Evenimentele săptămânii 9-15 ianuarie la Ateneul din Iași

afis-datiniVernisajul expoziției de fotografie  „Datini și obiceiuri de iarnă” vineri, 13 ianuarie, ora 17.00, în Foaierul Ateneului – intrarea liberă

Spectacolul datinilor și obiceiurilor de iarnă din zona Iașului a fost surprins de către fotografi în toate detaliile sale: culori, accesorii și, desigur emoție.

Asociația pasionaților de fotografie, „Foto Iași”, vă invită vineri, 13 ianuarie 2017, ora 17.00 la vernisajul Expoziției „Datini”. Expun: Valentina Cosmescu, Andrei Cucu, Ozolin Dușa, Bogdan Fuior, Dan Ignat, Dan Păduraru, Ciprian Șandru.

Fotografiile vor fi expuse în Foaierul Ateneului din Iași și pot fi admirate până pe 31 ianuarie 2017.

Intrarea liberă.

 

afis-expo-dihotomia-micro-macrocosmosuluiExpoziție de pictură „Dihotomia Micro-Macrocosmosului” vineri, 13 ianuarie, ora 17.30 în Sala „Galeriile  de Artă” a Ateneului – intrarea liberă

Tatiana Bădărău este absolventă a Liceului de Artă și Muzică ”Gh. Tătărăscu” din Focșani, specialitatea pictură, și a Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității ”George Enescu” din Iași, în prezent masterandă cu specialitate Pictură, în anul II la aceași facultate, şi membră stagiară a Fondului Plastic.

Expoziţia de pictură DIHOTOMIA MICRO-MACROCOSMOS va poposi în luna ianuarie 2017 pe simezele Galeriilor de Artă ale Ateneului din Iași, începând de vineri 13 ianuarie 2013, ora 17.30.

„Dihotomia, ca sistem artificial de gândire, inventat de om, a dat naştere clasificărilor, ierarhiilor, contrastelor şi cuantificarilor, fenomene care au condus la fragmentarea si distorsionarea aspectelor unitare specifice realitaţii. Bine sau rău, conştient sau subconştient, static sau dinamic, sunt doar câteva exemple de clasificări, pe care omul nu încetează să le manipuleze, în încercarea de a-şi controla şi direcţiona propriul destin. Natura duală a lucrurilor, privită astfel din perspectiva raţiunii umane, limitează însă experienţa unor realităţi mult mai autentice şi mai aproape de adevărul universal al naturii.

Artistul, explorator de adevăruri obiective şi subiective, prin prisma educaţiei impuse de cultură, este pus aşadar în fata unor simboluri, valori estetice şi tehnici de lucru, care îi predestineaza lucrarea spre o tematica si comunicare de masa limitate. În acest context, datoria artistului este de a investiga permanent adevaruri si posibilitati noi, pe care sa le transpuna vizual în simboluri, ca marturii ale virtutilor prezentului. Simbolul si tehnica, devin asadar elementele principale de lucru ale artistului, în aspiratia acestuia de a imortaliza o clipa de adevar întru eternitate.

Deşi conceptul de simbol are o vechime care precede chiar şi primele urme arheologice atestate ale culturii umane, acesta se remarcă prin multitudinea de semnificaţii intelectuale şi conotaţii afective pe care poate să şi le însuşească. Simbolul se opune astfel oricărei încercări excesive de raţionalizare sau simplificare, având rolul unui mediator care reuneşte elemente separate, forţe antinomice sau tendinţe uneori opuse, trasând în psihicul uman o punte între conştient şi subconştient. Simbolul devine un mediu de tranzit între realităţi diferite, plurivalent între potenţialitate şi pervertire, stabilind legături cu alte simboluri, având ca rezultat, ansambluri mobile de relaţii între mai mulţi termeni. Tehnica, văzută ca mijloc de redare a simbolului, are capacitatea de a explora multiplele faţete ale acestuia, conferind astfel noi dimensiuni şi conotaţii de interpretare. Prin tehnică se poate realiza de exemplu, trecerea de la spaţiul bidimensional al formelor plane, la sugerarea spaţiului tridimensional şi dinamic, calităţi ce pot influenţa dramatic percepţia şi interpretarea simbolului.

Tema de cercetare aleasă, prin prisma abordarii simbolice si de natura tehnica, îşi propune astfel explorarea dihotomiei micro – macro univers, cu scopul de a dovedi existenţa acestora ca parţi componente ale unui întreg si nu ca realitati aflate în opoziţie. În acest context, provocarea consta în îndepartarea limitarilor si constrângerilor vizavi de perceptie si interpretare, odata cu investigarea artistica a unor realitati si valori estetice noi. Instinctul poate fuziona astfel cu stiinta, simturile îşi pot gasi corespondenta între ele, iar simbolul îţi poate redefini sau redobândi semnificatia. Simbolul capata astfel valente multiple, prin încercarea de a întruchipa sentimente precum iubirea care se poate regăsi prin ura, sau experienţe cum ar fi miracolul naşterii, înţeles însă prin prisma morţii, toate acestea privite însă ca o asimilare a opoziţiilor într-un singur întreg.” Tatiana Bădărău

 

afis-poveste-de-iarnaSpectacol pentru copii  „Poveste de iarnă” sâmbătă, 14 ianuarie, ora 11.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” – preț bilet 8 lei

„Poveste de iarnă” este o piesă ce tratează tema prieteniei, a curajului și a spiritului de echipă.  Personajele principale în această piesă sunt cei doi copii, prinț și prințesă care se hotărăsc să plece în marea lor aventură: să o întâlnească pe Crăiasa Zăpezii. Trec prin multe întâmplări și întâlnesc în călătoria lor prieteni de nădejde care le vor sări în ajutor. Povestea te ține în suspans până la final.

Este o piesa scrisă și regizată de trupa de teatru Zum Zum din Iași, ai cărei membri sunt acțritele Andreea Gheorghe și Anca Huțanu.

Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, ora 11.00, pe scena Sălii Mari de Spectacole „ Radu Beligan”  a Ateneului din Iași, Compania Teatrală Zum-Zum, prezintă spectacolul „Poveste de iarnă„.

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, începând cu 9 ianuarie 2017, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

afis-atentie-aterizamSpectacol de teatru „Atenție, aterizăm!” sâmbătă, 14 ianuarie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” – preț bilet 15 lei/ 10 lei cu reducere pentru elevi, studenți, șomeri și pensionari

Vă invităm la o comedie ce a făcut deliciul publicului în toate cele 3 reprezentații de pană acum, care s-au jucat cu casa închisă!

„Alegerea de a pune în scenă o adaptare după „Boeing Boeing” de Marc Camoletti a survenit în urma dorinței de a scoate în evidență situații normale din viața unor oameni, expuse într-o manieră comică. Toate cele șase personaje au caractere și moduri de viață diferite, însă aduse în situații mai mult sau mai puțin extreme, încep să reacționeze așa cum se așteaptă spectatorul, sau nu.

Am încercat, și îmi place să cred că am reușit, să conturez fiecare personaj într-un mod diferit și surprinzător. Chiar dacă este o comedie bulevardieră, veți descoperi și că fiecare caracter în parte are propriile neajunsuri, propriile frustrări.

Îmi doresc ca spectacolul să fie perceput în esența sa și nu în ultimul rând să vă aducă zâmbete pe buze sau hohote de râs!

Vă așteptăm cu drag!” Daniel Onoae, regizor

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 15 lei/ 10 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

afis-comoara-piratilorSpectacol pentru copii „Comoara piraților” duminică, 15 ianuarie, ora 11.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” – preț bilet 8 lei

Pentru a pleca într-o altă călătorie palpitantă, neînfricatul căpitan Ronson și ajutorul lui de nădejde, piratul Fricușteț, au nevoie de ajutorul copiilor! Cei doi aventurieri puși pe fapte mari nu țin cont de anotimpul friguros, și se aventurează într-o nouă expediție pe mare pentru a căuta comoara fermecată! Surprizele însă nu îi ocolesc, și astfel cei doi se vor confrunta cu anumite situații neprevăzute. Dacă se vor descurca cele două personaje, și mai ales dacă vor găsi comoara fermecată…vă invităm să aflați duminică, 15 ianuarie, la ora 11:00!!

Printre zâmbete și hohote de râs, personajele vă vor învăța să nu renunțați niciodată la visele voastre oricât de multe obstacole ați întâmpina, să împărțiți și să fiți darnici cu prietenii voștri, să fiți recunoscători celor ce vă ajută și vă sunt alături și mai ales să vă amintiți mereu de cuvintele magice „Mulțumesc”, „Te rog”, „Îmi pare rău”, „Iartă-mă”!

Trupa Marionnette Show vă invită în a cincisprezecea zi a anului 2017 să luați parte la aventura prin care vor trece haioasele personaje din „Comoara piraților”!

Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, începând cu 9 ianuarie,  de luni până vineri în intervalul orar 10.00 – 16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

afis-eminescu-suflet-romanescSpectacol omagial „Eminescu, suflet romanesc” duminică, 15 ianuarie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” – intrarea liberă

Duminică, 15 ianuarie 2017,de la  ora 19.00, Ateneul din Iași vă invită la spectacolul omagial dedicat poetului nostru național, Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc 167 de ani. Numit „ultimul mare romantic”, poetul a pus mai presus de orice dragostea de țară. Deși este recunoscut drept Poetul national al românilor, proza eminesciană este, deopotrivă importantă și de geniu, amplă și variată.

Toți istoricii recunosc  faptul ca unirea provinciilor romanești într-un singur stat a fost visul de o viață al lui Eminescu. Prietenii şi colegii săi, în special Theodor Ştefanelli, declară în memoriile lor cu privire la Eminescu faptul că îşi saluta cunoscuţii cu „Trăiască naţia!“ şi că nu ezita nicio clipă să vorbească despre visele sale măreţe privind soarta la aceea dată a Principatelor Române.

Criticul literar Titu Maiorescu, mentorul ”Junimii”, spunea despre marele poet: ”Pe cât se poate omenește prevedea, literatura poetică română va începe secolul al XX-lea sub auspiciile geniului lui și forma limbei naționale, care și-a găsit în poetul Eminescu cea mai frumoasă înfăptuire până astăzi, va fi punctul de plecare pentru toată dezvoltarea viitoare a veșmântului cugetării românești”.

Vă invităm, așadar, la un spectacol menit să cinstească amintirea geniului și a patriotismului eminescian, duminică, 15 ianuarie de la ora 19.00 în Sala Mare „Radu Beligan”. Intrarea este liberă.

Participă:

Grupul de folk al Ateneului din Iași – coord.prof. Teodor Munteanu

Trupa de Teatru „Thalienii” a Ateneului din Iași – coord. prof. Doina Iarcuczewicz

Trupa de Teatru Arlechino – Centrul Vovidenia

Invitați: Tudor Ostafie, Sofia Doina Gavrilă, Emil Gnatenco, Eliana Agafiței

Leave a Reply

Your email address will not be published.