăți în ceea ce privește sănătatea mintală, au fost motivele organizării pentru prima dată la UAIC a acestui tip de activități.
Care a fost tema MHAW a acestui an?
Dată fiind situația dificilă impusă de pandemia COVID-19 pe care o experimentăm cu toții, o modalitate de a trece mai ușor peste preocupările și grijile acestei perioade este să alegem să privim partea bună, să ne poziționăm într-un perpetuu proces de cunoaștere și de autodepășire. De aceea, tema aleasă în acest an a fost bunătatea (în eng. kindness) – ca o trăsătură definitorie în raport cu ceilalți, dar și cu noi înșine. Pe parcursul săptămânii trecute, am adus în prim-plan activități care să vă impulsioneze să faceți fapte bune, discuții cu specialiști din domeniul psihologiei și exemple de oameni, care se implică activ în comunitatea în care trăiesc.
Activitățile propuse de SSA pe perioada săptămânii MHAW
De-a lungul săptămânii 18 – 24 mai 2020, membrii comunității academice din UAIC au fost invitați să participe la activități zilnice online, care au stimulat actele de bunătate.
Fiecare început de zi a venit cu îndemnuri de mici gesturi de bunătate, pe care încă le mai puteți face în fiecare zi. Iată o parte dintre aceste îndemnuri:
- sunați pe cineva drag
- distribuiți o fotografie sau un GIF care să lumineze ziua cuiva
- spuneți altor persoane ce admirați la ele
- salutați cu zâmbet oamenii pe care îi întâlniți (zâmbetul se simte cu ușurință și prin privire, acum că purtăm măști de protecție, așa că nu aveți de ce să vă faceți griji)
- oferiți-vă mici daruri (spre exemplu, flori)
- trimiteți un mesaj de mulțumire cadrului didactic care v-a schimbat viața
- donați sânge
- fiți blânzi cu propria persoană
Zilele de marți și joi au venit cu deja cunoscutele episoade din seria STUD CAFÉ. Good morning talks, ale căror subiectele de discuție au fost legate de sănătatea mintală și de echilibrul emoțional:
Astfel, cele două specialiste în domeniul psihologiei, alături de moderatorul discuțiilor online, Șerban VORNICU, coordonatorul Biroului Alumni și inserție pe piața muncii, au transmis că nu este nimic atipic în a aborda subiectul sănătății mintale. În continuare, am descoperit împreună importanța celor trei categorii de încredere în sine și influența lor asupra echilibrului nostru emoțional: încrederea de sine scăzută, moderată (sănătoasă) și foarte ridicată. De asemenea, după o scurtă analiză a compasiunii și autocompasiunii, psihologul din echipa SSA v-a oferit și câteva sfaturi pentru a fi mai „blânzi cu voi înșivă”.
Dacă v-am făcut curioși, vă invităm să urmăriți cele două episoade live salvate pe pagina de Facebook Serviciul pentru Studenți și Absolvenți – UAIC.
- Inteligența emoțională și busola bunătății – cu Irina ȘUBREDU, psiholog la Becoming Center (click pe numele episodului)
- Autocompasiunea, calea spre încrederea în sine – cu Anca PĂDURARU, psiholog la Biroul de consiliere educațională și orientare în carieră din cadrul SSA (click pe numele episodului)
Marți, miercuri și joi, pe pagina de facebook SSA v-am propus să urmăriți și să luați „pastila de bunătate”, oferită de oameni care s-au implicat în comunitate făcând bine prin gesturi, acțiuni pro-bono și diferite activități zilnice. Aceste „pastile de bunătate”, cum le-am denumit noi, au fost sub forma unor materiale video, iar protagoniștii lor sunt:
- Cristian BUTNĂRAȘU, membru în Comunitatea Colegiului „Sfântului Nicolae” din Iași (click pe nume)
- Iustin JALABOI, student reprezentant în Senatul UAIC (click pe nume)
- Andrei CHIRVASE, membru în Departamentul Misiune pentru Tineret din Arhiepiscopia Iașilor (click pe nume)
Cei trei membri ai comunității ieșene au povestit în ce activități s-au implicat în ultima perioadă, în mod special în timpul stării de urgență instituite la nivel național și ne-au spus ce îi motivează să facă bine celor din jur. Fiecare dintre aceste povești este deosebită, punctul comun pentru toate fiind bunătatea. Vă invităm să urmăriți cele trei materiale video pentru a afla fiecare poveste.
Sfaturi și gânduri de final
Plini de viață și optimism ne găsim și acum, la câteva zile după încheierea oficială a Mental Health Awareness Week la UAIC, pentru că alegem să continuăm gesturile de bunătate și să fim mai deschiși față de noi și față de cei de lângă noi.
Sperăm că v-am inspirat și că v-am transmis și vouă vibrațiile pozitive ale săptămânii trecute! Rețineți că bunătatea pornește din voi, așa că fiți blânzi cu propria persoană, pentru că acest lucru se va reflecta și asupra celor din jur. Începeți ușor, cu gesturi mici de bunătate, notați-le într-un mic carnet pe care puteți să îl răsfoiți cu drag ulterior, în momentele mai puțin plăcute.
Și nu uitați: vă suntem mereu alături, așa că așteptăm cu drag să ne scrieți un mesaj privat, pe pagina de Facebook Serviciul pentru Studenți și Absolvenți – UAIC sau la adresele servicii.studenti@uaic.ro sau consiliere@uaic.ro.
Vă vom răspunde cu drag, ca întotdeauna!