Studenția este frumoasă pentru tot ce înseamnă ea: prima zi de facultate, colegii de cameră, cel mai dotat laborator, prietenii, mâncarea împărțită cu aceștia, multitudinea de cursuri și examene, momente petrecute în organizațiile studențești ori pur și simplu locurile din Iași pe care nu trebuie să le piardă niciun student.
Iată ce locuri credem că nu trebuie să ratezi cât ești student:
1. La Balenă
Orice bancă ai alege din jurul Balenei aflate în Campusul Titu Maiorescu al Universității, locul ți se va părea perfect:
- pentru învățat – dacă ai puțin soare, fântâna arteziană și liniștea specifică Copoului, până și Codul Penal poate părea mai frumos și ușor de reținut.
- pentru ascultat chitara colegilor – folk-ul mereu va fi parte din viața studentului. Vrei să fredonezi „Râpa”, „Nebunul de Alb”, „Amintiri cu haiduci” , mergi cu ai tăi prieteni la Balenă și fii sigur că va fi o seară de neuitat pentru a ta studenție la Cuza.
- pentru o întâlnire – dacă ești student și nu știi unde să îți scoți prietena în oraș, mergi cu ea la Balenă într-o seară înstelată, alege o bancă în apropierea fântânei arteziene, dar departe de grupulețe, astfel încât atmosfera creată să fie una romantică.
2. Grădina Botanică „Anastasie Fătu”
Locul perfect pentru o plimbare, pentru o bucurie vizuală datorată multitudinii de culori găsite în grădină, dar și pentru o serie de informații pe care nu credem că le-am putea afla fără a vizita Grădina Botanică „Anastasie Fătu”. Primăvara când natura prinde viață, iar florile dau o mireasmă încă de la intrarea în grădină, studenții pot urca Copoul cu o pătură în mână, o chitară și o carte. Lacul din Grădina Botanică va crea atmosfera prielnică pentru un picnic, o plimbare ori chiar pentru o zi de studiu în aer liber.
3. Pârtia Sărărie
Fie că e zăpadă, fie că iarba verde acoperă pământul, poți trece pe lângă Campusul Studențesc „Târgușor Copou” îndreptându-te pentru câteva ore către locul ce poate scrie o filă memorabilă în cartea studenției tale. Dacă e iarnă, nu uita sacul și hainele groase, iar dacă e vară ori sărbătorești 1 mai înainte de a da examenele finale, ia grătarul, pătura și neapărat prietenii pentru a te bucura de natură și a te simți bine pe bani puțini.
4. Căminele studențești
Căminul nostru, cubişor de nebunii. Aici ai cele mai plăcute și cele mai neplăcute momente din viața ta, iar dacă stai în Campusul Titu Maiorescu cu siguranță vei avea numai amintiri plăcute. Stai aproape de facultate, ești aproape de cantină, de Balenă, iar dacă tu nu ai azi mâncare, au ai tăi colegi. Clar căminul e locul pe care nu trebuie să îl ratezi în studenție.
5. Cantina „Titu Maiorescu”
Pachetul de acasă nu vine mereu, așa că fie că stai în chirie, fie în cămin, atâta timp cât ești student, cu siguranță vei mânca cel puțin o dată la cantină. Totuși, dacă e cald afară terasa cantinei e perfectă pentru o discuție cu colegii.
6. Kiddo
Pereții verzi, versurile ce te fac să îndrăgești locul și mai mult, muzica pe fundal, prietenii în jurul unei măsuțe joase și un joc. Aceasta ar fi descrierea pe scurt al locului recomandat unui student ce ar vrea să aibă puțină liniște, care dorește să scape de calculator și să se bucure de o seară de jocuri.
7. Parcul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași
Din Parcul Teatrului Național poţi admira:
- Teatrul Național „Vasile Alecsandri” și să îți dai seama că ai vrea să mergi la o piesă jucată de actorii ieșeni, pentru că ai mai crea un moment memorabil pentru a ta studenție;
- Primăria Municipiului Iași, dorindu-ți ca la următoarea Noapte Albă a Iașului să vii să vizitezi Palatul Rozonovanu;
- Mitropolia Moldovei și Bucovinei cu arhitectura ei impresionantă;
- Magazinele și localurile ce te cheamă spre ele atunci când mama tocmai ți-a pus banii pe card.
De asemenea, până să ajungi în parc poți auzi o soprană exersând la Opera Națională Română Iași și vei vrea să faci economii pentru a merge să vezi „Nunta lui Figaro”.
8. Localurile din zona Cub
Fie că e mijlocul săptămânii, fie că e weekend, studentul petrece. Locul unde găsești tot ceea ce vrei în materie de distracție vei întâlni în zona Cubului de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Fie că vorbim de Tavernă, de Underground ori de La Bază, ceea ce este sigur e că o dată în studenția ta trebuie să mergi în această zonă. Trebuie să mai știi că sunt profesori care frecventează aceste zone, deci poate te împrietenești cu ei.
9. Anticariatul D. I. Grumăzescu
Mirosul de carte veche, atmosfera care te îndeamnă să lenevești în fotoliu, motanul care vine lângă piciorul tău și miaună timid, ceaiul și poveștile anticarului D.I. Grumăzescu, cu siguranță te vor face să te reîntorci. Pentru cei ce nu știu, acesta se află la intrarea pe strada Lăpușneanu, lângă corpul R al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și mereu veți fi primiți cu ospitalitate.
10. Mitropolia Moldovei și Bucovinei
Sesiunea înseamnă testări multe și grele, iar studenții au mereu nevoie de o mână de ajutor la examene, de aceea Mitropolia Moldovei și Bucovinei este în acea perioadă locul pe care orice student trebuie să îl viziteze.
11. Aula Magna „Mihai Eminescu”
Începutul studenției tale ar trebui să fie în această sală unde are loc festivitatea de deschidere a anului universitar. Dacă ai ratat primul eveniment, încearcă să ajungi la cursul festiv, pentru că acest loc poate fi începutul și sfârșitul studenției tale.