Expoziția itinerantă „Diplomați români în vreme de război (1914-1918)” și catalogul acesteia, prezentate la Galeria „Paul Sima” din Cluj-Napoca

Vineri, 20 iulie 2018, ora 11:00, în Galeria „Paul Sima” din Cluj-Napoca (Casa Universitarilor, str. Em. de Martonne, nr. 1), va avea loc prezentarea catalogului Diplomați români în vreme de război (1914-1918), lucrare apărută la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Prezentarea este prilejuită de vernisajul expoziției foto-documentare itinerante Diplomați români în vreme de război (1914-1918), ai cărei curatori sunt istoricii ieșeni Cătălin Botoșineanu, Adrian-Bogdan Ceobanu, Ionuț Nistor și Adrian Vițalaru.      

Invitați: prof.univ.dr. Ioan Bolovan, prorector al Universității Babeș-Bolyai, cercetătorul științific gr. II Anan Maria Stan, de la Muzeul de Istorie al Universității Babeș-Bolyai, lect.univ.dr. Bogdan Ceobanu și conf.univ.dr. Ionuț Nistor, ambii de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, precum și dr. Cătălin Botoșineanu, de la Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale.

Moderatorul evenimentului va fi cercetătorul științific gr. II Marius Eppel, șeful Serviciului Muzee al Universității Babeș-Bolyai.

Manifestarea culturală își propune să aducă în atenția publicului imagini de epocă, documente de arhivă și fragmente de jurnal aparținând diplomaților români aflați în misiune în străinătate, în perioada 1914-1918. Imaginile sunt însoțite de texte care introduc în contextul epocii și refac, pe scurt, activitatea personalităților invocate. Expoziția poate fi vizitată gratuit în perioada 20 iulie – 27 august 2018, de luni până vineri, între orele 10:00-15:00.
Organizatorul expoziției este Universitatea Babeș-Bolyai, prin intermediul Direcției Patrimoniu Cultural Universitar.

Catalogul expoziției Diplomați români în vreme de război (1914-1918), lucrarea coordonată de Cătălin Botoșineanu, Adrian-Bogdan Ceobanu, Ionuț Nistor și Adrian Vițalaru, completează și îmbogățește expoziția de la Galeria „Paul Sima” cu un număr suplimentar de imagini de epocă față de cele expuse, precum și cu studii succinte dedicate activității diplomaților români în perioada Primiului Război Mondial. Catalogul este parte a unui proiect mai amplu, desfășurat cu prilejul Centenarului Marii Uniri, proiect finanțat de Consiliul Județean Iași.

Leave a Reply

Your email address will not be published.