FEAA Iași și Chilli Ideas implementează un proiect pilot de colectare selectivă a deșeurilor

Începând cu luna iulie, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași implementează, pentru prima dată în mediul academic, un proiect pilot pentru colectarea selectivă a deșeurilor, cu sprijinul companiei Chilli Ideas.

Obiectivul principal al proiectului este de a aduce în prim plan importanța colectării selective a deșeurilor în rândul studenților. De asemenea, se dorește ca acest tip de inițiativă să reprezinte un model de urmat în viitor pentru celelalte facultăți din țară.

Implementarea proiectului se va realiza prin introducerea recipientelor pentru colectarea selectivă atât în fiecare sală de curs și seminar, cât și în zonele publice. Recipientele au culorile specifice pentru fiecare categorie de deșeuri: portocaliu pentru metale, verde pentru hârtie, albastru pentru plastic. Acest proiect pilot reprezintă un bun exemplu de CSR (Corporate Social Responsibility), Chilli Ideas contribuind și sprijinind inițiativa prin sponsorizare și prin asigurarea recipientelor pentru colectarea selectivă.

Lect. univ. dr. Patricia Bertea, inițiatoarea proiectului, a declarat următoarele:

„Cred foarte mult în colaborarea dintre mediul privat și cel academic și sunt bucuroasă că o companie din București a acceptat să susțină proiectul pilot de colectare selectivă a deșeurilor pentru o facultate din Iași. De asemenea, implicarea Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor în asemenea inițiative arată că instituția își asumă un rol formativ și educațional și asupra acestor aspecte care pot avea un impact semnificativ asupra comunității și mediului înconjurător.”

Chilli Ideas este unul dintre liderii de piață în domeniul produselor promoționale. Cu un istoric de 12 ani pe piața din România, Chilli Ideas este acel furnizor care „condimentează” și completează orice campanie de marketing.

Geanina Ioan, CEO Chilli Ideas, a declarat următoarele:

„Sustenabilitatea pentru noi a devenit un <<way of life>>, încercăm prin tot ceea ce facem să fim prietenoși cu mediul și să compromitem cât mai puțin resursele generațiilor următoare. O astfel de inițiativă în orice școală sau universitate este de-a dreptul lăudabilă. Ne bucură și ne motivează, în același timp, să vedem că există astfel de proiecte. Conceptul de implicare responsabilă presupune stabilirea unui echilibru între creșterea economică și protecția mediului, dar și găsirea de resurse alternative. Noi am ales să urmăm o strategie responsabilă în interiorul companiei, în primul rând prin alinierea la cerințele impuse de stat referitor la reciclarea selectivă, dar și prin dezvoltarea unor proiecte interne de folosire zilnică a produselor reutilizabile – pahare de bambus, sacoșe de bumbac, recipiente din metal sau sticlă etc.”

În prezent, FEAA este cea mai mare facultate din zona Moldovei, cu un număr aproximativ de 7.000 de studenți, și este prima care introduce acest proiect pilot în Iași, fiind gândite a fi implementate și alte activități care au scopul de a educa studenții despre colectarea selectivă a deșeurilor.

În Iași, la momentul actual, situația deșeurilor colectate selectiv este din ce în ce mai bună. La începutul anului 2019, s-au introdus containere în zonele care până atunci nu au fost special amenajate și, astfel, s-a raportat o creștere semnificativă în numărul deșeurilor colectate selectiv.

Conform oficialilor companiei, Salubris are în plan amenajarea a 83 de platforme supraterane de colectare selectivă a deșeurilor pentru orașul Iași, fiind programată achiziția a 4.000 de pubele cu un buget alocat de 15,5 milioane lei pentru anul 2019. De asemenea, pentru a încuraja colectarea selectivă, Salubris pune la dispoziția persoanelor juridice o aplicație mobilă ce permite utilizatorilor să stabilească tipul de deșeu și numărul de recipiente, iar apoi să comunice adresa punctului de lucru și alte date de contact pentru ridicarea gunoiului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.