Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) a organizat cea de-a treia ediție a Galei LSRS, eveniment dedicat promovării tinerilor români din străinătate cu rezultate academice deosebite.
Marele premiu al Galei LSRS a fost decernat Alexandrei Balahur-Dobrescu (Universitatea Alicante din Spania), cercetător post-doctoral la European Commision Joint Research Centre şi absolvent al Facultăţii de Informatică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din anul 2007. În anul 2011, Alexandra Balahur a primit titlul de doctor european cu notă maximă.
Alexandra Balahur a absolvit Facultatea de Informatică cu o teză de licenţă în domeniul analizei computerizate a sentimentelor coordonată de prof. Dan Cristea în colaborare cu prof. Adrian Iftene, iar studiile de doctorat au fost realizate în cotutelă cu Universitatea Alicante, pe domeniul procesării naturale a limbajului.
În discursul său de mulţumire, laureata a menţionat şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”: „Din fericire, în mediul academic [din străinătate] există o adevărată admirație și un respect pentru tinerii formați în România. Cercetătorii români din informatică sunt recunoscuți la nivel mondial ca o comunitate de referință. Mobiliățile deschid drumul colaborărilor în cercatare și în proiecte de afaceri, de aceea nu am încetat niciodată să colaborez cu cei de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași sau cu Institutul de Cercetare în Inteligență Artificială de la Academia Română. Investițiile pe care le fac guvernele în stagii de pregătire ale tinerilor sunt apoi recuperate prin alte burse post-doctorale care urmăresc revenirea tinerilor valoroși în țările lor, pe posturi și cu salarii adecvate pregătirii lor.”
Puteți urmări restul discursului aici
În cadrul Galei a fost decernate următoarele premii: Studentul Român al Anului din Europa (Mihai Leonard Cîrlănaru – nivel licență și Marian Daniel – nivel post-universitar),Studentul Român al Anului din America (Dragoș Ionuț Potîrniche – licență și Sabinei Ştefania Alistar – post-universitar) , Studentul Român Erasmus al Anului (Ion Badea, student al Universității Politehnice din București), Studentul Anului în România (Mihaela Diana Aldea, studentă a Facultății de Medicină Generală din Cluj Napoca), pentru activitatea de cercetare de excepţie inclusiv în cadrul Institutului Oncologic „Ion Chiricuță”, unde testează combinații medicamentoase capabile să distrugă celulele tumorale) și Marele Premiu pentru Studentul Român al Anului din Străinătate acordat Alexandrei.
Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale a acordat un Premiu Special ERASMUS 2012. Acesta i-a revenit Alinei Marcu, absolventă a Facultății de Jurnalism si Științele Comunicării din cadrul Universității din București
Jurizarea candidaților s-a desfășurat în două etape. Preselecţia a fost realizată de laureații galelor anterioare, iar selecţia finală de un juriu format din personalități ale mediului academic, administrației publice, societății civile, mediului de afaceri şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP).
Pentru concursul Studentul Anului din România, prima selecție a fost realizată de ANOSR (Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din Romania) și USR (Uniunea Studenților din România), iar în ultima etapă, acelaşi juriu a desemnat cel mai bun candidat.
Pe parcursul celor trei ani de activitate, Liga Studenților Români din Străinătate a atras peste 6000 de membri de la universități din peste 50 de țări și a înființat 30 de filiale în întreaga lume.