ASJ propune scriitorul lunii aprilie: Florin Lăzărescu

Florin Lăzărescu vine la un dialog despre copilărie și inocență. Din drag pentru lectură, membrii Asociației Studenților Jurnaliști din Iași (ASJ) aprind „Lampa cu căciulă” spre descoperirea copilului povestitor din volumul cu același nume, semnat de scriitorul Florin Lăzărescu.

Evenimentul „Scriitorul lunii”, organizat de Asociația Studenților Jurnaliști (ASJ), a ajuns la cea de-a șaptea ediție. De această dată,  în fața cititorilor vine scriitorul ieșean            Florin Lăzărescu. Acesta va discuta, alături de public, pe marginea cărții Lampa cu căciulă, apărută în 2009 și 2016 la Editura Polirom. Întâlnirea va fi găzduită de Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași. Evenimentul se va desfășura în sala „B. P. Hasdeu”, în ultima miercuri a lunii, pe 26 aprilie, începând cu ora 16.00, și va fi moderată de către Ionuț Teoderașcu, președintele ASJ Iași.

„Sunt un om curios. Există enorm de multe lucruri care îmi stârnesc interesul, de la mersul astrelor, până la cel al furnicii, de la păienjenișul relațiilor dintre oameni, până la singurătatea fiecăruia în parte. O nouă întâlnire cu publicul – fie că e vorba de o sută de cititori, fie de unul singur – mă face și mai curios”, transmite Florin Lăzărescu despre întâlnirea de săptămâna viitoare.

Dialog, inspirație și autografe la Scriitorul lunii aprilie

Autorul Florin Lăzărescu va răspunde tuturor curiozităților publicului iubitor de lectură, iar la sfârșit acesta va da autografe și va face fotografii cu cei prezenți. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile în sală, iar cei prezenți vor putea achiziționa cartea în cadrul evenimentului.

Zece povestiri despre inocența copilăriei

Prin zece povestiri ce ar putea fi considerate la fel de bine și capitolele unui roman, autorul construiește o carte despre copilărie, despre inocența pierdută a lumii contemporane. Fiecare personaj (indiferent dacă este vorba despre copilul care își duce împreună cu tatăl său televizorul la reparat sau despre cel ce merge pe jos până la bâlci pentru a vedea Balena Goliat, despre paznicul de iaz care e „prieten” cu un crap ori despre bătrâna ce se îmbată așteptând întoarcerea fiului său de la pușcărie) trăiește într-un scurt timp o adevărată aventură, o dramă ori o comedie – acestea reușind să fie totodată firești, umane, dar și spectaculoase. Pentru copilul povestitor, viața pare un teren de joacă în care nu contează dacă pierzi sau câștigi, ci dacă reușești să fii fericit fie măcar şi o clipă, jucând după regulile proprii, printr-o continuă artă a improvizației.

Despre Florin Lăzărescu

Prozator și scenarist, Florin Lăzărescu s-a născut pe 28 martie 1974, la Doroșcani – Iași și a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Este (co)scenarist pentru producțiile cinematrografice Lampa cu căciulă (2006, în regia lui Radu Jude, câștigător a peste 50 de premii pentru Cel mai bun scurtmetraj la festivaluri internaționale de film, printre care Sundance, SUA), O umbră de nor (2014, în regia lui Radu Jude; premiera la Cannes, în secțiunea Quinzaine des Realisateurs) și Aferim! (2015, în regia lui Radu Jude; Ursul de Argint la Berlinale pentru cea mai bună regie).

„La Florin Lăzărescu, acum şi aici, cred că se poate vorbi de magie albă. Altfel, în absența vrăjilor bune, nu știu cum ar fi posibil ca lumea întreagă, cu continente şi ființe, cu mari mărunțișuri şi mici grozăvii, să se strângă într-un singur punct geografic, fără nume, pierdut printre dealuri şi întâmplări. Rar am citit cu atâta bucurie o carte şi tot rar am fost cucerit într-atât. Sunt povestiri care se nasc una din alta, cresc ca ramurile tinere şi sfârșesc prin a desena un fel de copac al vieții, trecut prin anotimpuri”, precizează Filip Florian, scriitor și jurnalist.

Leave a Reply

Your email address will not be published.