Evenimentele săptămânii 7 noiembrie – 13 noiembrie la Ateneul din Iași

În cea de-a doua săptămână a lunii noiembrie ieșenii sunt așteptați la Ateneu pentru evenimente diverse și, așa cum au fost obișnuiți, de calitate:

afis-expo-anrpExpoziție documentară CNSAS – marți, 8 noiembrie, ora 18:00 în Foaierul Ateneului

„Întâia manifestație anti-comunistă din România. București, 8 noiembrie  1945„

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, curatori Oana și Mihai Demetriade: „Expoziția pe care o prezentăm este rodul studierii unui număr important de dosare, depozitate în Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Arhivele Naționale Istorice Centrale, lucrări memorialistice și articole de presă, relevante pentru subiectul prezentat, care cuprind documente şi fotografii din timpul desfăşurării manifestaţiei şi a anchetei care i-a urmat. Am ales să expunem un număr cât mai mare de fotografii, sugestive pentru etapele desfăşurărilor de forţe din Piaţa Palatului Regal din Bucureşti.

Panourile expoziționale surprind, cronologic, etapele importante ale manifestației.

Ancheta asupra evenimentelor a fost una deosebit de amplă, dosarul cercetărilor însumând peste 9.000 de file. Parcurgerea documentelor relevă fără putință de tăgadă direcționarea sa, omiterea unor declarații importante ale unor martori și exagerarea până la ridicol a altora. Cu toate acestea, la începutul lunii ianuarie 1949 „afacerea 8 noiembrie 1945” a fost clasată, din lipsă de probe. „Ancheta” în acest caz se dovedise o fațadă cu dublu scop: descoperirea potențialului „subversiv” al partidelor istorice, alături de o vastă operațiune de propagandă, menită acoperirii autorilor crimelor și implicării regimului în deturnarea unei manifestări legitime.

În contextul desfășurării „grevei regale” (care începuse în august 1945), a nemulțumirii crescânde a cetățenilor față de guvernul Petru Groza, impus de sovietici la 6 martie 1945, sărbătorirea Regelui Mihai în Capitală și în alte localități reprezintă primele manifestații anticomuniste, represiunea lor semnificând zodia violentă sub care comunismul înțelegea să se instituie în România.”

Vernisajul expoziției va avea loc in foaierul Ateneului din Iași, marți 8 noiembrie 2016, ora 18.00. Intrarea este liberă.

 

afis-conferinta-dragostea-povestita-copiilorConferință pentru educația emoțională „Dragostea povestită copiilor” – marți, 8 noiembrie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Conferința ”Dragostea povestită copiilor”, se adresează marelui public – copii, părinți și viitori părinți care își doresc să descopere încurcatele căi de comunicare emoțională. Într-o lume în care ”te iubesc” și ”nu te mai iubesc dacă…” sunt cuvinte rostite prea ușor, vă invit să povestim despre dragostea trăită și cea povestită, despre mitul omului iubit, despre cum se simte dragostea și în ce fel prezența acesteia în cotidian, ne susține starea de sănătate. Psihoterapeutul  Ana Iuliana Armanu vă așteaptă marți, 8 noiembrie 2016, de la ora 19.00  în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași. Intrarea este liberă.

 

afis-trupa-spamConcert de muzică folk – vineri, 11 noiembrie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

SPAM, trupă românească ce propune un stil muzical energic şi versuri cu substrat ce tratează cu mult umor teme actuale. Primul album intitulat „Drumul” a fost plimbat din 2015 la propriu în turnee prin toată ţara. A fost nominalizat la Premiile Muzicale Radio România Actualități şi a obţinut premiile „Albumul Anului 2015″ şi Piesa Anului 2015 la Premiile ForeverFolk.

La finalul anului trecut, trupa a lansat single-ul „Vom fi liberi”, cântec de atitudine care încheie majoritatea cântărilor live.

În prezent, trupa SPAM lucrează la cel de-al doilea album, „Facem dragoste” ce va apărea în primăvara anului 2017.

Componenţă:

Cosmin Vaman – chitară acustică, voce

Alexandra Andrei – voce

Alexandru Cismaru – chitară solo, voce

Tudor Olaru – bass, voce

Ciprian Diaconu – tobe, lipsă voce

 

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UChnOYFPN5-Yw3fHmrBh5zxQ

Facebook: https://www.facebook.com/SPAMtrupa/?fref=ts

Instagram: https://www.instagram.com/trupa.spam/

Vineri, 11 noiembrie 2016, ora 19.00 Trupa SPAM va concerta pe scena Ateneului din Iași.

Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 15RON și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30, sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

Spectacolul de teatru „Atenție, aterizăm!” – sâmbătă, 12 noiembrie, de la ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

„Alegerea de a pune în scenă o adaptare după „Boeing Boeing” după Marc Camoletti a survenit în urma dorinței de a scoate în evidență situații normale din viața unor oameni, expuse într-o manieră comică. Toate cele șase personaje au caractere și moduri de viață diferite, însă aduse în situații mai mult sau mai puțin extreme, încep să reacționeze așa cum se așteaptă spectatorul, sau nu. Am încercat, și îmi place să cred că am reușit, să conturez fiecare personaj într-un mod diferit și surprinzător. Chiar dacă este o comedie bulevardieră, veți descoperi și că fiecare caracter în parte are propriile neajunsuri, propriile  frustrări.  Îmi doresc ca spectacolul să fie perceput în esența sa și nu în ultimul rând să vă aducă zâmbete pe buze sau hohote de râs!” (Daniel Onoae)

Regia: Daniel Onoae

Distribuția:

Daniel Onoae

Dragoș Maftei

Alexandra Paftală

Erica Moldovan

Ana Hegyi

Cezara Fantu

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 15RON/ 10RON pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

afis-mickymaginariumSpectacol pentru copii „MickeyMAGInarium” – duminică, 13 noiembrie, ora 11.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

„Cei mici sunt așteptați să intre într-o atmosferă de poveste. Personajul preferat al copiilor, Mickey Mouse, s-a hotărât să devină magician. În încercările sale, însă, are nevoie de ajutorul prietenilor: copiii spectatori, dar și Goofy și Minnie Mouse îi vor fi alături într-un spectacol cu muzică, voie bună și, desigur, magie!”

Teatro Blu vă invită, duminică, 13 noiembrie 2016, ora 11.00, la spectacolul pentru copii „MickeyMAGInarium”, ce va avea loc in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, a Ateneului din Iași.

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 8 RON, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

afis-2-ani-8-luni-si-3-zileSpectacol de teatru „2 ani, 8 luni și 3 zile” – duminică, 13 noiembrie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

„Ce putem face atunci când întâlnim marea dragoste, dar viața ne oprește să putem da curs pasiunii care ne-a cuprins? Atunci când se întâlnesc în afara spațiului familiar al orchestrei un dirijor și mâna lui dreaptă, oboista care îi obsedează atât munca cât și sufletul, descoperă câ ascund o mare iubire în spatele notelor muzicale pe care le interpreteaază zilnic. Un eseu asupra sufletului uman aflat în imposibilitatea de a exprima sentimentul care îi domină existența și îi mistuie ființa, amenințând chiar cu anihilarea esenței, dar mai ales o frumoasă și comică poveste de dragoste.„

Duminică, 13 noiembrie 2016, ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” se joacă dramedia „2 ani 8 luni și 3 zile”, în regia lui Andrei Ciobanu, cu Gabi del Pupo și Andrei Ciobanu, un proiect susținut de ADDARTA .

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 15RON/ 10RON pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.