Evenimentele săptămânii 6 februarie – 12 februarie la Ateneul din Iași

În această săptămână încărcată de semnificații ce țin de promovarea și susținerea democrației, la Ateneu va avea loc spectacolul de teatru „Certificatul”, teatru manifest la adresa nepăsării și a incompetenței celor ce se află în posturi cheie. Sub deviza „Noi protestam prin cultură!”, invităm publicul ieșean la un spectacol care descrie exact și fidel sistemul birocratic şi corupt românesc!

„Astăzi orice și oricine poate deveni subiectul unei piese de teatru. Nu există cenzură. Din păcate nici autocenzura nu prea funcționeaza la români. Dreptul la libera exprimare este poate cel mai important și consistent drept caștigat de români de la revoluție încoace. Putem vorbi orice despre oricine. Putem înjura în gura mare pe stradă, la televiziune, pe scenele de teatru. De cele mai multe ori o facem la modul trivial și gratuit. Vulgaritatea și prostul gust este la el acasă. Vorbim despre orice și oricum, uitând însă de ceea ce ne doare cu adevărat. Sărăcia, corupția, birocrația, iresponsabilitatea și nepăsarea au lăsat urme adânci în romanul obișnuit de astăzi. Ne ocupăm de lucruri inutile și ascundem gunoiul sub covor ca să nu vadă lumea mizeria în care trăim. Astăzi, poate mai mult ca niciodată, e nevoie de un teatru social. Acea formă de teatru care să oblige societatea să recunoască degradarea ei și să oblige națiunea la revoltă socială.

Teatru manifest ca formă de terapie.

Comedia scrisă de dr. Venerus Popa are acel sâmbure de revoltă socială care-și mijește ochii de după paravanul numit pamflet. Am scos din arhivă texte care s-au dovedit de mare actualitate în ciuda trecerii vremii și le-am pus pe muzică. Ca un fel de addenda la textul absurdoid “Certificatul.”

Am fost sau nu inspirat în această alaturare? Aștept reacția publicului.„ Viorel Vârlan, regizor.

Spectacolul de teatru „Certificatul”, va avea loc duminică, 5 februarie 2017, ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Vârsta recomandată: 16+

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 15 lei/ 10 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

Săptămâna ce urmează aduce noi evenimente cuturale interesante si recreative publicului ce va călca pragul Sălii Mari de Spectacole a Ateneului:

Expoziție de pictură 2D „O fereastră spre interiorul tău” semnată Gheorghe Pânzaru, în Foaier, în perioada 9 februarie – 26 februarie

Ateneul din Iași inaugurează joi, 9 februarie 2017, în Foaier, expoziția individuală de artă grafică “O fereastră spre interiorul tău”. În cadrul expoziției, artistul plastic Gheorghe Pînzaru, expune o serie de lucrări definite de o tehnica inedită ce prezintă o mixtură de aplicații asistate de calculator combinate cu operații hand made, urmărind realizarea unor lucrări aplicate pe suport mat, care încearcă să atingă performanța unică a suprafețelor vitrate clasice translucide, tratate la temperatură înaltă.  Astfel se demonstrează că se poate obține – din circuitul captare fotografică, prelucrare grafică, tehnici de prelucrare fizică și montare pe suport a imaginii – un produs grafic unicat sau serie mică, care reprezintă altceva decăt ce se găsește pe suprafețele verticale din spațiile comune sau individuale.

Un alt aspect de originalitate al acestor lucrări îl reprezintă, ca alternativă la stilul clasic de înrămare, cel de contur, pe suport de sticlă transparentă,

Expoziția este compusă din două secțiuni, una cu subiecte originale, obținute prin tehnicile grafice amintite mai sus iar a doua cu prelucrări ale unor lucrări ale maeștrilor vitralieri William Morris și Edward Bourne-Jones. Este de remarcat că aceste lucrări grafice ambientale pot avea subiecte personalizate, în funcție de cerințe.

Expoziția va putea fi vizionată în perioada 9 februarie – 26 februarie, intrarea este liberă.

 

Proiecție de film „De ce eu?”, regia Tudor Giurgiu, joi, 9 februarie, ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 10 lei

Unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, ‘De ce eu?’, în regia lui Tudor Giurgiu, va fi proiectat joi, 9 februarie 2017, de la ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, și a presiunilor exercitate asupra sa. Devenit un simbol al luptei din interior împotriva unui sistem corupt, Panait a fost subiectul a numeroase articole de presă și dezbateri.

„Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eșecul unei generații din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărțirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul vechi mafiot și corupt. În 2002 (anul morții lui Panait), dar și în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofițeri și activiști din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci și poziții importante în politic”, declară regizorul Tudor Giurgiu, care semnează scenariul împreună cu Loredana Novak.

Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul ‘Maria Filotti’ din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este întregită Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

Cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, după Legături bolnăvicioase și Despre oameni și melci, a fost apreciat de presa internațională la Berlin. ‘Kafka ajunge în România post-comunistă’, scrie publicația americană ‘The Hollywood Reporter’, descriind filmul ca fiind ‘atractiv vizual și solid realizat’. ‘Un thriller politic românesc rar’, titrează Cineuropa.org, considerând că ‘De ce eu?’ va avea un impact asupra spectatorilor români și a celor din fostele țări comuniste, afectate de corupția generalizată. ‘Impecabil și atent la fiecare detaliu’, apreciază și renumitul critic rus Alexey Gusev în cronica de pe Seance.ru.

Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Spectacol de improvizație Trupa Idiot, vineri, 10 februarie, ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 15 lei

Trupa de Teatru și Improvizație IDIOT, singura și cea mai bună din Moldova, se întoarce pe scena mare a Ateneului din Iași!

De data aceasta aduce și ceva în plus: cea mai recentă „bijuterie” IDIOT este o tânără studentă la Facultatea de Teatru din Iași, Katerina Matei! Ea a intrat în sânul trupei după o lungă perioadă de selecție în care i-au fost cunoscute aptitudinile, însă băieții spun despre Katy că li pare că a fost dintotdeauna parte din trupă.

Așadar, vă așteptăm vineri, 10 februarie 2017 , de la ora 19:00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, cu o comedie furtunoasă, improvizată în totalitate cu o poftă nebună!

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 15 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

Spectacol pentru copii „Totul este magic” , trupa teatro Blu, sâmbătă, 11 februarie, ora 11.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 8 lei

„Totul este magic” este primul spectacol de teatru de magie realizat în Iași.

Este un spectacol interactiv, pentru întreaga familie, cu elemente de magie integrate într-o poveste în care-i întâlnim pe Magician și pe Iepurașul acestuia, care își dorește să ajungă, la rândul său, un mare magician. Însă nerăbdarea acestuia din urmă va duce la tot felul de întâmplări amuzante care, însă, se vor termina cu bine. Elementele de magie sunt gândite pentru a aduce bună-dispoziție spectatorilor de vârste diferite.

Durata: 45-50 de minute.

Vârsta recomandată: 4+

Teatro Blu vă invită, sâmbătă, 11 februarie 2017, ora 11.00, la spectacolul pentru copii „Totul este magic”, ce va avea loc in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, a Ateneului din Iași.

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 8 RON, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

Vernisajul expoziției de pictură „Revival”, Facultatea de Arte Vizuale și Design U.N.A.G.E Iași, sâmbătă, 11 februarie, Sala Galeriile de Artă, intrarea liberă

„Revival Art History” este un proiect expoziţional al studenților anului II, specializarea Pictură, Facultatea de Arte Vizuale și Design- UNAGE Iași, coordonați de către lect.univ.dr. Cristian Ungureanu. Miza acestei expoziții este aceea de a oferi publicului iubitor de artă și tinerilor artişti contemporani , navigatori prin miile de ani de civilizaţie vizuală, prilejul de a cunoaste îndeaproape, prin experienţă directă şi „interactivă”, programele conceptuale ale marilor maeştri ai istoriei artelor dar şi tehnicile picturale, compoziţionle şi cromatologice, împreună cu structurile simbolice, religioase sau filosofice, aferente acestor practici vizuale (Lect.univ.dr. Cristian Ungureanu).

Expoziția este deschisă in perioada 2 februarie – 28 februarie 2017 în Sala Galeriile de artă a Ateneului din Iași. Vernisajul va avea loc, sâmbătă 11 februarie 2017, ora 18.00.

 

Spectacol extraordinar „Florin Piersic… Pur și simplu”, sâmbătă, 11 februarie, ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 50 lei

Pe 11 februarie 2017, de la ora 19 .00 ieşenii sunt invitaţi la un spectacol de zile mari.

Cel mai îndrăgit actor român al tuturor timpurilor, Florin Piersic – va susține în Sala Mare un show extraordinar: „Florin Piersic…Pur şi simplu!”

„Sunt Florin Piersic, actorul Florin Piersic. Am bucuria şi speranţa că pe data de 11 februarie, la Ateneul din Iasi, o să aveţi un rendez-vous, o întâlnire cu mine, pe care eu aş numi-o întâlnire de dragoste”.

Biletele costă 50 de lei şi pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

Spectacol pentru copii „Murdărica și prietenii”, trupa Zum-Zum,duminică, 12 februarie, ora 11.00,  în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 8 lei Compania teatrală Zum ZUM aduce din nou în viața prichindeilor o poveste inedită creată special pentru a veni în sprijinul educării acestora. Povestea tratează într un mod comic și inedit tema educației sanitare.

Cele două personaje principale, MURDĂRICA ȘI CURĂȚEL sunt însuflețite prin ajutorul unor minunate păpuși muppets. Muzica, dansul, magia și baloanele de săpun aduc în acest spectacol bucuria de a învăța lucruri noi distrându-te. Scenariul, scenografia și regia spectacolului sunt create de cele două actrițe alte companiei de teatru Zum Zum – ANDREEA GHEORGHE și ANCA HUȚANU.

Ateneul din Iași și Compania Teatrală Zum-Zum vă invită, duminică, 12 februarie 2017, ora 11.00, la spectacolul pentru copii „Murdărica și prietenii”, ce va avea loc in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”.

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

Comedia „Atenție: aterizăm!”, regia Daniel Onoae, duminică, 12 februarie, ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 15 lei/ 10 lei cu reducere

„Atenție, aterizăm!”, o adaptare a uneia dintre cele mai produse comedii franțuzești de situație din lume, „Boeing Boeing” de Marc Camoletti, aduce în atenția spectatorilor câteva situații pline de umor prin care trec cele șase personaje savuroase.

Acțiunea este situată în zilele noastre, în Paris, întregile evenimente desfășurându-se în imobilul personajului Bernard. Acesta este un arhitect de succes care duce o viață „împărătească”, fiind logodit în același timp cu trei stewardese superbe care lucrează pe linii aeriene diferite, fără ca vreuna dintre ele să aibă habar despre celelalte. Șirul întâmplărilor neprevăzute și comice începe în momentul în care viața perfectă a lui Bernard este tulburată de apariția un vechi prieten de-al său, Robert, care va rămâne un timp în casa care ascunde atâtea secrete. Ba mai mult, tot planul lui Bernard începe să nu mai dea roade atunci când în aer se produce o situație neobișnuită și toate zborurile se modifică brusc. În curând, toate cele trei stewardese aterizează în Paris simultan, iar timidul Robert, forțat de împrejurimi, încearcă să mențină aparențele pentru fiecare dintre logodnice.

Cum vor face față cei doi prieteni și Berta – jupâneasa – situației deloc liniștite, vă invităm să descoperiți, duminică 12 februarie 2017, ora 19.00, la Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Regia: Daniel Onoae

Distribuția: Daniel Onoae, Dragoș Maftei, Alexandra Paftală, Erica Moldovan, Ana Hegyi, Cezara Fantu.

„Alegerea de a pune în scenă o adaptare după „Boeing Boeing” după Marc Camoletti a survenit în urma dorinței de a scoate în evidență situații normale din viața unor oameni, expuse într-o manieră comică. Toate cele șase personaje au caractere și moduri de viață diferite, însă aduse în situații mai mult sau mai puțin extreme, încep să reacționeze așa cum se așteaptă spectatorul, sau nu.

Am încercat, și îmi place să cred că am reușit, să conturez fiecare personaj într-un mod diferit și surprinzător. Chiar dacă este o comedie bulevardieră, veți descoperi și că fiecare caracter în parte are propriile neajunsuri, propriile frustrări.

Îmi doresc ca spectacolul să fie perceput în esența sa și nu în ultimul rând să vă aducă zâmbete pe buze sau hohote de râs!

Vă așteptăm cu drag!” Daniel Onoae, regizor. Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 15 lei/ 10 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.