Libertatea media în Europa: soluții comune la probleme comune

Asociatia „European Alternatives” organizează o serie de consultări deliberative în cadrul cărora diverși cetățeni europeni și diverse asociații care îi reprezintă vor discuta, printre altele, despre cum poate fi combătută concentrarea mediatică și despre cum pluralismul mediatic poate fi menținut sau restaurat la nivel european prin acțiuni comune. A treia intalnire de acest gen are loc la Iasi, pe 19 februarie 2011.

Dezbaterea se va desfasura dupa modelul „world cafe”: vor fi 4 mese de dezbatere, pe temele urmatoare: „Reprezentarea în media”, „Presiunile asupra jurnaliștilor din partea puterii politice și economice”, „Pluralismul și concentrarea mediatică”, „Sfera publică și opoziția”. Fiecare participant va putea opta pentru doua dintre acestea. O consultare va dura 40 minute. In total, sunt asteptati in jur de 50 de participanti. Sesiunile se desfasoara in limba romana, nu exista limita de varsta pentru participanti. Totusi, ei trebuie sa fie implicati activ sau pasionati de acest domeniu. De asemenea, se cere ca participantii sa fie interesati si de perspectiva europeana in tratarea temelor de discutie.

Va urma o adunare în care se vor redacta concluziile și recomandările care vor fi apoi traduse și împărțite cu participanții la forum din România și Bulgaria. Se vor decide și posibilele acțiuni comune ale participanților la forum care vor fi apoi evaluate în cadrul întâlnirii transeuropene de la Bologna și comunicate liderilor europeni la Bruxelles. Participanții la cest forum se vor putea înregistra apoi pentru a participa la forumul transeuropean de la Bologna în cadrul căruia vor putea întâlni cetățeni și activiști din diverse țări europene implicate în același proces deliberativ european. Aceste consultări se vor desfășura după modelul „world cafe” în care participantul va avea posibilitatea de a alege să participe la oricare dintre diversele grupuri tematice și să-și spună punctul de vedere.

Mai multe informatii se pot gasi accesand urmatoarele adrese:
http://www.euroalter.com/stockholm/events/62/
http://www.euroalter.com/stockholm/

Leave a Reply

Your email address will not be published.