S-a încheiat activitatea de inelare a păsărilor sălbatice la Agigea

După un efort susținut, desfășurat pe parcursul a 206 zile, s-a încheiat primul sezon complet de studiu a migrației păsărilor sălbatice din cadrul Stațiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea. Proiectul este unul al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și s-a desfășurat în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română și Centrala Ornitologică Română.

Studiul migrației s-a desfășurat în 3 etape:

  • Prima perioadă, reprezentată de migrația de primăvară, a cuprins 76 de zile (01 martie – 15 mai 2019) și a înregistrat 5.498 de capturi.
  • A doua perioadă, reprezentată de perioada de cuibărit, a cuprins 8 zile (20 mai – 30 iulie) și a înregistrat 232 de capturi. În această perioadă, pentru a nu deranja cuibăritul, s-au inelat păsări o dată la fiecare 10 zile.
  • A treia perioadă, reprezentată de migrația de toamnă, a cuprins 122 de zile (01 august – 30 noiembrie) și a înregistrat 7.763 de capturi.

La acest studiu au participat 12 inelatori autorizați din România (6) și din Portugalia (6), precum și peste 40 de voluntari. O mare parte din ei sunt studenți ai Facultăților de Biologie din România, dar și cercetători care activează în acest domeniu, în cadrul universităților, institutelor de cercetare sau a ONG-urilor de mediu.

În acest an numărul de recapturi internaționale a fost semnificativ, astfel am capturat 4 păsări inelate în Israel (2), Suedia (1) și Finlanda (1), de asemenea 4 păsări inelate de noi au fost regăsite în Turcia (1), Cipru (1), Liban (1) și Etiopia (1). Aceste date reprezintă piese foarte importante pentru înțelegerea puzzle-ului migrației din Europa de Est.

Acțiunea de cercetare are la bază 5 studii ce se desfășoară în paralel. Astfel, pe baza metodologiei de inelare a păsărilor sălbatice desfășurăm:

  • un studiu privind migrația păsărilor în Estul Europei – eventualele păsări inelate în cadrul stațiunii și recapturate vor fi raportate către România și ne vor indica ruta pe care o urmează;

 

  • un studiu biometric/taxonomic pentru subspeciile de păsări din Estul Europei și Vestul Asiei, subspecii puțin studiate la nivel global și care prezintă un interes deosebit pentru conservare

 

  • un studiu privind influențele schimbărilor climatice asupra păsărilor migratoare – acest subiect este unul de mare actualitate la nivel global, dar foarte puțin studiat pentru ruta de migrație EurAsiatică;

 

  • un studiu pilot privind evaluarea mediului folosind păsările ca bioindicatori – determinarea concentrației de poluanți acumulați de păsări ne va permite o radiografiere a mediului înconjurător, pentru arealul lor de cuibărit și hrănire;

 

  • un studiu privind prezența virusurilor la speciile și exemplarele ce migrează prin estul Europei, derulat împreună cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

 

Inelările ornitologice sunt cea mai veche metodă de studiere a migrației păsărilor. Cu ajutorul unor plase care nu rănesc păsările, ornitologii le capturează, efectuează apoi identificarea păsărilor, le măsoară, le cântăresc și le aplică un inel ornitologic pe picior. Odată recapturate de alți ornitologi, păsările trec din nou prin același procedeu și se poate afla din bazele de date de unde provin. Exemplare inelate de noi vor avea ca punct de reper Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea, a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Leave a Reply

Your email address will not be published.