În perioada 11 – 19 octombrie 2013 are loc a XI-a ediţie a Şcolii de Vară Eurolan, la Ipoteşti.
Oameni de ştiinţă, profesori şi cercetători vor împărtăşi din experienţa lor cu privire la importanţa tehnologiilor de prelucrare a limbajului natural, mai ales în plan aplicativ.
Exploatarea eficientă a web-ului multimedial şi realizarea dezideratulului ca omul să comunice cu maşina în limbaj natural au impulsionat dezvoltarea accelerată a tehnologiilor informaţionale orientate spre prelucrarea limbajului. Comunicarea în timp real între persoane vorbind limbi diferite şi prelucrarea automată a informaţiilor de natură textuală sau vocală, devin din ce în ce mai mult tehnici curente. Un nou univers comunicaţional, cunoscut ca cyberspaţiu, începe să se contureze. Rezultatele din acest domeniu depind însă într-o măsură extrem de mare de existenţa resurselor lingvistice în format electronic, a căror realizare este, cel mai adesea, costisitoare şi implică o strânsă colaborare a lingviştilor cu informaticienii.
În cadrul Şcolii EUROLAN-2013, serviciile de masă, cazare şi o excursie prin împrejurimile bucovinene sunt asigurate de organizatori. Rugăm participanţii să îşi aducă laptop-ul la ei (cei care au).
Printre subiectele care vor fi abordate în cadrul Şcolii EUROLAN 2013 enumerăm:
- lexicografie clasică şi computaţională;
- parsarea de dicţionare: DA – Dicţionarul Academiei (anii: 1913-1947), DLR – Dicţionarul Academiei (anii 1956-2010), DEX, etc.;
- eDTLR – Dicţionarul Tezaur al Limbii Române în format electronic;
- analiza şi validarea, la nivel de structură, a articolelor eDTLR;
- CLRE – neologisme;
- influenţe germane asupra lexicului românesc;
- analiza prozodică a limbii române vorbite.
Vă rugăm să confirmaţi participarea dumneavoastră până la data de 04 octombrie 2013, completând formularul de înregistrare existent pe site-ul conferinţei.