Mihai Eminescu omagiat la BCU Iași prin lansări de carte, un concert vocal-instrumental și o expoziție de documente

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași vă invită să luați parte la evenimentele omagiale organizate cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu și să ne bucurăm de Ziua Culturii Române.

Astfel, în această perioadă, cei care vor călca pragul Bibliotecii Centrale Universitare Iași vor avea parte de o ediție specială a Clubului Joia Junimii, de un concert vocal-instrumental susţinut de ansamblul vocal-instrumental de muzică sacră Armonia Lucis și vor putea vizita expoziția cu documente de arhivă „Pururi tânăr – Eminescu 165”.

 

Joia Junimii 15 ian. 2015Joi, 15 ianuarie 2015, de la ora 16.00, în Sala „B. P. Hașdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi, va avea loc o nouă ediție a Clubului Joia Junimii. Vor fi lansate volumele: „Pașii Poetului”, de Gellu Dorian şi Emil Iordache și „Eminescu în exegeze critice”, de Constantin Cubleșan, ambele apărute în Colecția Eminesciană. În Colecția Memoria clepsidrei, va fi lansat volumul „100 de zile cu Petru Creția”, de Valentin Coșereanu.  În cadrul evenimentul va fi lansat și numărul 1-2/ 2015 a revistei Scriptor. Invitat de onoare: actorul Sergiu Tudose. Moment artistic: „Porni Luceafărul…” susținut de elevii clasei a IV-a B a Școlii „Mihail Kogălniceanu” Iași, coordonatori: Gabriela Vâlcu, Diana Savu. Prezintă: Ioana Coşereanu, Simona Modreanu, Viorel Dumitraşcu. Amfitrion: Liviu Papuc (preşedintele Societatăţii Culturale „Junimea 90”). Organizatori: Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Editura Junimea, Societatea Culturală „Junimea 90”, Revista de Cultură „Scriptor”.

 

afis concert Armonia LucisVineri, 16 ianuarie, de la ora 19, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare, are loc concert vocal-instrumental „Pe aripile muzicii” susţinut de ansamblul vocal-instrumental de muzică sacră Armonia Lucis. Evenimentul este organizat de Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, Universitatea de Arte „George Enescu” Iași și Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași cu prilejul aniversării a 150 de ani de la întemeierea școlii. Dirijor și orchestrator: Dragoș Mihai Cohal.

fragmente din traducerea Gramaticii sanscrite a lui Franz BoppÎn spaţiul expoziţional de la etajul I, sediul central, Departamentul Colecții Speciale a BCU Iași a pregătit expoziția „Pururi tânăr – Eminescu 165”. Expoziție prezintă în documente de arhivă cele două perioade ieşeane, când Eminescu a lucrat la bibliotecă, a iubit parfumul florilor de tei, a creat poezii nemuritoare, a publicat şi s-a preocupat de soarta culturii şi a învăţământului românesc. Preocupările sale de organizare a bibliotecii şi de sporire a fondurilor sunt ilustrate în documentele care au rămas în arhiva internă a bibliotecii: adrese, rapoarte, cereri, inventare, note şi insemnări (publicate în Opere, vol. XVI, ediţia Academiei Române). Singurul manuscris eminescian care se găseşte în fondurile Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi este traducerea parţială a Gramaticii sanscrite a lui Franz Bopp şi a Glosarului sanscrit, datând din a doua perioadă ieşeană. Manuscrisul în 3 caiete este reprodus în Opere, vol. XIV, ediţia Academiei Române şi în amplul proiect coordonat de academicianul Eugen Simion, Manuscrisele Mihai Eminescu, vol. 24 (Bucureşti, 2009). Expoziţie este deschisă publicului în perioada 12 ianuarie – 11 februarie 2015.

Înfiinţată în 1835 ca bibliotecă a Academiei Mihăilene și înglobând fonduri care au făcut parte din fostele biblioteci ale Academiilor domneşti (cea mai veche, de pe la 1640, fiinţând la Mănăstirea Trei Ierarhi), Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi este o instituţie de cultură a cărei evoluţie a transformat-o într-o componentă principală a vieţii universitare ieşene de astăzi, având rolul ei distinct, în care funcţiile sale informative şi formative se împletesc cu calitatea de tezaur al miilor şi sutelor de mii de tomuri preţioase pe care le deţine în colecţiile sale.

Biblioteca „Mihai Eminescu” înseamnă tradiţie şi continuitate, un centru activ de informare, educaţie multilaterală şi valorificare a unui inestimabil tezaur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.