Asociația Studenților Jurnaliști prezintă „Scriitorul lunii” februarie

Studenții de la Jurnalism invită publicul ieșean să petreacă finalul lunii februarie   într-o atmosferă caldă, alături de scriitorul Lucian Dan Teodorovici, care va povesti despre „Celelalte povești de dragoste”, un volum ce definește o anumită perioadă din viața acestuia.

Evenimentul „Scriitorul lunii” revine printre evenimentele culturale ale Iașului cu cea de-a cincea ediție și îl va avea drept invitat pe ieșeanul Lucian Dan Teodorovici, care va discuta, alături de public, pe marginea volumului „Celelalte povești de dragoste”.

Cartea a apărut în anul 2009 și a avut parte de o reeditare în 2013, la Editura Polirom. Întâlnirea va fi găzduită de Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, în sala    „B. P. Hasdeu”, în ultima zi a lunii – 28 februarie, începând cu ora 17.00.

Moderatorul întâlnirii va fi jurnalistul Andrei Giurgia, care susține evenimentele organizate în cadrul Asociației Studenților Jurnaliști din Iași.

În timpul întâlnirii, autorul Lucian Dan Teodorovici va răspunde tuturor curiozităților publicului iubitor de lectură, iar la sfârșit acesta va da autografe și va face fotografii cu cei prezenți. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile în sală.

 

Unsprezece fețe ale dragostei

Volumul surprinde unsprezece povești în care dragostea e privită din unghiuri surprinzătoare și, în același timp, unsprezece secvențe ale unui roman construit pe o unică poveste, a unei iubiri ce nu-și găsește ritmul. Lipsa comunicării, trădarea, gelozia, angoasele și așteptările, toate aceste stări, puse sub semnul superficialității lumii contemporane, poartă personajele prin întâmplări și evenimente stranii, care își câștigă miza doar prin raportarea la întreaga lor istorie.

„De obicei, mă înstrăinez rapid de cărţile mele. Cu «Celelalte poveşti de dragoste» lucrurile stau însă diferit: este, în continuare, o carte la care ţin, pentru că ea îmi defineşte o perioadă din viaţă, chiar dacă nu e nici pe departe ceea ce se înţelege printr-o carte autobiografică. Este, adică, o ficţiune care încă îmi spune câteva lucruri despre mine. Apoi, observând modul în care a fost primită, mi-aş dori să cred că-i spune şi fiecărui cititor al ei câte ceva despre sine”, precizează Lucian Dan Teodorovici, autorul cărții.

Asociat de publicistul Ștefan Agopian cu Ernest Hemingway și cu J. D. Salinger, Lucian Dan Teodorovici s-a născut pe 17 iunie 1975 la Rădăuți și este scriitor, regizor de teatru și scenarist de film și televiziune. Este coordonator al colecției „Ego. Proza” a Editurii Polirom și senior editor al săptămânalului „Suplimentul de cultură”.  În 2013 a debutat ca regizor de teatru cu spectacolul „Prăpădul” (după un text de Attila Bartis), la Teatrul Național din Iași, și tot în același an a pus în scenă, la Ateneul din Iași, spectacolul „Sînt o babă comunistă”, o dramatizare după cartea semnată de Dan Lungu. Cărțile sale au fost traduse și publicate în Statele Unite ale Americii, Franța, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Macedonia și Turcia.

 

Despre proiectul „Scriitorul lunii”

Proiectul face parte din campania „Șezi blând și citește”, demarată în anul 2013 de către membrii Asociației Studenților Jurnaliști. În edițiile anterioare, la eveniment au participat scriitorii Dan Lungu, Cătălin Mihuleac, Cristian Teodorescu și Bogdan Suceavă.

Primele ediții ale proiectului au avut loc la începutul anului 2016, iar primul invitat a fost scriitorul Dan Lungu, discuția cu acesta pornind de la romanul „Sînt o babă comunistă”, urmat de scriitorul Cătălin Mihuleac, care a lecturat, la cererea publicului, pasaje din cartea „America de peste pogrom”. Cea de-a treia întâlnire, dialogul a fost purtat cu scriitorul Cristian Teodorescu, pornind de la romanele „Medgidia, orașul de apoi” și „Șoseaua Virtuții. Cartea Câinelui”, iar ultima întâlnire, în luna noiembrie a anului trecut, l-a avut ca invitat pe scriitorul Bogdan Suceavă cu volumul „Noaptea cînd cineva a murit pentru tine”.

Proiectul este gândit în termenii susținerii și promovării lecturii, invitând publicul cititor și studenții de la Facultatea de Litere, la întâlnirea cu principalii creatori ai literaturii din „dulcele târg al Ieșilor”. Unul dintre principalele motive care ne determină să realizăm acest proiect, se datorează faptului că, în prezent, promovarea lecturii este susținută mai mult în mediul online, iar noi vrem să readucem lectura și beneficiile ei în offline.

Leave a Reply

Your email address will not be published.