Expoziţia „MAREA UNIRE: MĂRTURII DOCUMENTARE” la BCU

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi organizează, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, expoziţia cu titlul MAREA UNIRE: MĂRTURII DOCUMENTARE, care poate fi vizitată în perioada 15 mai – 30 iunie 2018, la sediul central.

Sunt rememorate marile evenimente care au marcat anul 1918: Unirea Basarabiei cu România, pe data de 27 Martie/9 Aprilie 1918, când Sfatul Ţării a votat, la Chişinău, Unirea cu Regatul României, Unirea Bucovinei cu România, pe data de 15/28 Noiembrie 1918, în ziua în care, la Cernăuţi, a fost decisă Unirea cu Regatul României, la Congresul General al Bucovinei, şi Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, pe data de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, când, la Alba Iulia, a fost adoptată Rezoluţia Adunării Naţionale.

Expoziţia urmăreşte să ilustreze modul în care evenimentele anului 1918 au fost reflectate în presa vremii, în lucrări memorialistice şi în volume cu caracter istoriografic. Sunt expuse fotocopii ale unor articole apărute în ziare din anul 1918 la Chişinău – Basarabia şi România Nouă, la Bender – Tighina, la Cernăuţi – Glasul Bucovinei, la Iaşi – Mişcarea, Evenimentul, Opinia şi Timpul, la Bucureşti – Viitorul şi Izbânda, la Turnu-Măgurele – Victoria, la Craiova – România Mare şi la Blaj – Unirea. Sunt expuse, de asemenea, fotocopii ale unor acte oficiale din 1918, precum şi ale Legilor pentru ratificarea Unirii Basarabiei, a Bucovinei şi a Transilvaniei cu România, apărute în Monitorul Oficial din 1 ianuarie 1920.

 

Deschiderea oficială a expoziţiei va avea loc pe data de 18 mai 2018, ora 14, şi va beneficia de prezenţa Domnului Dr. Sorin Iftimi, istoric şi muzeograf la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi .

Leave a Reply

Your email address will not be published.