Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași a găzduit ieri, 15 februarie 2011 în Sala Senat lansarea cărții intitulată “Istoria României prin concepte. Perspective alternative asupra limbajelor social-politice”. La eveniment au luat parte autorii, prof. univ. dr. Victor Neumann de la Universitatea de Vest din Timișoara și prof.univ.dr. Armin Heinen de la Universitatea Aachen, precum și prof.dr.univ. Gheorghe Clivetti, academicianul și istoricul Alexandru Zub, politologul prof.univ.dr. George Poede, prof.univ.dr Andrei Corbea iar moderatorul dezbaterii a fost prof.univ.dr.Daniel Condurache.
Elaborată în cadrul proiectului Școala Doctorală Internațională de Istorie Conceptuală “Reinhart Koselleck”, cartea a apărut în anul 2010 la editura Polirom și a fost susținută financiar de Fundația Volkswagen din Germania. Scopul studiilor publicate în carte este “de a evidenția faptele necunoscute ori mult ideologizate ale politicii moderne, de a sugera o imagine plauzibilă a modernității la români”. Autorii analizează în cuprinsul cărții diferite concepte printre care politica, democrația, Europa, liberalismul, omul politic, constituția, proprietatea, progresul, patria și patriotismul, neamul și națiunea la care se adaugă caracterul național, specificul național și libertatea de expresie.
Volumul contribuie la studiul istoriei romanesti prin descrierea si comentarea termenilor, conceptelor si limbajelor selectate din textele juridice, politice, istoriografice, literare si sociologice. In acest fel, ideile si mesajele care au dominat gindirea politica in diverse perioade ale istoriei Romaniei moderne si contemporane devin mai accesibile. Mai multe detalii despre carte puteți citi pe site-ul editurii Polirom.
Evenimentul de lansare a început prin discursul de bun venit al prof.univ.dr. Daniel Condurache. A urmat apoi autorul român și editorul cărții, prof.univ.dr. Victor Neumann care a declarat că “Trebuie să știm cum se vede România dinspre Europa și cum vede România Europa.” Profesorul Neumann a adăugat faptul că plănuiește organizarea unei conferințe internaționale la Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul căreia să se discute ideile și conceptele prezentate în carte.
În continuare, prof.univ.dr. Armin Heinen a susținut un discurs în limba engleză subliniid ideea că “trebuie să scriem istoria intr-o manieră Europeană; folosind contextul european putem vedea ce se întâmplă în România.” Adresându-se în special publicului present, autorul german a declarat că “această carte nu este una ușor de citit” însă “e bine să încercăm să o citim vor fi fascinați.
A urmat citirea unui articol despre ideea de sinteza istoriografică a politologului Alexandru Zub ce va apărea în curând în presa culturală. Apoi, au luat cuvântul ceilalți participanți prezentându-și punctele de vedere cu privire la ideea de a scrie și de a dezbate concepte din istoria României din diferite perspective internaționale. “În urma cooperării am reușit să punem în fața tuturor celor interesați acest prim volum pe care dorim să îl continuăm printr-o colaborare viitoare”, a declarat autorul Victor Neumann.
La eveniment au participat și politologii prof.univ.dr. Lucian Dârdală și AntonCarpinschi dar și prorectorul Facultății de Istorie prof.univ.dr. Dumitru Iacob.