Evenimentele săptămânii 14-20 noiembrie la Ateneul din Iași

Ateneul din Iași a pregătit publicului noi evenimente interesante în săptămâna ce urmează:

afis-demascarea„Demascarea” – joi 17 noiembrie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” – intrarea liberă

Ateneul din Iași șiLiga Studenților (LS IAȘI) vă invită cu ocazia Zilei internaționale a luptei studenților împotriva totalitarismului la proiecția filmului documentar Demascarea, în regia lui Nicolae Mărgineanu, cu un scenariu de Alin Mureșan.

Tortură neîntreruptă, blasfemie, umilinţă, prăbuşire sufletească, iertare – acesta este drumul pe care au fost împinşi cei mai buni studenți români în închisoarea Piteşti între 1949 şi 1951. „Fenomenul Pitești” a îmbinat cele mai diverse şi violente metode de tortură fizică și psihică, cu scopul de a „reeduca” studenții și de a-i transforma în agresori, obligându-i să își renege întregul fundament moral și valoric, în vederea formării unei noi elite a studențimii, aservite regimului comunist.

Astăzi, supraviețuitorii vorbesc unul dintre cele mai negre capitole din istoria contemporană a umanității. Filmul se întemeiază pe îmbinarea relatărilor a opt foști deținuți politici, care povestesc etapele şi torturile prin care erau forţaţi să treacă, stările sufleteşti pe care le-au cunoscut și care era rolul acestui macabru experiment social organizat de către comuniști.

Invitatul serii va fi domnul profesor Constantin N. Străchinaru, fost deținut politic timp de 14 ani și supraviețuitor al „fenomenului Pitești”, care a fost arestat în anul 1948, pe vremea când era în primul an, concomitent, la Facultățile de Drept, Litere și Filosofie.

Filmul are o durară de 70 de minute, fiind urmat de o sesiune discuții pe tema luptei antitotalitare și anticomuniste a studențimii române. Vă așteptăm joi, 17 noiembrie, de la ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole “Radu Beligan” a Ateneului din Iași. Intrarea este liberă.

 

afis-exprima-te-ai-dreptul„Exprimă-te, ai dreptul”! – vineri 18 noiembrie, ora 11.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”- intrarea liberă

Pentru ca toți copiii din lume să ducă o viață liniștită, lipsită de griji, Organizația Națiunilor Unite a elaborat la 20 Noiembrie 1989 Convenția cu privire la drepturile copilului, ce conține drepturile de care trebuie să se bucure toți copiii. Acest document obligă toate țările să-i ocrotească și să-i ajute pe copii, pentru ca aceștia să se dezvolte și să se bucure de copilaria lor.

Vă invităm să fiți alături de copiii ocrotiți în centrele de plasament din județul Iași și de copiii din cadrul Comunității Elene din Iași la Ateneul din Iași în data de 18 noiembrie, începând cu ora 11.00,la spectacolul: „Exprimă-te! Ai dreptul!” – ediția 2016, să descoperiți o altă cale de a promova și de a face cunoscute drepturile copilului. Copiii vor prezenta momente artistice (scenete, recitări poezii, dansuri tematice), care vor reflecta drepturile prevăzute în Convenție. Intrarea este liberă.

 

afis-premiera-certificatulPremieră „Certificatul” – sâmbătă 19 noiembrie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” – preț bilet 20 de lei / 15 lei cu reducere

„Astăzi orice și oricine poate deveni subiectul unei piese de teatru. Nu există cenzură. Din păcate nici autocenzura nu prea funcționeaza la români. Dreptul la libera exprimare este poate cel mai important și consistent drept caștigat de români de la revoluție încoace. Putem vorbi orice despre oricine. Putem înjura în gura mare pe stradă, la televiziune, pe scenele de teatru. De cele mai multe ori o facem la modul trivial și gratuit. Vulgaritatea și prostul gust este la el acasă. Vorbim despre orice și oricum, uitând însă de ceea ce ne doare cu adevărat. Sărăcia, corupția, birocrația, iresponsabilitatea și nepăsarea au lăsat urme adânci în romanul obișnuit de astăzi. Ne ocupăm de lucruri inutile și ascundem gunoiul sub covor ca să nu vadă lumea mizeria în care trăim. Astăzi, poate mai mult ca niciodată, e nevoie de un teatru social .

Acea formă de teatru care să oblige societatea să recunoască degradarea ei și să oblige națiunea la revoltă socială. Teatru manifest ca formă de terapie.

Comedia scrisă de dr. Venerus Popa are acel sâmbure de revoltă socială care-și mijește ochii de după paravanul numit pamflet. Am scos din arhivă texte care s-au dovedit de mare actualitate în ciuda trecerii vremii și le-am pus pe muzică. Ca un fel de addenda la textul absurdoid “Certificatul.”

Am fost sau nu inspirat în această alaturare? Aștept reacția publicului.„ Viorel Vârlan, regizor

Premiera națională a spectacolului de teatru „Certificatul”, va avea loc sâmbătă, 19 noiembrie 2016, ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 20 lei / 15 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

afis-afacerea-estAfacerea Est  – duminică 20 noiembrie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” – prețul biletelor 15 lei

Comedia lui Igor Cobileanski spune povestea unei prietenii surprinzătoare dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Pușcașu), un intelectual de provincie, și Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Cei doi se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica (Anne Marie Chertic), în timp ce Petro își dorește o macara pe care s-o închirieze. Ei decid să devină parteneri de afaceri și încep să lucreze la un plan: să vândă un vagon de potcoave. Planurile li se dau peste cap, dar cu toate acestea Marian și Petro nu își pierd optimismul și încearcă alte metode de a se căpătui.

Afacerea Est îl readuce pe Cobileanski în zona umorului cald și uman, condimentat pe alocuri cu sarcasm și tragedie. Acest „road movie” moldovenesc, apreciat de The Hollywood Reporter ca fiind „fun and fascinating”, vorbește pe limba tuturor, a fiecăruia dintre noi.

Filmul este produs de Alien Film, în co-producție cu Just a Moment (Lituania), Brio Film (Republica Moldova) și KaNoi Film (România), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Lithuanian Film Center, HBO și TVR.

Scenariul & regia: Igor Cobileanski

DOP: Feliksas Abrukauskas

Montaj: Răzvan Ilinca și Eugen Kelemen

Sunet: Cristian Tarnovețchi

Muzica: Liviu Elekeș

Scenografie: Vali Ighigheanu

Costume: Maria Pitea

Producător: Iuliana Tarnovețchi.

 

Proiecția va avea loc duminică, 20 noiembrie 2016, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” de la ora 19.00. Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 15 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.