Perioada examenelor e cea mai puțin așteptată din toată existența unui student. Pe lângă cernutul semestrial al bugetului de taxă, a bursei și a speranțelor pentru viitorul loc în cămin, tot acum se întâmplă cele mai multe „drame”: epuizarea pixurilor, grabirea încălzirii globale prin consumarea haotică de hârtie, abuzul de perfuzii pe bază de cafea și dezordine la toate palierele.
Dincolo de orice exagerare, câteva „reguli” care nici măcar nu sunt obligatorii, dar demne de luat în seamă, ne-ar putea ușura existența.
ORGANIZEAZĂ
Nu pot garanta sfințenia cu care eu respect acest principiu, însă încearcă să fii cât mai organizat. Fixează-ți ținte pentru fiecare zi în parte, ca să nu ai niciodata senzatia că nu știi încotro să apuci. Încearcă, pe cât posibil, să faci ordine în dezordine. Câteva post-it-uri cu datele examenelor, liste cu subiectele de examen si bibliografiile obiectelor sunt de mare ajutor. Ar mai ajuta un desktop curat și câteva foldere dedicate sesiunii, la îndemână.
ADUNĂ
Când cauți pe internet informații care să te ajute la învățat sau în proiectele tale, păstrează permanent în bara de start un fișier word deschis, unde să-ți notezi adrese utile, să lipești paragrafe relevante sau să-ți construiești o minibibliografie.
CURSURI
Fă inventarul resurselor, ca să nu-ți tai singur elanul cand descoperi ca nu ai ce îți trebuie. Adună-ți din timp cursurile care îți lipsesc, pentru a nu fi nevoit să petreci clipe interminabile la coada la centrul de copiere.
SCHEMATIZEAZĂ
Dacă ai timp, incearcă să-ți sistematizezi informația in fișe de lucru, cu idei de bază, scheme, clasificări, după care să înveți. Principiul „de a pune carne pe schelet” e foarte eficient atunci când ai multe de reținut. Mai mult, dacă scoți ceea ce e cu adevărat relevant pe foi și recitești de doua-trei ori (cu gândul la ce citești, nu la somn), cu siguranță nu vei avea cum să fii prins în offside la examen.
ÎNȚELEGE
Totul are o logică. Chiar și cele mai stufoase și nesuferite cursuri au un fir roșu. Citește conștient, oprește-te când nu înțelegi, explică-ți, verbalizează, vorbește cu tine dacă e nevoie. E mult mai simplu să-ți construiești o „poveste” decât să te împiedici de cuvinte, așa cum se întâmplă în tentativele de a toci.
REPETĂ
Rectificarea punctului anterior: aproape totul are o logică. Se întâmplă să dai peste unele idei, nume, expresii, fraze, pe care pur și simplu nu le poți asimila. Repetă-le până la banalizare, notează-le pe un sticker aproape de pat, să le vezi dimineața de cum te trezești, daca e nevoie.
EVIDENȚIAZĂ
Cei mai mulți dintre studenți mi-au spus, când le-am solicitat ajutorul pentru acest articol, că folosesc markere și evidențiatoare pentru a-și structura materia. Sunt de mare ajutor, intr-adevăr, atâta vreme cât nu abuzezi de ele: utilitatea lor se întoarce împotriva ta când cursurile tale arata ca un curcubeu.
MIND MAPS
ODIHNEȘTE-TE
Fă ce e mai bine pentru tine. Încearcă să dormi suficient, în așa fel încât să fii proaspăt exact în intervalele în care știi că ești mai productiv. Cu alte cuvinte, dacă simți că ești mai eficient noaptea, petrece-ți o parte din zi odihnindu-te, în loc să te frustrezi inutil că nu-ți găsești concentrarea. Și invers: dacă la primele ore ale dimineții ești la capacitate maximă, dă stingerea la miezul nopții.
VARIAZĂ
Ai grijă de „sistem”. Sincronzizează-ți consumul de cafea cu principiul de mai sus. Evită energizantele, care deși par o soluție la îndemână pentru o noapte albă, nu iți fac bine. Ia pauze, ieși la aer, pastrează niște timp în fiecare zi în care să iți faci ce îți place. Sesiunea nu înseamnă arest la domiciliu.
Succes!