Sărbătoarea Muzicii la Iași

Note francofone colorate

Sub umbrela Note francofone colorate, Institutul Francez readuce la Iaşi Sărbătoarea Muzicii, eveniment care se desfăşoară simultan pe cele cinci continente, în 85 de ţări. Cea de-a 36-a ediţie îşi aşteaptă publicul în Parcul Palas miercuri, 21 iunie, începând cu ora 18.00, pentru o seară muzicală în care ne vom bucura împreună de acorduri de blues, rock’n’roll, rock alternativ şi muzică pop, toate acestea în limba franceză !

Sărbătoarea Muzicii s-a născut în 1981 din dorinţa unei eliberări sonore care viza în primul rând autenticitatea, în cadrul unui eveniment în care muzica devenea mai intimă şi mai elocventă decât arta în sine. O sărbătoare a solidarităţii, al cărei scop a rămas acela de a aduce oamenii împreună, într-un cadru de sărbătoare, care îi pune în valoare atât pe profesionişti, cât şi pe amatori, desfiinţând pentru o zi ierarhiile. Stiluri diferite de muzică se întâlnesc într-un spectacol al prieteniei.

Un spectacol în două părţi

O primă parte va începe în Parcul Palas la ora 18.00 şi îi va avea drept invitaţi pe tinerii din trupa Overflow, binecunoscută în spaţiul muzical ieşean, dar şi pe plan naţional. Conceptul muzical al tinerilor de la Overflow îmbină mai multe stiluri de muzică, printre care: blues, rock’n’roll și rock alternativ. De asemenea, dinamica trupei se bazează pe ideea că „Armonia dintre membri, cunoașterea muzicii sunt esențiale pentru ca o trupă să funcționeze perfect”, un motto pe care l-am plasat cu uşurinţă pe carta europeană Fête de la musique, fiind în desăvârşită consonanţă cu ideea generală a evenimentului. Trupa este alcătuită din Matei Iancu (voce şi chitară), George Moloci (chitară solo), Maria Istrate (backing vocal și chitară bass), Ariadna Munteanu (clape), Miruna Coman (tobe).

Muzică şi baloane Bleu blanc rouge

Cea de-a doua parte va fi o petrecere cu baloane în culorile steagului Franţei, în cadrul căreia vor cânta în franceză elevi din diverse licee din judeţul Iaşi, laureaţi ai unor concursuri de muzică naţionale şi internaţionale. Invitaţia pe care tinerii o adresează publicului este aceea de a călători pentru o oră în lumea muzicii francofone actuale, într-un cadru de sărbătoare, colorat de note muzicale şi baloane.

Leave a Reply

Your email address will not be published.