Vernisajul expoziției „Iași – capitală de război”

Marți, 28 august, la ora 11, în Turnul de Apă al Universității, va avea loc vernisajul expoziției Iași – capitală de război. Prin cele 40 de panouri foto-documentare, vizitatorii pot reconstitui fragmente din istoria capitalei României din perioada 1916-1918, în imagini și documente mai puțin circulate, însoțite de comentarii de context.

Privilegiul de a fi centrul politic s-a împletit, atunci, pentru Iași, cu datoria de a găzdui autoritățile și populația refugiate, de a asigura alimente, lemne pentru foc, spitale și spații de cazare. Iașul nu a fost doar orașul sacrificiului și al suferinței, în 1916-1918. A fost deopotrivă locul deciziilor importante pentru mersul războiului și pentru viitorul statului român și „scena” discursurilor și ceremoniilor memorabile. A constituit „locul de întâlnire” pentru diplomații și militarii români și străini, „tribuna” intervențiilor lui Ion I. C. Brătianu, Take Ionescu și Nicolae Iorga, spațiu al negocierilor politice și spațiu de festivități militare.

Am utilizat informații și imagini de la Serviciul Arhivelor Naționale Istorice Centrale, Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale, Serviciul Municipiului București al Arhivelor Naționale, Depozitul Central de Arhivă (Pitești), Muzeul Militar Național, Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”, colecții personale, tuturor instituțiilor și persoanelor care ne-au fost alături mulțumindu-le pentru sprijin.

Expoziția este organizată de Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României. Proiectul a fost finanțat de Primăria Municipiului Iași, în cadrul Programului Centenar.

Expoziția poate fi vizitată pâna pe 15 decembrie 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published.