Studenții UAIC, primii în lume și pentru fairplay

Studenții Facultății de Informatică a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, au fost medaliați cu aur, argint și bronz în cadrul competiției matematice cu participare internațională SEEMOUS (South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students), desfășurat între 3-8 martie în Macedonia.

Delegația ieșeană, formată din Marta Filimon, Dan Huțanu, Petru Șerban Cehan, Alberto Cieri, Iustin Iordache și Ciprian Baetu, sub îndrumarea Prof. Dr. Corina Forăscu au reprezentat UAIC la a IX-a ediție a olimpiadei de matematică dedicată studenților înscriși în anul I și II.

Am stat de vorbă cu Dan Huțanu, medaliatul cu aur al delegației, despre experiența lor, dar și despre modul în care au decurs pregătirile.

Cum ai descrie ‘aventura’ SEEMOUS 2015?

Experienţa trăită în Macedonia, căci acolo s-a desfăşurat concursul, a fost una inedită fie şi numai prin prisma faptului că ajungi să călătoreşti peste hotare şi, sincer să fiu, aş mai merge încă o dată dacă aş mai putea (dat fiind faptul că numai studenţii din primii doi ani de studiu au acces la o asemenea competiţie).

Drumul a fost destul de lung, circa 20 de ore cu autocarul, însa nimeni nu a spus că vom ajunge instant, iar aşteptarea a meritat toţi banii (sau toate orele). Priveliştea pe care o puteai admira din balconul camerei de hotel era mirifică: în faţa ochilor ţi se aşternea lacul Ohrid (din oraşul cu acelaşi nume), imens aş putea spune, în spate şedeau munţii plini de zăpadă, în dreapta se zărea staţiunea, iar în stânga pădurea.

Cum v-ați petrecut timpul?

În afara concursului şi a chestiunilor organizatorice am avut o grămadă de timp la dispoziţie pe care să îl petrec după bunul plac. S-au organizat excursii pe la mănăstiri, citadele, plimbări cu barca, iar în restul timpului am vizitat Ohridul. Staţiunea aduce un aer de oraş vechi (asemănător Sibiului sau Sighişoarei), cu străzi pietruite şi înguste, clădiri bătrâne, case cocoţate pe coline abrupte, faleza plină de lebede şi alte zburătoare; pur şi simplu nu aveai cum să te plictiseşti acolo, atâta doar că vremea era cam rece (a şi nins într-una din zile).

Cum a decurs pregătirea până în ziua concursului?

Domnul profesor Iacob ne convoca în fiecare miercuri, aducea o groază de materiale culese de prin anii trecuţi sau de pe la cele mai recente întreceri matematice din ţară şi nu numai şi avea mereu grijă să nu plecăm acasă cu vreo nelămurire sau vreun dubiu.

11130707_887625527946765_1882886977_nSpune-ne mai multe despre rezultatele voastre

Punctajul pe care l-am acumulat în urma corectării nu mi-a permis să mă clasez pe o poziţie fruntaşă, însă în urma contestaţiilor, punctajul unui alt student care urma sa primească o medalie de bronz a fost încurcat cu al meu şi astfel la festivitatea de premiere eu urma să fiu cel medaliat. Bineînţeles că această eroare a fost sesizată de către mine şi doamna profesor Forăscu, iar până la urmă medalia a ajuns pe mâini bune, iar drept „răsplată” organizatorii au decis să ne acorde, mie şi doamnei profesor, câte o medalie de aur în semn de apreciere pentru fair-play-ul de care am dat dovadă. În schimb, doi colegi din echipa Facultăţii de Informatică au obţinut o medalie de argint şi una de bronz acordate lui Ciprian Băetu, respectiv Petru Cehan, rezultate destul de notabile având in vedere timpul alocat pregătirii pentru acest concurs.

Ce poți să ne mai impărtășești? Ai recomanda colegilor mai mici?

Evenimentul la care au luat parte universităţi de prestigiu din ţări precum Grecia, Bulgaria, Slovenia, Iran, Turkmenistan şi, desigur, România a fost unul de mare anvergură şi, cu excepția unor mici probleme de comunicare, căci engleza era singura limbă universală de acolo, am reuşit chiar să interacţionăm cu câţiva participanţi de pe alte meleaguri. La petrecerea organizată cu ocazia ceremoniei de închidere am lăsat la o parte orice diferenţe dintre noi şi am dansat pe ritmuri balcanice (am scos-o la dans chiar şi pe preşedinta juriului care era din Macedonia).

Una peste alta a fost o experienţă frumoasă şi recomand oricărui pasionat de matematică să nu ezite să participle la astfel de competiţii pentru că are numai de câştigat.
SEEMOUS este cea mai  prestigioasă competiție matematică susținuta de Societatea Sud-Est Europeană a Matematicii (MASSEE). Principalul scop al Asociației este de a uni forțele tuturor comunităților implicate si de a perpetua colaborarea propunându-și să adauge valoare zonelor de interes comune. Edițiile trecute s-au desfășurat în Cypru, Grecia, Bulgaria și Romania.

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași ține să felicite merituoșii studenți, care au facut onoare numelui matematicii ieșene și a facultății la care studiază.

Leave a Reply

Your email address will not be published.