Evenimentele săptămânii 17 – 23 aprilie la Ateneul din Iași

Proiecție de film „Nea Mărin miliardar”, regia Sergiu Nicolaescu, joi, 20 aprilie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 10 lei

Cel mai vizionat film românesc din toate timpurile, comedia „Nea Mărin miliardar”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, va fi proiectat joi, 20 aprilie, la ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”.

Filmul realizat în anul 1979, după un scenariu scris de Vintilă Corbul, Eugen Burada și Amza Pellea îi are în rolurile principale pe Amza Pellea (în dublu rol), Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Stela Popescu și Colea Răutu.

În această comedie, Amza Pellea îl interpretează pe țăranul oltean Nea Mărin Juvete din Băilești, personaj hazliu care era cunoscut anterior dintr-o serie de schițe din emisiunile de televiziune. Nea Mărin ajunge să fie confundat cu un miliardar american, Marlon Juvett, datorită asemănării sale izbitoare cu acesta. Miliardarul sosise în România cu o servietă cu un milion de dolari pentru a-și răscumpăra fata ce fusese răpită de niște gangsteri. Servieta plină cu dolari seamănă cu servieta lui Nea Mărin în care se afla brânză și praz. Ca urmare a confuziei între cele două personaje, dar și între cele două serviete, au loc tot felul de situații hilare. Lucrurile se complică odată cu venirea pe litoral a nevestei lui Nea Mărin, Veta (Draga Olteanu Matei), care-i confundă și ea pe cei doi. Filmul se termină cu happy-end, bandiții sunt arestați de locotenentul Columbo, iar miliardarul se duce în vizită la Băilești.

„Nea Mărin miliardar” se află pe locul 1 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România și a fost cumpărat de toate țările socialiste, chiar și de unele din Occident.

„Creat în întregime de Amza Pellea, el este în întregime opera unui excelent actor și fin observator al psihologiei omenești, înzestrat totodată cu multă invenție umoristică, personajul neavând o configurație anterioară mitică, așa ca Păcală sau Tândală. Acum Nea Mărin există în deplinătatea cuvântului, are o identitate incontestabilă, aceasta constituind principala lui virtute artistică, deloc neglijabilă. Sergiu Nicolaescu a trebuit doar să-i dea drumul în film, fiindcă oricare ar fi calitatea acestuia, Nea Mărin, și încă miliardar, umple sălile de spectacol”. criticul literar Ov. S. Crohmălniceanu

Durata: 88 minute

Ateneul din Iași vă invită joi, 20 aprilie, ora 19.00 să urmăriți proiecția comediei „Nea Marin miliardar” în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”.

Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

Proiecție de film „Fabrica de scurt metraje” , vineri, 21 aprilie, ora 18.00, sala Galeriile de Artă, intrarea liberă

UK, Franta, Grecia, Romania, SUA, Peru sau Brazilia, acestea sunt originile filmelor proiectate in luna Aprilie la Short Film Factory. De la comedie la suspans, de la drama la thriller, filmele de luna aceasta ne vor purta intr-o calatorie in lumea dansului, vor face o analiza a sentimentului de singuratate sau ne vor pune intrebari referitoare la limitela dintre absurd si realitate.

O seara plina de aventura, mister si comedie.

Filmele sunt subtitrate in limba engleza.

Intrarea este libera.

Durata proiectiilor va fi de 2’38”.

Luna Aprilie a anului 2017 vine cu o noua selectie de filme premiate international. Iata lista mai jos:

SHORT TO THE POINT – OCTOBER 2016 AWARDS

BEST FILM : The Call

Director: Ethan Jahan/ Country: United Kingdom/ Duration: 11:57

 

BEST DIRECTOR: FOX

Director: Jacqueline Lentzou/ Country: Greece/ Duration: 28:00

 

BEST YOUNG DIRECTOR: The Bright Side of Dawn

Director: Quentin Jégo/ Country: France/ Duration: 10:55

 

BEST CINEMATOGRAPHY: Moving Southwark

Director: Jevan Chowdhury/ Country: United Kingdom/ Duration: 05:29

 

BEST SCREENPLAY: Tamara,echelon

Director: Kristina Cepraga/ Country: Romania/ Duration: 29:00

 

BEST EDITING: Two Bellmen

Directors: Daniel Malakai Cabrera/ Country: United States/ Duration: 17:38

 

BEST NARRATIVE SHORT FILM: Apparition

Director: Denis Dobrovoda/ Country: France/ Duration: 12:10

 

BEST EXPERIMENTAL SHORT FILM: Illusion

Director: Maxime Contour/ Country: France/ Duration: 04:30

 

SPECIAL JURY AWARD: The last show

Director: Roberto Flores/ Country: Peru/ Duration: 14:33

&

Walter

Director: Breno Ferreira/ Country: Brazil/ Duration: 16:29

&

West Side Swordy

Director: Dan Liu/ Country: United States/ Duration: 08:00

Vineri, 21 aprilie 2017, ora 18.00

Galeriile de Artă ale Ateneului

Intrarea liberă.

 

Spectacol de tetru pentru copii „Peter Pan”, regia Iulian Sandu, vineri, 21 aprilie, ora 19.00 în Sala Mare de specacole „Radu Beligan”, preț bilet 15 lei/ 10 lei cu reducere

Vineri, 21 aprilie 2017, ora 19:00, Peter Pan va invită să călătoriți alături de el către Țara de Nicăieri!

„Fiecare dintre noi am avut un Peter Pan care ne salva de reguli și era visul nostru de libertate. Peter Pan este un vis, o speranță că vom fi bine, că vom fi mari și puternici și le vom ști pe toate și nimeni și nimic nu ne va putea opri din drumul nostru. Haideți să închidem pentru o clipă ochii și să ne aducem aminte de copilărie. Haideți să ne lăsăm cuprinși de bucuria amintirilor și să parcurgem împreună această minunată poveste a lui Peter Pan, acest vis pe care cu toții l-am trait” (Iulian Sandu, regizor).

Peter Pan, băiatul care nu vrea să crească mare, și-a pierdut umbra. Wendy îl pândește și chiar îl așteaptă pe Peter Pan, deoarece are un secret: ea este cea care a gasit umbra lui Peter Pan și, pentru a-l ajuta, ea îi va coase umbra, ca Peter să nu o mai piardă. Peter Pan îi invită pe Wendy și pe frățiorii ei în „Țara de Nicăieri”, o țară a visurilor și a întâmplărilor minunate, unde pot ajunge doar în zbor. În țara de nicăieri, însă, sunt și pericole: Căpitanul Hook, dușmanul lui Peter Pan și Crocodilul Tic- Tac, care îl urmărește pe Căpitan. Ajunși în Țara de Nicăieri, Wendy acceptă să devină mama tuturor copiilor aduși în acel loc și se alege drept răsplată cu o casă. Cântecul ei le trezește celor doi frați (John și Michael) un dor aprins de casa părintească si cu toții iși doresc să se întoarcă la părinții lor. Peter Pan nu li se va alătura dar îi va ajuta să se salveze.

Distribuția: Peter Pan – Codrin Dănilă, Wendy – Cezara Fantu, Michael – Nicholas Kerezsy, John – Teodor Giurcanu, Dna. Darling – Erica Moldovan, Dl. Darling – Iulian Ioan Sandu/Andrei Ciobanu, Crocodilul – Ana Hegyi, Căpitanul Hook – Vlad Baba, Scăfârlie – Arun Cotic, Pârjol – Genovel Alexa, Ferestruică – Marian Nechifor, Gălușcă – Ionel Apetrei

Muzica: Laurențiu Profeta

Libretist: Eugen Rotaru

Aranjament muzical : Flavius Mogoșan

Pregătire muzicală: Raluca Zaharia

Voce Mama – Angelica Solomon, Voce Peter Pan – Alexandru Solomon, Voce Tata – Iulian Ioan Sandu, Voce Wendy – Maria Rădean, Voce Crocodil – Raluca Zaharia, Voci copiii din Țara de Nicăieri :, Piulilă – Gheorghe Ștefan, Ronțăilă – Breban Teodor, Șugubeață – Răileanu Matei, Inimosul – Gheorghe Dragoș

Ateneul din Iași vă invită să vă amintiți de copilărie, vineri, 21 aprilie 2017, ora 19.00, la Spectacolul de teatru pentru copii „Peter Pan”, regia Iulian Ioan Sandu.

Durata spectacolului: 70 minute

Vârsta recomandată: 4+

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 15 lei/ 10lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 – 16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

Spectacol pentru copii „Motanul încălțat”, Funny Art, sâmbătă, 22 aprilie, ora 11.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 8 lei

Motanul încălțat este acel pisoi care se considera a fi ori amuleta norocoasă a stăpânului său, ori un mare spadasin care era înfățișat mereu cu o pălărie cu boruri largi, cu o pană lungă prinsă de ea și cu niște cizme preluate din secolul XIV, de la mușchetarii curții regale. Oricum ar fi, Motanul Încălțat rămâne o imagine haioasă a pisicii care ne-a bucurat copilăria, o imagine pe care nu o vom uita niciodată.

Îți plac pisicile buclucașe?

Vino la spectacolul: „Motanul Încălțat” susținut de echipa actorilor Funny Art, sâmbătă, 22 aprilie 2017, ora 11, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, a Ateneului din Iași.

Vei cunoaște un Motan care vorbește! Un Motan Încălțat cu cizme de ofițer, care poartă pelerină și pălărie. Să nu te lași păcălit de el e lucru mare.

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

Festival de cânt și dans popular „Festivalul bucuriei”, sâmbătă, 22 aprilie, ora 15.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, intrarea gratuită

Departamentul de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor împreună cu Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR), filiala Iași, și Asociația Studenților Creștini Ortodocși (ASCOR), filiala Iași, în parteneriat cu Ateneul din Iași organizează, sâmbătă, 22 aprilie 2017 festivalul de cânt și dans popular intitulat generic Festivalul Bucuriei.

110 tineri, membri ai ansamblurilor folclorice din cadrul parohiilor din Arhiepiscopia Iașilor (județele Iași, Neamț și Botoșani), filialelor ATOR sau ASCOR vor evolua pe scena Sălii Mari a Ateneului ieșean în ziua de 22 aprilie 2017 de la ora 15:00.

Aflat la prima ediție, evenimentul se dorește a deveni un festival de tradiție în Arhiepiscopia Iașilor. Prin intermediul festivalului este promovat dansul și cântul popular. Cu această ocazie sunt încurajați tinerii și preoții pasionați de tradițiile populare care au organizat și dezvoltat în parohiile lor ansambluri folclorice devenite în timp cunoscute în întreaga țară.

Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Iașilor și partenerii săi, reprezintă un prilej pentru ca tinerii artiști să se cunoască, să petreacă un timp frumos împreună, promovând o lume vie, dinamică şi plină de valori autentice, lumea satului românesc. Pentru a intra în atmosfera satului românesc, în foaierul Ateneului Iași va fi organizată o expozitie de obiecte populare a muzeului etnografic Aleph.

Intrarea la festival este gratuită, accesul în sală făcându-se până la ora 14:45, pe baza confirmării. Locurile se confirmă până la data de 20 aprilie 2017 la numărul de telefon 0756277365.

 

Spectacol de teatru „Certificatul”, regia Viorel Vârlan, sâmbătă, 22 aprilie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 15 lei/ 10 lei cu reducere

„Astăzi orice și oricine poate deveni subiectul unei piese de teatru. Nu există cenzură. Din păcate nici autocenzura nu prea funcționeaza la români. Dreptul la libera exprimare este poate cel mai important și consistent drept caștigat de români de la revoluție încoace. Putem vorbi orice despre oricine. Putem înjura în gura mare pe stradă, la televiziune, pe scenele de teatru. De cele mai multe ori o facem la modul trivial și gratuit. Vulgaritatea și prostul gust este la el acasă. Vorbim despre orice și oricum, uitând însă de ceea ce ne doare cu adevărat. Sărăcia, corupția, birocrația, iresponsabilitatea și nepăsarea au lăsat urme adânci în romanul obișnuit de astăzi. Ne ocupăm de lucruri inutile și ascundem gunoiul sub covor ca să nu vadă lumea mizeria în care trăim. Astăzi, poate mai mult ca niciodată, e nevoie de un teatru social .

Acea formă de teatru care să oblige societatea să recunoască degradarea ei și să oblige națiunea la revoltă socială.

Teatru manifest ca formă de terapie.

Comedia scrisă de dr. Venerus Popa are acel sâmbure de revoltă socială care-și mijește ochii de după paravanul numit pamflet. Am scos din arhivă texte care s-au dovedit de mare actualitate în ciuda trecerii vremii și le-am pus pe muzică.

Ca un fel de addenda la textul absurdoid “Certificatul.”

Am fost sau nu inspirat în această alaturare? Aștept reacția publicului.” Viorel Vârlan, regizor.

Spectacolul de teatru „Certificatul”, va avea loc sâmbătă, 22 aprilie 2017, ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Vârsta recomandată: 16+

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 15 lei/ 10 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

Spectacol pentru copii „Sarea-n bucate”, Marionnette Show, duminică, 23 aprilie, ora 11.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 8 lei

În castel e o atmosferă apăsătoare deoarece împăratul a avut un vis urât în care se făcea că cele trei fete ale lui nu-l mai iubesc deloc. O fi oare așa sau e vorba doar despre un coșmar care nu ar trebui luat în seamă? Fetele împăratului îl iubesc sau nu? Cum va reacționa împăratul la răspunsurile fetelor? Fire amuzantă și isteață, bufonul castelului îl va ajuta pe împărat să își dea seama ce se întâmplă cu adevărat.

Prințesele Tica, Ica și Ilinca vor fi întrebare de tatăl lor dacă îl mai iubesc sau nu iar răspunsul celor trei fete îl puteți afla duminică, 23 aprilie 2017, la ora 11:00 la Ateneul din Iași!

Bufonul haios și pus mereu pe șotii al împăratului din poveste va fi un ghid excelent pentru copiii care vor învăța din greșelile personajelor. El îi va însoți pe tot parcursul poveștii oferindu-le sfaturi și cerându-le ajutor în momentele dificile.

Învățăturile despre dragostea părintească, despre cât de amăgitoare pot fi persoanele lingușitoare, despre nevoia de sfaturi și ajutor de care chiar și un împărat are nevoie, despre iubirea față de persoana de lângă noi, despre recunoașterea greșelilor și iertarea acestora și despre răsplata cuvenită celor care ne sunt mereu alături, vor fi prielnice pentru copii!

Trupa Marionnette Show vă invită la spectacolul „Sarea în bucate” în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

Concert de susținere „Cântec pentru viață”, duminică, 23 aprilie, ora 15.30 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, intrarease face pe bază de donație

Ateneul din Iași vă invită duminică 23 aprilie 2017, ora 15.30 la spectacolul de susținere a cazurilor sociale de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași aflate în grija Asociației „Darul Vieții” condusă de Pr. Dan Damaschin.

La spectacol vor participa interpreții de muzică populară: Maria Costioaia, Andrei Balan, Veaceslav și Ion Binzari, Carmen Cornaci, Mihai Dolhascanu, Iustina Irimia-Cenusa, Marian Gogan, Simona Mazare, Cristina Dragan Diaconescu.

Vor evolua și două ansambluri de dansuri populare: Ansamblul Suflet de Roman și Ansamblul Bahluiețul- coordonator Veaceslav Binzari.

Interpreții au fost sensibilizați atât de cazurile sociale, cât și de activitatea vastă a Asociatiei și au venit în sprijinul lor prin acest spectacol.

Intrarea se face pe bază de donație.

 

Spectacol de teatru „O noapte furtunoasă”, regia Prof. Univ. Dr. Bogdan Ulmu, duminică, 23 aprilie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 15 lei/ 10 lei cu reducere

Ateneul din Iași vă invită duminică, 23 aprilie 2017, ora 19.00, la spectacolul de teatru „O noapte furtunoasă”, în regia regretatului prof. Univ. Dr. Bogdan Ulmu.

Distribuţie: Erica Moldovan – Veta, Gheorghe Şfaițer – Jupan Dumitrache, Dumitru Florescu – Chiriac, Genovel Alexa – Nae Ipingescu, Cosmina Rusu – Zița, Daniel Onoae – Spiridon, Dragos Maftei – Rica Venturiano, Ionut Ginju – Ghiţă Ţircădău

Regie – Bogdan Ulmu

Asist Regie – Erica Moldovan

Scenografie – Erica Moldovan

Ilustraţie Muzicală – Gheorghe Şfaiţer

„<<O noapte furtunoasă>> – un titlu foarte cunoscut, un text montat atât de des, dar care totuși reușește să surprindă și să umple sălile teatrelor. Dincolo de apanajul colorat și pestriț al personajelor, spectacolul <<O noapte furtunoasă>>, în regia Domnului Bogdan Ulmu surprinde cu dibăcie decrepitudinea mahalalelor bucureștene. Caragiale, în contextul teatral actual, se află la granița dintre <<inovație și aberație>>. Inovația regizorală implică o bună cunoaștere și un studiu aprofundat a operei caragialene, dar mai ales o sclipire de geniu. Iar montarea regizorului Bogdan Ulmu abundă în inovații. Cât noroc că acest text a <<încăput>> din nou pe mâinile regretatului domn Bogdan Ulmu. Cu siguranță montarea sa, plină de surprize, va genera opinii <<furtunoase>>”. (Erica Moldovan, actriță)

Durata spectacolului: 1h.30min.

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 15RON/ 10RON pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.