Ziua franco-germană

Afis 23 ian_resCentrul Cultural German Iaşi şi Institutul Francez Iaşi vă invită luni, 23 ianuarie în Sala Fondane la o seară franco-germană, organizată cu ocazia celebrării a 54 de ani de la semnarea tratatului Élysée, moment istoric care a marcat reconcilierea dintre cele două țări.

Evenimentul va debuta cu o scurtă introducere din partea domnilor Alexander Rubel, directorul Centrului Cultural German, şi Vincent Lorenzini, directorului Institutului Francez Iaşi, urmată de proiecţia filmului „La Grande Illusion” (Marea iluzie), o capodoperă a cinematografiei franceze din anul 1937, în regia lui Jean Renoir.

Filmul prezintă povestea unui mic grup de ofițeri francezi, de diferite ranguri sociale, care sunt capturaţi în timpul Primului Război Mondial și se unesc pentru a pune la cale o evadare din lagărele germane. După mai multe tentative de evadare, aceştia sunt trimişi la o închisoare fortificată, din care pare imposibil de evadat.

Filmul lui Jean Renoir este până în prezent una dintre cea mai însemnate capodopere ale cinematografiei, despre Primul Război Mondial.

Filmul va fi subtitrat în limba română, iar intrarea este liberă.

Seara de film se înscrie într-o serie de evenimente pe care Centrul Culltural German şi Institutul Francez le vor organiza în cursul acestui an, cu scopul de a promova pe plan local multiculturalitatea şi plurilingvismul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.