Noaptea de știință: experimente spectaculoase în centrul orașului

reclama2

Obiecte care apar și dispar misterios în funcție de lumină, un tren care circulă prin aer, o minge de ping-pong care poate lupta cu lemnul, demonstrații despre cum funcționează o sondă de petrol și roboți mobili construiți din Lego – toate acestea îi așteaptă pe entuziaștii științei în parcul Palas vineri, 30 septembrie, de la ora 18.00, în Parcul Palas.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași anunță organizarea tradiționalului eveniment dedicat științei de la începutul toamnei. Intitulat în acest an „Noaptea de știință”, evenimentul combină cele mai de succes experimente din anii trecuți, precum și surprize noi pregătite de invitații speciali ai evenimentului.

Cercetătorii vor sta la dispoziția curioșilor pentru a explica toate fenomenele prezentate, astfel încât vizitatorii să plece nu doar cu bună-dispoziție, ci și cu numeroase cunoștințe științifice suplimentare.

Evenimentul va avea câțiva invitați speciali, selectați din rândul proiectelor câștigătoare ale Fondului Științescu. O echipă de elevi din Valea Lupului va prezenta două invenții robotice realizate în totalitate de ei – coșuri de gunoi vorbitoare și un ansamblu robotic. Tot roboții vor fi actorii principali la alte două standuri de prezentare – Yashi Cyber Inventors (cu piese printate 3D) și TechnoBrick (construiți din piese lego).

În premieră, evenimentul va avea și un stand dedicat profesorilor de liceu. Aici, cadrele didactice vor putea face cunoștință cu „Valiza de experimente”, un kit practic pentru orele de fizică, ieftin și ușor de realizat. Acesta cuprinde o serie de experimente demonstrative gândite astfel încât să fie cât mai bine înțelese de elevi și, în același timp, aparatele necesare să poată fi confecționate de un profesor de fizică în colaborare cu elevii.

Pentru cei mai mari, vor fi prezenți la evenimentul Universității și creativii ingenioși de la Hackerspace, reprezentanți ai SCC Services și oameni de știință de la ApaVital ce vor putea realiza analize pe mostre de apă aduse de ieșeni.

Din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” vor fi prezenți profesori și studenți din domeniile fizică, chimie, biologie și geologie.

Evenimentul dedicat științei este organizat la Iași în ultimii patru ani în ultima seară de vineri din luna septembrie. Este unul dintre cele mai îndrăgite evenimente pentru copii și tineri adulți, cu peste 5000 de participanți anual. În sondajele organizatorilor, 98% dintre vizitatori au apreciat evenimentul ca fiind „interesant” și „foarte interesant”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.