În preajma sărbătorii Învierii Domnului tot mai mulţi dintre noi se îndreptă către Biserică. Şi cum Biserica Catolică sărbătoreşte în acest an sărbătoarea concomitent cu noi, am dorit să aflăm mai multe despre dogmele, învâţămintele şi ideile sale.
Auzim des despre Paşte că este cea mai importantă sărbătoare a creştinismului. De ce?
Pentru că Isus Cristos a înviat din morţi şi pe baza acestui fapt se sprijină credinţa noastră. Apostolul Paul spune că: „Dacă Cristos nu a înviat zadarnică este credinţa voastră, iar noi suntem descoperiţi ca nişte mincinoşi”.
Există diferenţe între tradiţiile pascale ortodoxe şi cele catolice?
Nu, în general nu există decât foarte mici diferenţe în ritual, Liturghie, însă la bază evenimentul este acelaşi. Stă în mijloc Cristos care a înviat din morţi.
Aveţi vreo tradiţie favorită, vreo sărbătoare pe care o consideraţi mai specială?
Există o pedagogie în toate aceste sărbători, toate ne apropie de Cristos mai mult. Aşa că nu pot alege o favorită. Sărbătorile se învârt, în general, în jurul învierii lui Cristos, pentru că imediat după 40 de zile este Înălţarea, iar apoi sunt celelalte sărbători ale Sfinţilor, ale Fecioarei Maria, dar care au strânsă legătură cu Paştele.
Consideraţi că relaţia tinerilor cu Biserica este la fel de strânsă azi cum era înainte?
Eu văd că relaţia tinerilor este aceeaşi care era în veacurile trecute. Sunt tineri care l-au ales pe Cristos, şi-l urmează, sunt alţii care stau departe de el şi sunt indiferenţi. Fiecare generaţie trebuie să dea răspunsul ei în faţa Domnului, şi mai ales fiecare persoană trebuie să dea răspunsul propriu. Isus spune: „Dacă vrea cineva să vină după mine, să-şi ia crucea şi să mă urmeze”. Deci reţineţi, „dacă vrea”, în sensul că fiecare e provocat şi toţi cei care vor să meargă după el îl urmează. Apoi în Evanghelie tot Iisus spune că există o cale strâmtă pe care puţini încap şi există calea largă pe care mulţi merg. Calea largă duce la neîmplinire, la pierzanie, pe când cea strâmtă duce la împlinire, la regăsire de noi înşine. Dar totul este o alegere, ţine de fiecare persoană ce alege în viaţă.
Găsim în Evanghelie, daca tot vorbim de tineri, tineri care L-au urmat pe Cristos , cum a fost Apostolul Ioan, era cel mai tânăr dintre apostoli şi L-a urmat, dar găsim de asemenea şi un tânăr care s-a înfăţişat în faţa lui Isus şi l-a întrebat ce trebuie să facă ca să moştenească viaţa veşnică, Isus l-a întrebat dacă ţine poruncile, tânărul a răspuns afirmativ şi atunci pentru că Hristos a văzut totuşi că este legat de bunuri i-a spus să vândă tot şi să-L urmeze. Tânărul nu a fost însă gata să facă acest lucru. Inima lui era prea legată de material.
Având în vedere că urmează o sărbătoare ce ne îndrumă să fim mai buni, aveţi vreo acţiune caritabilă ce aţi dori să ne-o împărtăşiţi?
Cred că în toate Bisericile există acţiuni caritabile, pentru că în momentul în care cineva îl urmează pe Cristos, acesta se îndrumă şi spre ceilalţi. Există iubirea faţă de Cristos şi cea faţă de aproape. Isus spune că trebuie să ne iubim aproapele ca pe noi înşine sau, în Evanghelia după Luca spune că „ceea ce doriţi să vă facă oamenii, faceţi-le voi lor”. Desigur în contextul acesta al sărbătorilor de Paşti, zilele dinainte de Paşti preoţii merg la cei bolnavi, la cei ce nu se pot deplasa la Biserică, vorbesc cu ei, îi spovedesc, îi împărtăşesc. Desigur, şi cei fără posibilităţi sunt ajutaţi de Biserică. Sunt implicate grupuri de tineri, din asociaţii de studenţi, Acţiunea Catolică sau Caritas, care se ocupă într-un mod deosebit de asemenea oameni.
Eu le doresc tuturor să trăiască sărbătorile Învierii cu Cristos, să-şi îndrepte paşii spre Biserică, să asculte cu atenţie Evanghelia şi s-o trăiască. De altfel apostolul Paul spune că „dacă aţi înviat cu Cristos, trăiţi împreună cu El. Să aveţi gândurile voastre acolo, unde El şade de-a dreapta Tatălui, căci ce folos că ne vom bucura la Paşti, vom aprinde chiar şi lumânarea, vom ciocni ouă, vom mânca chiar pască şi cozonac, dar dacă-a fără Cristos, nu am niciun folos.”