Cum poți afla ce carieră ți se potrivește

logo_stampila_sapm

Ai oscilat, probabil, între mai multe opțiuni de carieră. Ți-ai dorit mereu să obții o evaluare corectă și realistă a felului în care cunoștințele, tipul tău de personalitate și abilitățile tale te recomandă pentru o anumită profesie. Sesiunile de consiliere în carieră oferite la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prin intermediul proiectului „Studenții de Azi, Profesioniștii de Mâine”, îți vor dezvălui aceste răspunsuri.

La ce te poți aștepta în cadrul unei sesiuni de consiliere?

Consilierea generică

Consilierea generică este o sesiune ce durează o oră. În cadrul consilierii, vei parcurge două teste pe computer, alături de personalul specializat din centru. Primul test se numește Big Five Questionnaire și analizează trăsături de personalitate și diferite aptitudini. Al doilea test se intitulează Achievement Motivation Inventory și analizează motivația spre obținerea de performanță. În aceeași zi după încheierea testului îți vei găsi rezultatele în contul tău de pe portalul www.cariera.uvt.ro. Interpretarea performanței va fi descrisă într-un raport detaliat sub forma de text si grafice.

Consilierea în carieră este una dintre cele trei activități din cadrul proiectului care trebuie parcurse pentru a putea să primești subvenția de 500 de lei din partea Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Te poți înscrie la sesiunile de consiliere generică imediat după ce ai participat la o conferință despre carieră din cadrul proiectului.

Consilierea specifică

Şedinţa de consiliere specifică este o întâlnire individuală cu expertul de consiliere din proiect, discuţia fiind direcţionată spre nevoile specifice de dezvoltare a unei cariere de succes.

La începutul întâlnirii vor fi discutate aspecte legate de evaluarea psihologică din sesiunea de consiliere generică pentru a putea clarifica eventualele nelămuriri legate de raportul primit. Pentru că autocunoaşterea şi autoevaluarea realiste sunt importante puncte de plecare în carieră, vei avea de completat şi în sesiunea de consiliere specifică un set de probe psihologice. Vei avea la dispoziţie 3 probe ce vizează personalitatea, răspunsurile emoţionale şi abilităţile cognitive/inteligenţa.

După analiza rezultatelor, discuţia se va centra pe instrumentele de promovare personală pe care le-ai construit pentru carieră dorită. Vei primi feedback pe CV-ul tău, vei putea adresă întrebări şi vei primi recomandări pentru redactarea unei scrisori de motivaţie. După aceasta vei participa la simularea unui interviu de angajare, prin sugestiile oferite de consilier putând să pregăteşti răspunsuri care să te pună în valoare într-o situaţie reală de interviu.

Următoarea etapă a şedinţei constă în construirea planului tău de carieră. Vei formula obiective de dezvoltare a unor competenţe, obiective educaţionale şi obiective profesionale. Pentru fiecare obiectiv, discuţia va viza paşii concreţi pe care îi vei face spre îndeplinirea obiectivului, avantajele oferite de îndeplinirea acestuia şi eventualele dezavantaje în funcţie de care poţi prioritiza obiectivele.

Deşi pe tot parcursul sesiunii de consiliere specifică vei primi recomandări din partea consilierului, la finalul şedinţei vor fi formulate un set de concluzii, sub forma unui feedback constructiv.
Şedinţa de consiliere specifică îşi propune să crească gradul tău de angajabilitate prin conştientizarea aspectelor care te pun în valoare şi a celor pe care poţi lucra spre îmbunătăţire.

Consilierea specifică este o activitate facultativă în proiect. Studenții care vor beneficia de consiliere specifică vor fi selectați dintre studenții care au trecut prin sesiunea obligatorie de consiliere generică.

Cum beneficiez de consiliere?
De această consiliere beneficiază toți studenții înscriși în cadrul proiectului „Studenții de Azi, Profesioniștii de Mâine”. Pentru a te putea înscrie la sesiunile de consiliere, trebuie mai întâi să participi la una dintre conferințele despre carieră organizate în cadrul proiectului. Vei fi anunțat prin email când se vor organiza următoarele conferințe pe domeniul tău și de aceea te rugăm să adaugi cariera@uaic.ro în contactele tale din email, pentru ca mesajele din partea echipei de proiect să nu intre în Spam.

De ce beneficiem de aceste servicii gratuit?
Datorită finanțării pe fonduri europene, obținute în cadrul proiectului „Studenții de Azi, Profesioniștii de Mâine”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” are drepturile de folosire pentru aceste teste, iar tu beneficiezi de asistență fără costuri din partea uneia dintre cele mai profesioniste firme de resurse umane din România – GI Group.

Care sunt activitățile obligatorii din proiect?
Pentru a putea primi, la final, subvenția de 500 de lei, trebuie să treci prin următoarele etape ale proiectului:
1) o conferință despre managementul carierei
2) o sesiune de consiliere generică
3) participarea la o vizită în cadrul unei companii care angajează absolvenți de pe profilul tău

Pot să îi spun și unui prieten să se înscrie în proiect?
Da, în momentul de față s-au eliberat un număr de aproximativ 50 de locuri în proiect. Spuneți-le și prietenilor.

De unde pot afla mai multe informații despre acest proiect?
Membrii echipei de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” îți stau la dispoziție la adresa cariera@uaic.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.