Start în studenție

Sunt câțiva ani de când ne întâlnim cu “bobocii” de la Cuza, chiar de la început, din primele lor zile de școală. La corturile din fața Universității, dar mai ales la workshopurile special pregătite pentru ei.

START ÎN STUDENȚIE este workshopul la care, deși îți scoți conștiincios agenda și pixul, ca să notezi ce ți se spune, vei descoperi rapid că ești, de fapt, “pus la treabă”. Treaba cea mai grea pe care o ai de făcut este să “ghicești” ce cărămizi stau la baza carierei tale viitoare. Cărămizi pe care le poți așeza încă din timpul studenției.

Îți povestim, bineînțeles, despre importanța formării teoretice de calitate. Dar insistăm apoi pe celelalte cărămizi pe care le considerăm cel puțin la fel de importante.

COMPETENȚELE PROFESIONALE (“hard skills”) – sunt cele care îți vor permite să-ți practici propriu-zis profesia dorită. Cea mai simplă cale pentru a le dezvolta este să participi la internshipuri și stagii de practică în domeniul dorit. Informații despre acestea vei găsi tot timpul pe http://www.uaic.ro/studenti/cariera/ și pe http://360.uaic.ro/blog/category/cariera/.

ABILITĂȚILE SOFT (comunicarea, abilitățile interpersonale, obiceiurile personale, abilitățile de leadership) sunt cele care fac diferența între doi profesioniști cu competențe profesionale foarte bune. Ele sunt, de asemenea, foarte prețuite de către angajatori, cel puțin în etapele de început ale carierei. Cum le dezvolți? Participând la traininguri organizate exact în acest scop (o listă cu cele mai noi traininguri ale noastre găsești aici). Dar și exersându-le efectiv, în calitate de membri ai asociațiilor studențești sau în calitate de voluntari (știi că Serviciile Studențești are o echipă de voluntari dedicați și implicați? Îi găsești în pozele din albumele de pe pagina de Facebook).

ABILITĂȚILE DE ANGAJABILITATE sunt cele care te vor ajuta să intri efectiv pe piața muncii. Cum să-ți faci un CV și o scrisoare de motivație convingătoare, cum să te descurci excelent la un interviu de selecție, cum să-ți faci un plan de carieră sau cum să te adaptezi ușor la un nou loc de muncă – sunt, toate, subiecte ale trainingurilor noastre, dar și ale sesiunilor de consiliere individuală (la care te poți programa folosind datele de contact de aici:  http://www.uaic.ro/studenti/cariera/ ).

CONEXIUNILE PROFESIONALE (bine, hai, folosim termenul în engleză: NETWORKING-ul) reprezintă iarăși o cărămidă fără de care fundația carierei tale nu este atât de solidă pe cât ar putea fi. Să faci networking nu este ușor. Știm. De aceea am gândit un eveniment special pentru tine. Se numește Biblioteca Vie și promite să te așeze la masă cu profesioniști care îți pot deveni mentori sau modele. O altă ocazie de a face networking o reprezintă orice eveniment profesional: Târgul de Cariere, Business Days, BNE. (La majoritatea acestora ne vei întâlni și pe noi).

Care este, deci scopul poveștii pe care ți-o spunem? Să știi că sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru viitorul tău – încă din prima zi a studenției. Că pentru (cele mai) multe dintre acestea îți putem fi alături. Că – făcându-le – te vei afla printre cei pregătiți. Cu alte cuvinte îți poți defini viitorul alături de noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.