Lansarea cărții „Petru Bogdan (1873-1944) – Savantul, profesorul și cetatea”

Joi, 22 martie 2018, la ora 17.00, la Librăria Orest Tafrali din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, corp A, parter, va avea loc lansarea cărții: „Petru Bogdan (1873-1944) – Savantul, profesorul și cetatea”, de  Elena Bogdan, apărută la Editura Polirom.

„Această carte prezintă  povestea adevărată  a unui mare profesor universitar, a unui mare om de ştiinţă, a unui mare patriot, în sensul cel mai profund posibil al noţiunii de patriotism. Toate acestea au definit personalitatea remarcabilă a omului Petru Bogdan, profesor la Universitatea din Iaşi în perioada 1902-1940.

Cartea este scrisă de profesoara universitară Elena Bogdan, fiica profesorului Bogdan. Autoarea povesteşte  cu multă dragoste,  dar şi cu admiraţie,  despre personalitatea tumultoasă a tatălui său ce a dominat viaţa Universităţii din Iaşi în prima jumătate a secolului XX.

Despre profesorul Petru Bogdan, specialiştii în Fizică şi în Chimie fizică au scris întotdeauna numai cu admiraţie şi recunoştinţă, niciodată cu indiferenţă!” (fragment din prefața cărții).

Petru Bogdan a fost profesorul ce a introdus Chimia fizică ca disciplină, a susținut primele cursuri de Chimie fizică și a înființat prima catedră de Chimie fizică din România, la Universitatea din Iași, în 1906. A fost Rectorul Universității din Iași, între anii 1926-1932,  Doctor Honoris Cauza al Universității din Nancy, în 1924, membru titular al Academiei Române din 1926. În perioda îndeplinirii funcțiilor de rector și prorector, între anii 1926-1938, are loc extinderea Palatului Universității și se înființează Politehnica din Iași.

Invitați:prof. univ. dr. Ion TODERAȘCU, prof. univ. dr.  Gelu BOURCEANU și conf. univ. dr. Sebastian POPESCU.

Leave a Reply

Your email address will not be published.