Programul Cinema Ateneu în săptămâna 4 – 10 decembrie 2017

Luni, 4  decembrie și vineri, 8 decembrie 2017, ora 17.00 – PREMIERĂ „Marița”, regia Cristi Iftime, la Cinema Ateneu, Sala Mare „Radu Beligan”, preț bilet 12 lei

„Mariţa”, debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, va rula la Cinema Ateneu de luni, 4 decembrie 2017. Filmul, care spune povestea reîntregirii unei familii în jurul mesei, la ceas de sărbătoare, este simplu, plin de umor şi, după cum a mărturisit regizorul, străbătut de improvizaţii, insesizabile însă.

„Mariţa” este un film simplu în care poveştile unui tată (Adrian Titieni) domină întâlnirile cu toate celelalte personaje. Alături de fiul lui, Costi (Alexandru Potocean), porneşte în dacia sa veche, botezată Mariţa, pentru a se întâlni cu restul familiei.

„Mariţa” nu este de povestit pentru că filmul lui Iftime excelează în ceea ce priveşte jocul actorilor şi atmosfera de familiaritate pe care o degajă. Spectatorul află gradual încotro se îndreaptă Costi: mai întâi îi apare iubita, apoi doi prieteni apropiaţi, apoi tatăl şi soţia actuală a acestuia, iar în cele din urmă, întreaga familie adunată într-o seară, în jurul mesei.

A doua zi, membrii familiei o apucă fiecare pe drumul său. O scenă de o simplitate dureroasă, paradigmatică pentru situaţia în care se află mai ales femeile ale căror căsnicii sfârşesc în divorţ, este cea în care tatăl se duce spre dacia „Mariţa”, iar mama copiilor lui, femeia de care a divorţat de ani de zile, îl urmează cu naturaleţe, spre maşină. Strigată de copii, îşi conştientizează gestul şi aleargă spre maşina unuia dintre fii cu un zâmbet sfios.

„Mariţa“a câştigat marele premiu al juriului FEDEORA,, în secţiunea „East of West“ a Festivalului de Film de la Karlovy Vary. Această secţiune este dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea film, iar în cadrul programului competiţional sunt incluse producţii din Europa Centrală şi de Est, Balcani, Grecia, Turcia, dar şi din ţări ale fostului bloc sovietic. Filmul îi are în distribuţie pe actorii Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Victoria Cociaş, Andrei Huţuleac, Bogdan Dumitrache, Ana Ciontea. Scenariul a fost scris de Anca Buja şi Cristi Iftime, director de imagine a fost Luchian Ciobanu, montajul a fost realizat de Dragoş Apetri, designer de costume — Alexandra Alma Ungureanu, machiaj — Maria Andreescu, scenografia — Mălina Ionescu, iar sunetul a fost semnat de Dan-Ştefan Rucăreanu, Alexandru Dumitru şi Florin Tăbăcaru. Producători sunt Ada Solomon şi Radu Stancu.

Lungmetrajul „Marița” este programat la Cinema Ateneu luni, 4 decembrie și vineri, 8 decembrie de la ora 17.00.

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 12 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro și de la casa de bilete a Ateneului din Iași

 

Luni, 4 decembrie, ora 19.00 – PREMIERĂ „Austerlitz”, regia Sergei Loznitsa, la Cinema Ateneu, Sala Mare „Radu Beligan”, preț bilet 12 lei

Contemplativ și tulburător, filmul lui Loznitsa nu este doar o reflecție asupra mediatizării Holocaustului, ci și una asupra dezacordului dintre trecut și prezent – tensiunea dintre încercările noastre de a învăța din istorie și neputința de a le reda cu exactitate. Un film provocator, o meditație asupra banalității, dar și a profunzimii răului, asupra limitelor memoriei umane și a posibilității de a arăta empatie într-o lume tulbure. Austerlitz investighează ce înseamnă să te comporți uman în fața ororilor. Toronto IFF

Există locuri în Europa care reprezintă amintiri dureroase ale trecutului – fabrici în care oamenii au fost transformați în cenușă. Sunt situri memoriale deschise publicului și care primesc mii de turiști în fiecare an. Titlul filmului face referire la romanul omonim scris de W.G. Sebald, dedicat memoriei Holocaustului. Filmul caută răspunsul la întrebarea: ce îi face pe turiști să viziteze un fost lagăr de concentrare?

Festivaluri:

2017: Cartagena FF

2016: Indiewire Critics’ Poll, Toronto IFF

Regia și scenariul: Sergei Loznitsa

Imaginea: Sergei Loznitsa, Jesse Mazuch

Montajul: Danielius Kokanauskis

Distribuit de: Transilvania Film

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 12 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro și de la casa de bilete a Ateneului din Iași.

 

Miercuri, 6 decembrie 2017, ora 17.00 – Premieră „Schimb de Moși/ Santa Swap” dublat în română, regia ,Terje Rangnes, la Cinema Ateneu, Sala Mare „Radu Beligan”, preț bilet 12 lei

Moș Nicolae aduce la Cinema Ateneu un film pentru toată familia: „Schimb de Moși – Santa swap” în regia lui Terje Rangnes va avea premiera în România pe 6 decembrie, la ora 17.00.

Comedia ce îi are în distribuție pe Thor Michael Aamodt, Anders Baasmo Christiansen și Ann Carnarius Elseth vine din Norvegia special pentru întreaga familie, fiind dublată în limba română și durează 70 de minute.

Nimeni nu iubeşte Crăciunul mai mult decât Andersen, şi-n fiecare an el se străduieşte să-i ofere familiei sărbători de iarnă ideale. Cea mai importantă parte a sărbătorilor este vizita lui Moş Crăciun, dar de data aceasta nimic nu pare să se desfăşoare conform planului. Într-un costum de Moş nou-nouţ, Andersen alunecă pe gheaţă cu tot cu sania plină de cadouri, şi dă nas în nas cu Moş Crăciun cel adevărat. Cei doi se hotărăsc să facă schimb de roluri. În familia lui Moş Crăciun n-a mai existat niciodată un tâmplar, iar familia lui Andersen va avea nevoie de magia Moşului, pentru că toate cadourile au fost distruse. Andersen va redescoperi motivul pentru care iubeşte atât de mult Crăciunul, iar copiii săi se străduiesc din răsputeri să demonstreze că adevăratul Moş este fals!

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 12 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro și de la casa de bilete a Ateneului din Iași.

 

Vineri, 8 decembrie 2017, ora 19.00, Eveniment extraordinar cu participarea lui Mihai Șora, la Cinema Ateneu, preț bilet 15 lei

Cinematograful Ateneului va găzdui, pe 8 decembrie 2017, la ora 19, un eveniment inedit, pe care filosoful Mihai ȘORA îl dedică în exclusivitate publicului ieșean. Pentru Mihai Șora, acest eveniment este unul căruia îi acordă o deosebită atenție și, cu ocazia căruia, dorește să intre în dialog cu ieșenii.

Cunoscutul eseist și filozof Mihai Șora va aduce la Cinema Ateneu un film pe care el însuși l-a realizat. Despre ce este vorba, vă invităm să aflați vineri, 8 decembrie.

Având loc în preajma aniversării celor 101 ani ai celebrului scriitor, evenimentul îi provoacă pe toți cei care îi admiră personalitatea tânără și plină de umor să vină să afle chiar de la Mihai Șora secretul tinereții.

Bilete pe www.ateneuiasi.ro

 

Sâmbătă, 9 decembrie 2017, ora 13.30 – “Hai să cântăm”/ SING 3D, regia Garth Jennings, la Cinema Ateneu, Sala Mare „Radu Beligan”, preț bilet 15 lei

Plasată într-o lume similară cu a noastră, dar populată de animale, producţia studiourior Illuminations Entertainment (Despicable Me, Minions), Sing, îl are în centru pe Buster Moon (Matthew McConaughey), un koala stilat, aflat la cârma unui teatru ale cărui zile glorioase au cam trecut. Optimist incorigibil – dar şi un mic afurisit – îşi iubeşte teatrul mai mult decât orice şi este gata să facă tot ce îi stă în puteri ca să îl readucă la succesul de odinioară.

Confruntat cu distrugerea ambiţiei sale de-o viaţă, realizează că mai are o singură şansă de a face să strălucească din nou preţioasa lui comoară – punerea în scenă a celei mai grozave competiţii muzicale din câte au fost vreodată.

În finală merg cinci concurenţi: un şoarece iubitor de jazz (Seth MacFarlane), al cărui discurs este la fel de isteţ precum trucurile sale, o adolescentă elefant timidă, cu o voce minunată, dar cu trac (Tori Kelly), mama epuizată a 25 de purceluşi (Reese Witherspoon), care visa în adolescenţă la o carieră muzicală, o gorilă, fiu de gangster (Taron Egerton), dornic să se lase în urmă moştenirea necinstită a familiei şi un porc spinos, fan punk rock (Scarlett Johansson), care visează la o carieră solo după ce a fost dată afară de colegii de trupă şi părăsită de arogantul său partener.

Toţi răspund anunţului făcut de Buster cu speranţa că vor avea şansa de a-şi schimba viaţa.

Proiecția 3D „Sing/ Hai să cântăm 3D” va avea loc sâmbătă, 9 decembrie, la Cinema Ateneu. Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 15 lei (include ochelarii) și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro și de la casa de bilete a Ateneului din Iași.

 

Duminică, 10 decembrie 2017, ora 10.00 – “Marea bulgăreală”/Snowtime! 3D, regia Jean-Francois Pouliot, Francois Brisson, la Cinema Ateneu, Sala Mare „Radu Beligan”, preț bilet 15 lei

SNOWTIME! este o comedie captivantă care vorbește despre speranţă şi prietenie, explorând relaţiile dintre prieteni în timpul copilăriei, si anume – concurența, entuziasmul, jocul de solidaritate și rolul acestora în viața copiilor. Distractiv, imaginativ și punctat de o fericire pură, această animație oferă tinerilor telespectatori mult de gândit. Pentru a se distra, copiii dintr-un mic orășel pun la cale o bătaie cu bulgări de zăpadă memorabilă. Luke și Sophie, ambii în vârstă de 11 ani, devin liderii echipelor opuse. Oricare echipă care va ajunge să ocupe fortăreața de zăpadă va câștiga. Dar ceea ce începe ca pură distracție și cu un aer entuziast, duce la un conflict între copii. Bucuria este restabilită când toţi copiii decid să atace fortăreața mai degrabă, decât unul pe celălalt. Această bulgăreală îi va antrena pe toți locuitorii într-o competiție și o solidaritate care va rămâne ca cea mai frumoasă amintire din copilăria lor. Marea bulgăreală este o animație pentru întreaga familie.

Filmul este dublat in limba romana!

Duminică, 10 decembrie, vă așteptăm la ora 10.00 să vă bucurați de o animație 3D pentru familie!

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 12 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro și de la casa de bilete a Ateneului din Iași.

Leave a Reply

Your email address will not be published.