INTQUANT – Primul program intensiv în managementul riscului bancar

Primul program intensiv în managementul riscului bancar organizat în cadrul proiectului INTQUANT de către Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, în parteneriat cu Banca Comercială Română, a avut loc în perioada 10-23 iulie 2016.

Programul a reprezentat pentru cei 22 de participanți din Austria, China, Ecuador, India, Italia, Moldova, Polonia, România și Slovacia o oportunitate unică de a lua parte la un eveniment internațional, de a aprofunda cunoștințele în managementul riscului de credit și de a experimenta lucrul într-o echipă multinațională.

Evenimentul a fost organizat sub forma unui atelier de lucru care a inclus cursuri și tutoriale oferite de profesori locali și experți invitați de la universitățile partenere și din sectorul financiar local.

INQUANT3

Introducerea în învățarea interculturală, cu accent pe contextele interculturale și valoarea adăugată a mobilităților internaționale, realizată de Dorină Moisă din cadrul Biroului de Relații Internaționale al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, a fost urmată de cursurile și tutorialele oferite de Christian Cech, profesor la Universitatea bfi Viena, și, respectiv, Alin Andrieș și Sorin Anton, conferențiari în cadrul programului de masterat Finance and Risk Management (FRM). Cele trei module privind credit scoring-ul, dezvoltarea sistemelor de scoring și utilizarea R în măsurarea și managementul riscul de credit au creat suportul teoretic necesar pentru rezolvarea studiului de caz elaborat în mod special pentru acest eveniment de către Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group. Cezar Chirilă, Supervizor al Biroului Modele de Rating și Parametri de Risc, a prezentat aspectele specifice ale modelului de scoring de credit al celui mai important grup din industria financiară din România și a oferit sprijinul necesar în rezolvarea studiului de caz.

După două săptămâni de activitate academică intensă, evenimentul s-a încheiat cu prezentările excelente ale celor cinci echipe internaționale, care au descris propriile soluții la studiul de caz și au răspuns cu succes la întrebările adresate de juriul format din profesori și profesioniști ai instituțiilor organizatoare.

INQUANT1

 

“Sunt extrem de satisfăcut de succesul acestui eveniment care plasează Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, prima universitate a României, în prima categorie a instituțiilor de referință din spațiul academic european care oferă programe de calitate în domeniul finanțelor și managementul riscului pentru participanți cu un profil internațional. Sunt recunoscător Băncii Comerciale Române, în special domnului Cezar Chirilă, pentru sprijinul oferit prin elaborarea și evaluarea studiului de caz, care a oferit celor 22 de masteranzi, reprezentând patru universități și nouă țări diferite, o incursiune în aspectele concrete specifice ale managementului local al riscului de credit.  Sunt optimist că această colaborare cu cel mai important grup financiar din România și cu cele trei universități partenere în proiectul INTQUANT va asigura absolvenților Masteratului For Ready Minds, începând din 2017 când acest program pilot va deveni un curs intensiv în curricula FRM, competențele necesare pentru o carieră internațională de succes în managementul riscului.” (Conf. Dr. Silviu Ursu, Coordonator Master in Finance and Risk Management, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași)

INQUANT2

 

 

_______________________

 

Proiectul INTQUANT – „Crearea unui semestru internațional pentru Programe de masterat în Finanțe cantitative” (www.quantitativefinance.eu) reprezintă un parteneriat strategic Erasmus+ în domeniul financiar și managementul riscului între patru instituții de referință din spațiul academic european – Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (UAIC), Universitatea din Bologna (UNIBO), Universitatea de Științe Aplicate bfi Viena (UAS) și Universitatea de Economie din Katowice (UEK). INTQUANT are ca scop îmbunătățirea calității și atractivității mobilității internaționale a studenților în cadrul programelor de masterat în finanțe cantitative ale instituțiilor de învățământ superior implicate: Master in Finance and Risk Management – FRM (UAIC), Quantitative Finance – QF (UNIBO) și Quantitative Asset and Risk Management – ARIMA (UAS și UEK).

 

FRM (www.feaa.uaic.ro/frm) este masteratul For Ready Minds al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, creat pentru profesioniștii aflați în căutarea competențelor analitice și de cercetare necesare unei cariere de succes în finanțe și managementul riscului.

FRM este primul program de masterat cu predare în limba engleză din Prima Universitate a României care oferă participanților oportunitatea de a obține diplomă dublă în finanțe sau în managementul riscului, în cadrul parteneriatului strategic cu Universitatea din Groningen (2010), respectiv cu universitățile partenere în proiectul INTQUANT (2015) – Universitatea din Bologna (UNIBO), Universitatea de Științe Aplicate bfi Viena (UAS) și Universitatea de Economie din Katowice (UEK).

FRM este un program acreditat ARACIS, iar programele universităților partenere sunt acreditate internațional (AACSB, EQUIS) sau beneficiază de recunoașterea asociațiilor globale de referință în certificarea în finanțe și managementul riscului (CFA Institute și PRMIA).

Leave a Reply

Your email address will not be published.