Ioan Holender, Cetățean de Onoare al Municipiului Iași

holender-2-radio-iasi-2Fostul director al Operei din Viena, Ioan Holender, este și autorul volumului de memorii Spuse, trăite, dorite. Amintiri, publicat în anul 2011 la Editura Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Festivitatea de acordare a Titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași maestrului Ioan Holender a avut loc miercuri, 19 octombrie, de la ora 18.30, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași. Astfel, între orele 18 și 20, s-a desfășurat un moment muzical realizat de Corul Juniorii Operei Naționale Române Iași, s- proiectat un material video pregătit în colaborare cu TVR Iași, s-a rostit Laudatio și s-a acordat placheta de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași, discursuri, interviuri și un cocktail.
Cei care au dorit un autograf de la Ioan Holender au putut achiziționa volumul Spuse, trăite, dorite. Amintiri de la un stand special amenajat în acest sens.
Ioan Holender (n. 1935, Timișoara) a fost director al Operei de Stat din Viena în perioada 1992 – 2010 şi preşedinte şi director artistic al Festivalului de Muzică George Enescu în perioada 2003 – 2015. În martie 2010 a devenit Cetăţean de Onoare al oraşului Viena, iar în 2011 i s-a acordat acelaşi titlu de către municipiul Timişoara, oraşul său natal. De asemenea, este Cetățean de Onoare al orașului Cluj-Napoca (1994). De-a lungul timpului a fost onorat cu numeroase alte distincţii, printre care: Officier de L‘Ordre des Arts et des Lettres, Franţa (1999), Österreichisches Ehrenkreuzes für Wissenschaft und Kunst 1. Klasse, Membru de Onoare al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti, al Universităţii de Vest din Timişoara, al Academiei de Muzică din Sofia şi al Conservatorului „Gheorghe Dima“ din Cluj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.