Evenimentele săptămânii 2 octombrie – 8 octombrie la Ateneul din Iași

Stagiunea Unirii începe la Ateneu, iar evenimentele programate în prima săptămână sunt diverse și pe gustul tuturor:

Expoziția de pictură „Metafore” semnată de artista Bianca Boroș, luni, 02 octombrie, începând cu ora 17.00, în Sala Galeriile de Artă. Intrarea liberă

În seria recentă de pânze, intitulată „Metafore”, Bianca Boroș explorează ambele valențe ale conceptului de „experiență”: expune acumulările tehnice și de poetică vizuală ale ultimilor sale incursiuni în zona investigațiilor asupra materiei picturale, desfășurate pe arcul ultimilor ani și, pe de altă parte, dezbate sensurile și limitele pe care expermentul pictural le poate atinge în cadrul extrem de vast al picturii contemporane – o artă hibridă și contaminată cu influențe preluate din cele mai variate domenii ale cunoașterii și activității umane. (Curator, conf.univ.dr. Cristian Ungureanu- UNAGE Iași)

Expoziția de pictură „Metafore” semnată de către Bianca Boroș poate fi admirată până la sfârșitul lunii octombrie 2017, în Galeriile de Artă ale Ateneului din Iași. Intrarea liberă.

 

 „Clubul Lunaticilor – Dezbatere despre nimic și nimicur” joi, 5 octombrie, ora 18.00 în Sala Galeiile de Artă. Intrarea liberă

Clubul Lunaticilor este un Club Științific ce se întrunește în serile cu Lună plină, în incinta Ateneului din Iași și va avea ca principal obiectiv prezentarea în cadrul unor întâlniri informale a stadiului actual al cunoașterii din diverse domenii ale științei de către specialiștii care studiază și activează în domeniile respective pentru dezvoltarea unei atitudini pozitivă față de valorile și realizările științei contemporane.

Întâlnirile și prezentările vor avea loc în serile cu Lună plină, următoarele zile din acest an calendaristic fiind: 5 octombrie, 4 noiembrie și 3 decembrie, și singurul scop va fi popularizarea și promovarea științei în rândul tuturor celor interesați și fascinați de realizările științei și tehnicii, începând cu nepoții și terminând cu bunicii. Intrarea liberă.

 

Spectacol de teatru „Bubico!!?”, regia Nucu Ionescu, joi, 5 octombrie, ora 19.00 în Foaierul Cinematografului Victoria. Preț bilet 15 lei/ 10 lei cu reducere

„Fiecare popor are în cultura sa câte un maestru al râsului, care să ne amintească în fiecare clipă că putem fi mai buni și mai înțelepți. Un maestru care nu se demonetizează niciodata și pe care cititorii sau spectatorii, indiferent de vârsta îl înțeleg întotdeauna în cele mai subtile sensuri. Marele maestru al acestor meleaguri, mereu viu și plin de contemporaneitate, va rămâne probabil Caragiale.

În spectacolul nostru de Momente și Schițe, tinerii se joacă de-a ironia, de-a ascunselea cu farsele și o fac cu zâmbetul pe buze. Pentru ca noi românii, de la mic la mare suntem un popor de actori și ne place să facem haz de necaz ori de câte ori situația o cere. Vă așteptam așadar la Ateneul din Iași cu nepoți, cu parinți și bunici, să revedem, în spiritul elanului tinereții, cele mai îndrăgite fragmente: Bubico, Five’ o clock, Amici, Bacalaureat, CFR…și câte altele încă. Și să râdem împreună.” Nucu Ionescu, regizor.

Joi, 5 octombrie 2017, ora 19.00, în Foaierul Cinematografului Victoria din Iași va avea loc spectacolul pentru copii „Bubico”, de I.L. Caragiale, în regia lui Nucu Ionescu.

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri: 15 lei/ 10 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

Proiecție de Gală „Ouăle lui Tarzan”, regia Alexandru Solomon, vineri, 6 octombrie, ora 19.00, Cinematograful Victoria. Invitat special: Alexandru Solomon. Preț bilet 10 lei

„Ouăle lui Tarzan”, cel mai recent documentar regizat de Alexandru Solomon, a avut premiera internațională în cadrul celei de-a 52-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, cel mai important eveniment cinematografic din Cehia dar și din Europa Centrală și de Est.

Pelicula a fost inclusă în competiția oficială dedicată documentarelor, din cadrul celui mai important eveniment cinematografic din Cehia.

Acțiunea din producția „Ouăle lui Tarzan” are loc în Suhum, capitala Abhaziei, o mică republică nerecunoscută oficial, aflată pe malul oriental al Mării Negre. Pe o colină deasupra orașului se întinde parcul unui institut medical de cercetare pe maimuțe, înființat de sovietici în anii ‘20. Legenda spune că a fost înființat pentru crearea unui hibrid între om și maimuță. Creatura nu a fost zămislită niciodată, la fel cum nici Omul Nou al comunismului nu s-a născut. Astăzi, oamenii și maimuțele sunt captivi într-un teritoriu răvășit de război și decenii de cruzime, fiind și unii și alții victimele unor serii de experimente nereușite.

„Ouăle lui Tarzan” este un film despre utopii, o dramă metaforică în care se împletesc destinele asemănătoare ale maimuțelor și oamenilor”, declară regizorul Alexandru Solomon.

Imaginea poartă semnătura lui Radu Gorgos, montajul a fost realizat de Sophie Reiter, iar sunetul de către Marin Cazacu, Franck Rivolet, Cristinel Șirli. Producători : Ada Solomon, Cedric Bonin, Pascaline Geoffroy.

Alexandru Solomon a lucrat mai întâi ca operator, apoi ca director de imagine, iar din 1993 semnează regia de documentare. S-a impus în cinematografia românească prin trei documentare de referință: „Marele jaf comunist” (2004) despre reconstituirea celebrei tentative de jaf a Băncii Naționale a României din 1959, „Cold Waves – Război pe calea undelor” (2007) – povestea postului de radio Europa Liberă și „Kapitalism – rețeta noastră secretă” (2010) care descrie drumul de la un comunism cu fața urâtă la o democrație originală de piață.

Din 2010, Alexandru Solomon este directorul Festivalului de Documentar și Drepturile Omului One World România.

Premiera filmului va avea loc pe 6 octombrie, iar la Iași este organizată Proiecția de Gală în prezența regizorului alexandru Solomon, la Cinema Victoria, vineri 6 octombrie, la ora 19.00. Preț bilet 10 lei.

 

Spectacolul de teatru „Păcală și Tândală”, regia Andrei Ciobanu, sâmbătă, 7 octombrie, ora 11.00 în Foaierul Cinematografului Victoria. Preț bilet 8 lei

„Lume, lume, v-așteptăm cu mic cu mare la povești cu Păcală și Tândală, năzdravanii din născare. I-acaşa veți lua parte la cele mai istețe isprăvi cu cei doi eroi populari.

Haideți pe 7 octombrie de la ora 11.00 la spectacolul „Păcală și Tândală” cu Andrei Ciobanu și Ionuț Gânju.” Andrei Ciobanu, regizor.

Spectacolul va avea loc în Foaierul Cinematografului Victoria din Iași.

Regie: Andrei Ciobanu

Distributie: Ionut Ginju și Andrei Ciobanu

Durata spectacolului: 45 min

Spectacol interactiv, recomandat tuturor categoriilor de vârstă!

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

Spectacol de teatru „Dumnezeul de a doua zi” de Mimi Brănescu, regia Claudiu Goga, sâmbătă, 7 octombrie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”. Preț bilet 30 lei

„Dumnezeul de a doua zi” este un text scris sub forma unei succesiuni de monoloage, fiecare dintre ele nefiind altceva decât o fotogramă/fotografie a unui caracter, a unei stări sufletești, sau a unui moment de viață, iar soluția folosită pentru developarea acestor fotograme/fotografii este un amestec seducător de ironie și autoironie.

Rezultatul: un text comic și dramatic în același timp, poetic și violent deopotrivă. Violent prin simplitatea și exactitatea cu care pune diagnosticul, fără să judece și fără să condamne.

Textul poate fi citit în mai multe feluri: ca o poveste de dragoste romantică sau ca trei povești de dragoste; ca drama unui cuplu sau ca dramele a trei cupluri; ca o satiră la adresa societății românești de azi sau ca o invitație la o meditație asupra sensului dimineților de a doua zi.(pentru că, nu-i așa, orice s-ar întâmpla există întotdeauna o noua bună dimineață).

Dar,întâi de toate, el TREBUIE citit ca o poveste despre părinți și copii. Sau mai exact ca o poveste despre părinți, copii și Dumnezeu. Un Dumnezeu de a doua zi…cu felul lui ciudat de a aranja lucrurile.” Claudiu Goga, regizor

„Toate textele mele de teatru sunt încercări, mai mult sau mai puțin reușite. Sunt exerciții destinate în primul rând actorilor. Nu conțin mesaje profunde și nici nu-și propun să dezbată teme mari, universale. Din neputință. Sunt inspirate din realitatea imediată și povestite sincer, cu onestitate.”   Mimi Brănescu

Ateneul din Iași vă invită sâmbătă, 7 octombrie 2017, ora 19.00 la Spectacolul „Dumnezeul de a doua zi”, un spectacol de Mimi Brănescu în regia lui Claudiu Goga, cu actorii Mirela Oprișor și Vlad Zamfirescu.

Durata spectacol: 1h 20

* Spectacol interzis persoanelor sub 16 ani

Biletele au fost puse în vânzare la pretul unic de 30 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

Spectacol de teatru „Păcală și Tândală în vacanță”, regia Andrei Ciobanu, duminică, 8 octombrie, la ora 11.00 în Foaierul Cinematografului Victoria. Preț bilet 8 lei

Cele mai îndrăgite personaje populare românești, Păcală și Tândală, au părăsit satul tradițional și au plecat în vacanța. Unde oare? La munte sau la mare? Cei doi poznași de abia așteaptă să se întâlnească cu toti copiii, ca să le povestească întâmplările din vacanță. Bineînțeles că nu vor lipsi poveștile cu pilde, dansurile și cântecele vesele.Haideți să aflăm împreună prin ce peripeții au trecut cei doi năzdrăvani în timpul vacanței de vară, duminică, pe 8 octombrie, de la ora 11.00, la spectacolul ,,Păcală și Tândală în vacanță” ce va avea loc în Foaierul Cinematografului Victoria din Iași.

Regie: Andrei Ciobanu

Distributie: Ionut Ginju și Andrei Ciobanu

Durata spectacolului: 45 min

Spectacol interactiv, recomandat tuturor categoriilor de vârstă!

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

Spectacol de teatru „Căsătorie în doi”, regia Andrei Ciobanu, duminică, 8 octombrie, ora 19.00 în Foaierul Cinemaografului Republica. Preț bilet 15 lei/ 10 lei cu reducere

„O comedie despre doi oameni comuni şi banali, un el şi o ea, nici prea prea, nici foarte foarte, o parodie a mariajului tradiţional şi a vieţii în doi. El, un tânăr achizitor, care iubeşte literatura încă de când era mic adolescent, iar ea, o tânără casieriţă la alimentara din localitate, care a văzut fericirea doar în filme şi în satul natal. Cei doi se cunosc pe peronul gării, se plac şi… începe căsătorie în…doi.”, Andrei Ciobanu, regizor.

Ana Hegyi și Andrei Ciobanu, cei doi protagoniști ai comediei „Căsătorie în doi”, vă Cinematograful Republica din Iași, duminică, 8 octombrie 2017, de la ora 19.00. Preț bilet 15 lei/ 10 lei cu reducere

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri: 15 lei/ 10 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

Proiecție de Gală „Un pas în urma serafimilor”, regia Daniel Sandu, duminică, 8 octombrie, ora 19.00 la Cinema Victoria. Invitați speciali regizorul Daniel Sandu și actorii Ștefan Iancu și Ștefan Mihai. Preț bilet 10 lei

„Un pas în urma serafimilor”, lungmetrajul de debut al lui Daniel Sandu se bucură de o proiecție de gală la Iași, în prezența echipei Daniel Sandu, regizor; Ștefan Iancu, actor în rol principal; Ștefan Mihai, actor.

Proiecția va avea loc la Cinematograful Victoria din Iași, duminică 8 octombrie 2017, ora 19.00.

Filmul spune povestea lui Gabriel, un adolescent care îşi doreşte să devină preot şi urmează cursurile unui seminar teologic ortodox. Iniţial, el încearcă să se adapteze mediului, dar, în cele din urmă, îşi dă seama că sistemul este complet corupt şi abuziv. Nu după multă vreme, împreună cu alţi trei colegi, este etichetat de consiliul şcolii drept elev-problemă. Prinşi în lupta pentru putere între un preot incoruptibil, dar abuziv, şi un profesor laic viclean şi corupt, elevii învaţă că minciuna, furtul, manipularea şi trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să şi le însuşească pentru a rezista în seminar.

„Un pas în urma serafimilor” îi are în rolurile principale pe Ştefan Iancu şi Vlad Ivanov, distribuţia fiind completată de Ali Amir, Alfred Wegeman, Ştefan Mihai, Niko Becker, Ilie Dumitrescu Jr., Cristian Bota, Marian Popescu şi Radu Botar.

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 10 lei și pot fi achiziționate de la casieria Ateneului și on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.