Lansare de carte Mihai Tatulici

Vineri, începând cu ora 17:00, la Ateneul din Iași, va avea loc lansarea cărții „Am un interes personal: România”, scrisă de jurnalistul Mihai Tatulici. Evenimentul va fi moderat de Andrei Giurgia. Invitații speciali ai lui Mihai Tatulici sunt prof. univ. Doru Tompea și prof. univ. dr. Daniel Condurache.

Lansarea cărții vine în deschiderea Galei „Zece ani de 10”, organizată de Asociația Studenților Jurnaliști din Iași (ASJ), cu ocazia aniversării a zece ani de existență.

DESPRE CARTE ȘI AUTOR

Autorul cărții, jurnalistul și scriitorul Mihai Tatulici (n. 3 iulie 1948, Frătăuții Vechi, jud. Suceava) a debutat în presă în anul 1966, unde a scris pentru un ziar din județul Suceava. A scris în 1968 la revista Universității „Al. I. Cuza”, unde a fost și redactor-șef. În anul 1979 devine secretar general de redacție la „Viața Studențească”, iar din `80 până `89 este realizator la TVR.  Tot el a pus bazele Tele 7 abc, iar în 1996 fondează Clubul Român de Presă. A făcut emisiuni la Televiziunea Naționala, Realitatea Tv şi Pro TV.

Volumul conține o radiografie a ultimilor 100 de ani din istoria modernă a statului român. Se analizează, pe de o parte, funcționarea instituțiilor statului și, pe de altă parte, abaterile de la o factură psihică unitară a națiunii române. Această analiză social și antropologică demonstrează cu argument că statul român are defecte majore din construcția primară, defecte care nu permit nici reconstrucția și nici emanciparea personalului din instituția numită stat. În aceeași situație se află și națiunea: datorită faptului că poporul a evoluat în mai multe tipuri de structuri statale (Imperii – Transilvania, Banat, Bucovina, Dobrogea; principate neindependente – Moldova, Muntenia, Oltenia), facture psihică a poporului nu este unificată nici azi, deși vorbim aceeași limbă și avem aceeași istorie. Aceste defecte fac imposibilă emanciparea de azi a statului român și a națiunii: calitatea clasei politice reprezintă primul și cel mai mare handicap, urmat de calitatea majorității națiunii. Cartea prezintă soluții la această criză, care durează deja de 100 de ani, fără ca autorul să excludă posibilitatea existenței și a altor soluții.

Sumarul volumului dedicate aniversării a 100 de ani a statului modern România:

* Ce ar trebui să facă Preşedintele

* Justiţia: dilemma României

* Administraţia locală: o catastrofă

* De ce ne merge rău când ar putea să ne meargă bine?

* Motive mici, speranţe mari

* De ce tăiem pădurile?

* De ce nu facem autostrăzi?

* De ce nu avem turism performant?

În trecut, MihaiTatulici a mai lansat volumele: „Ceainicul de argint” (1983),  „Salvatorul” (1979), „Vin rimele” (1993),  „Români simpatici” (2003),  „Plăcerea de a trăi şi de a găti. 33 de reţete încercate pentru prieteni“ (2014), „Distrugătorul «Speranţa» sau povestea unui marinar cu noroc“ (2014), „Singur între două veacuri, vol. 1” (2015) „Distrugătorul Speranța, vol. 2 sau povestea unui marinar ajuns președinte” (2016), „Tezaurul gastronomiei românești – borșuri și ciorbe”(2017).

ATENEUL DIN IAȘI, DE UN DECENIU ALĂTURI DE ASJ, CU O NOUĂ COLABORARE ÎN CADRUL CELOR MAI MARI PROIECTE

În urmă cu 10 ani, Asociația Studenților Jurnaliști s-a lansat la Ateneul din Iași, alături de jurnaliști ca Sanda Nicola, Liviu Iolu și Mihai Tatulici. De-a lungul anilor, ASJ a colaborat cu Ateneul din Iași, care a fost gazdă a evenimentelor, printer care și Serile Filmului Românesc (SFR). Începând cu cea de-a opta ediție a festivalului SFR, Ateneul din Iași a devenit partenerul cultural al eveniemntului, implicit al asociației.

„Faptul că în istoria de aproape un veac a Ateneului ieșean, ASJ și-a facut apariția aici, e un lucru care cu siguranța onorează și înnobilează această instituție. Un motor de energie și viziune alimentat mereu cu mult bun-simț și pasiune, ASJ a demonstrat ce poate oferi pentru Iași dar mai ales, a reușit să treacă de stadiul unei frumoase organizații studențești la cea de vector cultural regional și național. Universitatea Cuza ar trebui și cu siguranță este mândră de acest proiect, care s-a născut din rândul studenților ei iar noi, Ateneul, bucuroși că am putut, în urmă cu 10 ani, să le găzduim lansarea oficială. Acum, în prezentul atât de tulburat și nesigur este important că avem o frumoasă prietenie, bazată pe respect reciproc pentru ambele domenii de activitate, cu un scop comun, acela de a avea un Iași mai boem, mai frumos, mai… de vis. Și se poate!”, spune Andrei Apreotesei, managerul Ateneului din Iași.

Ateneul din Iași găzduiește Gala de 10 ani a ASJ, iar proiectele din 2018 vizează continuarea parteneriatului și îmbogățirea Iașului cu evenimente de marcă, cu invitați de marcă și reîntâlniri emoționante din zona cultural.

Leave a Reply

Your email address will not be published.