Profesori din Franța, Polonia și Spania, în vizită la Centrul de Învățare al UAIC

La sfârșitul săptămânii trecute, Centrul de Învățare al UAIC a primit vizita cadrelor didactice din cadrul proiectului EuroKids „24 News: XXIst Century Skills Through School Radio and Newspaper”, găzduit la Iași de un vechi și constant partener al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Colegiul Naţional Iași. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, proiect de parteneriat strategic – acţiunea cheie 2, fiind coordonat de Ceip Marina de Cudeyo (Spania) şi având ca parteneri instituționali Colegiul Naţional Iaşi (România), Zespol Przedszkola, Szkoly Podstawowej i Gimnazjum w Belecinie (Polonia), Kindergarten “Brothers Grimm” Schumen (Bulgaria) şi College Ernest Perrier de la Bathie, Ugine (Franţa).

În timpul vizitei, am avut oportunitatea de a cunoaște activitățile Centrului de Învățare al UAIC și beneficiile multiple pe care le aduce studenților din campus, de asemenea am putut discuta despre proiectele de colaborare internațională ale universității cu alte universități și organizații. Am apreciat activitatea de formare cu privire la rolul mass-media și a noilor tehnologii în educație, având în vedere faptul că obiectivele principale ale proiectului nostru sunt legate de promovarea practicilor inovatoare în educație preuniversitară, prin utilizarea radiourilor și ziarelor școlare.

(Juan Francisco Montero Alarcon, CEIP Marina de Cudeyo din Rubayo, Spania)

Activităţile din cadrul proiectului s-au concretizat prin realizarea unui ziar şi crearea unui post de radio, utilizând noile tehnologii digitale, care să contribuie la formarea gândirii critice a elevilor, precum și la dezvoltarea competențelor de comunicare, absolut necesare omului modern.

Proiectul EuroKids „24 News: XXIst Century Skills Through School Radio and Newspaper”, în cadrul căruia Colegiul Național din Iași este implicat  alături de alte patru școli europene, îşi propune să dezvolte competenţe cheie ale elevilor, precum cele de literaţie şi de comunicare în limba engleză, prin intermediul metodelor de jurnalism on-line. Interacțiunea cu  diferite instrumente și conținuturi de educație  media   are un rol  esențial în  formarea gândirii critice a acestora, precum şi a spiritului civic, răspunzând astfel noilor nevoi de învățare, impuse de transformările culturale și sociale. Activitățile realizate în parteneriat cu  Centrul de Învățare al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au  creat  un context favorabil unor veritabile schimburi de idei și bune practici, din sfera educației continue, dorința unanim exprimată fiind aceea a unor viitoare colaborări.

(Prof. dr. Elena Calistru, Director Colegiului Național din Iași)

Profesorii europeni au avut posibilitatea de a afla mai multe despre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și cooperarea internațională a instituției de învățământ, despre Centrul de Învățare (proiect finanțat prin programul ROSE al Băncii Mondiale) și au participat la o secvență de formare cu privire la rolul massa media în educație și la riscurile care pot apărea în cazul unei gestionări necorespunzătoare din partea educatorului sau a celui educat.

Am avut bucuria de a fi gazde pentru colegi de-ai noștri din învățământul preuniversitar, de la instituțiile partenere în cadrul proiectului Erasmus + găzduit de Colegiul Național din Iași, instituție de care ne leagă o istorie frumoasă (nu putem să nu ne raportăm, din acest punct de vedere, la Academia Mihăileană, prima instituție modernă de învățământ superior din Moldova (1835-1847), precursoare a Universității noastre, dar și a Colegiului Național), care oferă recunoaștere, dar și datoria morală a asigurării continuității de către cei care vremelnic revendică timpurile moderne. Ne-am regăsit în spatiul școlii, în cadrul acestui, cu ocazia derulării unei noi etape a acestui proiect european, discutând, împărtășind idei cu privire la provocările educației în societatea cunoașterii. Ne-am bucurat, totodată, să constatăm faptul că activitățile Centrului nostrum de Învățare sunt cunoscute și în zona învățământului preuniversitar, dorința unanimă fiind ca această vizită să genereze alte activități commune.

(Lector dr. Bogdan Constantin Neculau, coordonatoul Centrului de Învățare al UAIC)

Tot la Centrul de Învățare al UAIC a avut loc etapa de evaluare a proiectului Erasmus +, precum și înmânarea certificateor de participare.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.